Επιδοματική πολιτική, πρόσβαση στην Πρόνοια και επιστροφή στην αγορά εργασίας. Αυτά είναι τα τρία επίπεδα στα οποία θα λειτουργεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), από την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου και μετά, όταν θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το keaprogram.gr
Η κ. Θεανώ Φωτίου σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», αναφέρθηκε εκτενώς στους συγκεκριμένους πυλώνες του προγράμματος. Υπογράμμισε, δε, ότι μπορεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα υποβάλλονται αιτήσεις να τίθεται σε ισχύ την 1η του επόμενου μήνα, όμως οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις ακόμα και την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου, χωρίς να αλλάζει το ποσό που θα τους αναλογεί.
Ουσιαστικά η κ. Φωτίου θέλει να αποφύγει να υπάρξουν ουρές ταλαιπωρίας από εκατοντάδες εν δυνάμει ωφελούμενους, οι οποίοι μπορεί να σπεύσουν μαζικά τις πρώτες μέρες στο δήμο της περιοχής που διαμένουν ή στα ΚΕΠ για να υποβάλλουν την σχετική αίτηση.
Το ΚΕΑ υπολογίζεται ότι μπορεί να καλύψει έως και 700 χιλιάδες ωφελούμενους, στην πλήρη ανάπτυξή του. Ο αριθμός αυτός είναι σημαντικά υψηλότερος συγκριτικά με τους περίπου 400.000 που ήταν οι ωφελούμενοι από τα προγράμματα κατά της ανθρωπιστικής κρίσης που «έτρεξαν» όλο το προηγούμενο διάστημα και τα οποία επικεντρώνονται στην επιδότηση σίτισης, μέσω της κάρτας αλληλεγγύης, στην επιδότηση ενοικίου και στη δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ.
Το ΚΕΑ θα χρηματοδοτηθεί φέτος με το ποσό των 750 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Επιδοματική Πολιτική
Ο πρώτος πυλώνας του προγράμματος Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης είναι το εισόδημα, η επιδοματική πολιτική. Εξασφαλίζεται ελάχιστο εισόδημα 200 ευρώ μηνιαίως, είτε με επίδομα 200 ευρώ για όσους έχουν μηδενικό εισόδημα, είτε με ποσό συμπληρωματικό (π.χ. 150 ευρώ για κάποιον που έχει εισόδημα 50 ευρώ) μηνιαίως.
Δικαιούχοι είναι αυτοί που έχουν πέσει κάτω από συγκεκριμένο εισοδηματικό όριο τους τελευταίους έξι μήνες και όχι όσοι με βάση τη φορολογική τους δήλωση βρίσκονταν το περασμένο οικονομικό έτος σε αυτά τα εισοδηματικά όρια. Κάθε πολίτης θα μπορεί να μπαίνει στον ιστότοπο του ΚΕΑ, θα βλέπει την φόρμα προσυμπληρωμένη με τα στοιχεία του, θα τα ελέγχει άμεσα και θα εντάσσεται. Εάν εντοπίζει κάποιο στοιχείο που πρέπει να μεταβληθεί, θα «παγώνει» τη διαδικασία, θα καταθέτει τα απαραίτητα έγγραφα και θα ολοκληρώνει άμεσα τη διαδικασία.
Η κ. Φωτίου υπογράμμισε ότι το ΚΕΑ που ξεκινά πανελλαδικά την Τετάρτη, είναι ένα «ανοιχτό πρόγραμμα, δηλαδή δεν θα ξανακλείσει ποτέ. Όποιος βρίσκεται σε ακραία φτώχεια θα μπαίνει άμεσα».
Το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να ελέγχει άμεσα τα στοιχεία του τελευταίου εξαμήνου για κάθε πολίτη, καθώς έχουν διασυνδεθεί όλες οι βάσεις δεδομένων του κράτους, από το Taxis ως την «Εργάνη» και τον «Ήλιο».
Το σύστημα θα ενημερώνει τον πολίτη εάν είναι δικαιούχος, πόσα χρήματα θα περιμένει να κατατεθούν στον λογαριασμό που έχει δώσει τον επόμενο μήνα. Τα χρήματα αυτά θα δίνονται το 50% σε μετρητά και 50% σε κάρτα για αγορές σε οποιοδήποτε κατάστημα.
Πρόσβαση στις Δομές Πρόνοιας
Ο πολίτης που θα γίνει δικαιούχος ΚΕΑ αυτόματα γίνεται και δικαιούχος του συνόλου των παροχών πρόνοιας, με βάση το ΑΦΜ και τα στοιχεία του. Αυτές οι παροχές είναι:
– Δωρεάν κάλυψη σε όλα τα νοσοκομεία.
– Πρόσβαση στις κρατικές δομές κατά της φτώχειας (κοινωνικά φαρμακεία, κοινωνικά παντοπωλεία κτλ).
– Πρόσβαση στο ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς Απόρους).
– Κοινωνικό τιμολόγιο για ηλεκτρική ενέργεια.
– Κοινωνικό τιμολόγιο για ύδρευση.
– Πρόσβαση στους παιδικούς σταθμούς.
Επιστροφή στην εργασία
Το ΚΕΑ θέτει ως προϋπόθεση ότι το 10% των ανέργων δικαιούχων θα βρίσκει ξανά το δρόμο προς την αγορά εργασίας.
Όλοι οι δικαιούχοι θα έχουν αυτόματα φάκελο στον ΟΑΕΔ και θα καλούνται να εμφανιστούν στο πιο κοντινό υποκατάστημα. Εκεί, θα δημιουργείται ένα προφίλ με τα προσόντα τους και τις επιμορφωτικές τους ανάγκες. Δείτε τον αναλυτικό οδηγό για το ΚΕΑ ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ