Συχνά οι υποψήφιοι, χωρίς να το καταλάβουν, κάνουν λάθη στο βιογραφικό τους τα οποία μπορεί να οδηγήσουν στην απόρριψη τους από τον πιθανό εργοδότη. Για να αποφύγεις τέτοιες καταστάσεις, καλό είναι να έχεις υπόψη σου τις παρακάτω συμβουλές.

  1. Πότε μπορείς να ξεκινήσεις δουλειά. Όταν κάποιος διαβάζει στο βιογραφικό τη φράση «άμεσα διαθέσιμος», του δημιουργείται η εντύπωση είτε ότι είσαι απελπισμένος επειδή είσαι άνεργος είτε ότι θα αφήσεις εύκολα και άμεσα τον εργοδότη σου. Είναι καλύτερα να συζητήσεις τη διαθεσιμότητά σου στη συνέντευξη.
  2. Το λόγο που ψάχνεις δουλειά. Αυτό το θέμα θα συζητηθεί αργότερα. Πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να απαντήσεις σ’ αυτή την ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αλλά δε χρειάζεται να συμπεριλάβεις την απάντηση στο βιογραφικό σου.
  3. Ό,τι σχετίζεται με χρήματα. Μην ξεχνάς ότι ο σκοπός του βιογραφικού είναι να δείξεις στον εργοδότη τι μπορείς να του προσφέρεις και όχι τι θέλεις να πάρεις από αυτόν.
  4. Ποτέ μη γράψεις ψέματα ή υπερβολές. Αν το κάνεις το πιθανότερο είναι ότι θα το ανακαλύψουν και θα σε αποκλείσουν από τη διαδικασία επιλογής. Όταν ένας εργοδότης ενδιαφέρεται να προσλάβει κάποιον σίγουρα επιβεβαιώνει όσα γράφει στο βιογραφικό του. Δεν είναι δύσκολο να επικοινωνήσουν με τη σχολή σου ώστε να επιβεβαιώσουν ότι είσαι πτυχιούχος ενώ όποια προϋπηρεσία αναφέρεις μπορεί να εξεταστεί σε βάθος.
  5. Εκτός ειδικών περιπτώσεων (για παράδειγμα αν ψάχνεις δουλειά σαν γυμναστής) δε χρειάζεται να αναφέρεις την κατάσταση της υγείας σου. Στις περισσότερες περιπτώσεις θεωρείται δεδομένο ότι ο υποψήφιος έχει καλή υγεία και είναι σωματικά ικανός να κάνει τη δουλειά.
  6. Μην αναφέρεις τους βασικούς τίτλους σπουδών. Αν έχεις πτυχίο πανεπιστημίου δε χρειάζεται να αναφέρεις ότι έχεις απολυτήριο λυκείου. Γενικά, καλό είναι να μην αναφέρεις τίτλους σπουδών που πήρες πριν ενηλικιωθείς.
  7. Μη χρησιμοποιείς το τηλέφωνο της τρέχουσας δουλειάς σου σαν τηλέφωνο επικοινωνίας. Ίσως είναι από τα χειρότερα που μπορεί να σου συμβούν αν ένας εργοδότης τηλεφωνήσει και μιλήσει με κάποιον συνάδελφό σου ή με το ίδιο το αφεντικό σου. Τότε όλοι θα καταλάβουν ότι ψάχνεις για άλλη δουλειά και αυτό μπορεί να δημιουργήσει προστριβές και κακή ατμόσφαιρα στο χώρο εργασίας.

Τέλος, μπορείς να απευθυνθείς στους εξειδικευμένους συνεργάτες μας, με πολυετή εμπειρία στην επιλογή προσωπικού, οι οποίοι θα σου παρέχουν εξειδικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη τόσο στην αξιολόγηση βιογραφικού όσο και στη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού βιογραφικού.(πηγή) ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ