The casual acceptance of smoking was common place when the American Cancer Society's Great American Smokeout became nationwide more than 30 years ago. The first national Great American Smokeout was in November 1977. This quarter century has brought about dramatic changes in the way society views tobacco use. Approximately 46 million adults in the United States currently smoke, an estimated half will die prematurely from diseases considered smoking related. November is also Tobacco Awareness Month. Ramstein Air Force base’s Health and Wellness Center hosts many ways for Airman and their family’s to kick the habit, to include Smoking Speciation classes, Behavioral Classes and tobacco free nicotine substitutes to assist with cravings that may otherwise sabotage a smoker’s attempt to quit. (U.S. Air Force illustration by Airman 1st Class Perry)

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας υλοποιεί σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και την Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία (ERS) εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Πρόγραμμα Διακοπής Καπνίσματος».

Το πρόγραμμα συμβάλλει στην προστασία της Δημόσιας Υγείας και στην ανάπτυξη της πρόληψης στην πρωτοβάθμια φροντίδα, μέσα από τη δημιουργία ενός δημοσίου δικτύου εκπαίδευσης στη διακοπή καπνίσματος.

Η πρώτη από τις εκπαιδευτικές δράσεις που είναι προγραμματισμένες, διοργανώνεται στις 25 και 26 Νοεμβρίου από τις 8:30 έως τις 16:30, στην αίθουσα «Αρμονία» του Ξενοδοχείου Novotel στην Αθήνα.

Η αρχική αυτή δράση αποσκοπεί στην Εκπαίδευση Εκπαιδευτών που στην συνέχεια θα κληθούν να εκπαιδεύσουν Επαγγελματίες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι οποίοι με την σειρά τους θα προβούν σε παρεμβάσεις διακοπής καπνίσματος σε πνευμονολογικούς ασθενείς-καπνιστές εφαρμόζοντας τις τεχνικές στις οποίες εκπαιδεύτηκαν. Η παρέμβαση αυτή θα καταγραφεί και το σύνολο των αποτελεσμάτων θα δοθούν στον ΠΟΥ για αξιοποίηση.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί ένα μικρό πιλοτικό σχέδιο με ολιστική προσέγγιση, που συνδυάζει την εκπαίδευση με την έρευνα και την παρέμβαση, όπως επιβάλλεται από την διεθνή επιστημονική πρακτική για την ανάπτυξη παρεμβάσεων που βασίζονται στην ερευνητική τεκμηρίωση.

Υλοποιείται για πρώτη φορά σε εθνικό επίπεδο, καθώς η χώρα μας έχει κατά προτεραιότητα επιλεγεί από τον ΠΟΥ, μετά από πρόταση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Με δεδομένο το αρνητικό ρεκόρ που κατέχει η Ελλάδα στα ποσοστά της καπνιστικής συνήθειας στον πληθυσμό, τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που θα έχει το εν λόγω πρόγραμμα, είναι αυταπόδεικτα. (πηγή) ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ μέσα από εκατοντάδες αγγελίες εργασίας ΕΔΩ