Μετά την χθεσινή πρεμιέρα του πρώτου «ΚΕΠ» δανειοληπτών έρχονται ακόμη 119 Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΓΕΥΔ), με τα οποία το υπουργείο Οικονομίας και η αρμόδια Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) θέλει να ενισχύσει την προσπάθεια για περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων.
Τα γραφεία εξυπηρέτησης δανειοληπτών αναμένεται να ανοίξουν εντός του έτους με τα 30 να μετατρέπονται το β’ εξάμηνο σε Κέντρα Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΚΕΥΔ), μια μορφή «ΚΕΠ» όπου θα καταφεύγουν όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα χρέη τους στις τράπεζες. Χθες, τέθηκε σε λειτουργία το πρώτο ΓΕΥΔ στα κεντρικά γραφεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, στη Λ. Θηβών 196-198, στου Ρέντη.
Τα ΓΕΥΔ απευθύνονται σε:
• Άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (προβλήματα υγείας, ΑΜΕΑ οικονομικά αδύναμους )
• Άνεργους
• Αγρότες και εργάτες
• Μισθωτούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
• Ελεύθερους επαγγελματίες
• Μικροέμπορους, μικροεπιχειρηματίες
Από την 1η Μαρτίου είναι έτοιμος και ο δικτυακός χώρος της ΕΓΔΙΧ (www.keyd.gov.gr), που περιλαμβάνει μια διαδραστική πλατφόρμα, η οποία βοηθά βήμα-βήμα στη διαμόρφωση συνδυαστικής αντίληψης για το προστατευτικό θεσμικό πλαίσιο της υπερχρέωσης, προσφέροντας εξατομικευμένες λύσεις.
Παράλληλα, θα προχωρήσει η ανάπτυξη του δικτύου των ΓΕΥΔ σε όλη τη χώρα, στελεχωμένα με εξειδικευμένο προσωπικό καλύπτοντας ποσοστό μεγαλύτερο του 90% του πληθυσμού, με το εξής χρονοδιάγραμμα:
• 1η φάση: άμεση δημιουργία του πρώτου πιλοτικού ΓΕΥΔ («φυτώριο») στις εγκαταστάσεις της ΕΓΔΙΧ
• 2η φάση: 2 ΓΕΥΔ στο κέντρο των Αθηνών και του Πειραιά
• 3η φάση: 12 ΓΕΥΔ στις υπόλοιπες πρωτεύουσες των Περιφερειών
• 4η φάση: 26 ΓΕΥΔ στις περιφερειακές ενότητες που προβλέπεται από τον Νόμο η ίδρυση ΚΕΥΔ και αν η έδρα της Περιφέρειας της προηγούμενης φάσης συμπίπτει με την έδρα της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ), επιλέγεται η αμέσως επόμενη πληθυσμιακά πόλη της ΠΕ.
• 5η φάση: 32 ΓΕΥΔ τα οποία θα τοποθετηθούν στις πόλεις που δεν θα δημιουργηθεί ΚΕΥΔ και είναι οι επόμενες μεγαλύτερες πόλεις σε πληθυσμό.
• 6η φάση: 47 ΓΕΥΔ που καλύπτουν όλες τις πόλεις του συνόλου των ΠΕ της χώρας συν τις μεγάλες πόλεις που δεν κηρύχθηκαν πρωτεύουσες με ιστορικά κριτήρια (π.χ. Μεσολόγγι-Αγρίνιο κ.ο.κ.) και τις μεγαλύτερες πληθυσμιακά πόλεις της χώρας.
Θα αναπτυχθεί ένα δίκτυο 120 ΓΕΥΔ σε όλη τη χώρα, που θα στελεχώνονται με δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι λαμβάνουν την κατάλληλη εκπαίδευση και έχουν συνεχή υποστήριξη από την ΕΓΔΙΧ.
Αποστολή των Γραφείων είναι:
Να ενημερώνουν σφαιρικά και αναλυτικά για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις υπερχρεωμένων πολιτών και επιχειρήσεων, που επιχειρούν να αντιμετωπίσουν την προφανή αδυναμία τους να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους
Να παρέχουν συμβουλές και οδηγίες για διαδικασίες σχετικές με την προστασίας της πρώτης κατοικίας και γενικότερα τις πρόνοιες που περιλαμβάνει ο Νόμος για το σύνολο των χρεών των ευάλωτων και μη κοινωνικών ομάδων, καθώς και την εξωδικαστική ρύθμιση δανείων, σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών.
Στη χθεσινή εκδήλωση για τη λειτουργία του πρώτου «ΚΕΠ» δανειοληπτών παραβρέθηκε ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, και ο αναπληρωτής υπουργός, Αλέξης Χαρίτσης. Ο κ. Παπαδημητρίου δήλωσε: «Τα Γραφεία θα προσφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερη και σαφέστερη πληροφορία για το τι μπορεί να κάνει κάθε δανειολήπτης. Τα στελέχη τους δεν έχουν φυσικά την δυνατότητα να αποφασίζουν γενναίες ρυθμίσεις στα δάνεια ή σε άλλες υποχρεώσεις, αλλά θα προσφέρουν ολοκληρωμένη ενημέρωση, σχετικά με τις δυνατότητες που προσφέρει στα νοικοκυριά ο Νόμος Κατσέλη ή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο εξωδικαστικός μηχανισμός.
Ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, δήλωσε: «Οι πολίτες μπορούν από σήμερα να προσέρχονται στο Γραφείο, αν και καλύτερα θα είναι να κλείσουν τηλεφωνικά ραντεβού, ώστε να εξυπηρετηθούν χωρίς να χρειαστεί να περιμένουν. Οι εργαζόμενοι εδώ θα τους ενημερώσουν για τα δικαιώματά τους, σύμφωνα με τη νομοθεσία, και τις εναλλακτικές λύσεις που έχουν στη διάθεσή τους, ώστε να διαχειριστούν όλα τους τα χρέη. Η Υπηρεσία είναι απολύτως δωρεάν. Δεχόμαστε όλους τους πολίτες – δεν κάνουμε καμιά διάκριση. Το πρώτο Γραφείο λειτουργεί από σήμερα, σε καθημερινή βάση, 9:00-15:00. Μέσα στον επόμενο μήνα θα ανοίξουν άλλα δύο Γραφεία, στην Αθήνα και τον Πειραιά, και υπάρχει ένα εκτενές σχέδιο ώστε μήνα-μήνα, το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι, να αναπτυχθεί το δίκτυο σε ολόκληρη τη χώρα». Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την υποστήριξη που προσφέρουν τα Γραφεία στους ανέργους, ο κ. Κουρμούσης, σημείωσε ότι «ο άνεργος που έχει υποχρεώσεις απέναντι στην τράπεζα μπορεί να λάβει αναλυτική πληροφόρηση για τα δικαιώματά του και κυρίως για το τι δεν πρέπει να φοβάται. Διότι πολλοί καλούν τους ανέργους και τους τρομοκρατούν και τους απειλούν».
Ενημέρωση πολιτών
Αποστολή των Γραφείων είναι:
• Να ενημερώνουν σφαιρικά και αναλυτικά για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις υπερχρεωμένων πολιτών και επιχειρήσεων, που επιχειρούν να αντιμετωπίσουν την προφανή αδυναμία τους να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους.
• Να παρέχουν συμβουλές και οδηγίες για διαδικασίες σχετικές με την προστασία της πρώτης κατοικίας και γενικότερα τις πρόνοιες που περιλαμβάνει ο Νόμος για το σύνολο των χρεών των ευάλωτων και μη κοινωνικών ομάδων, καθώς και την εξωδικαστική ρύθμιση δανείων, σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών. (πηγή) ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ