6 μυστικά για να ξεχωρίσει το βιογραφικό σου
Το βιογραφικό αφηγείται τις σημαντικότερες ιστορίες της ζωής σου σε προσωπικό και κυρίως σε επαγγελματικό επίπεδο. Ως νέος στην αγορά εργασίας καλείσαι να δομήσεις σωστά αυτές τις ιστορίες, είτε αυτές προέρχονται από την προσωπική σου ζωή είτε από την ακαδημαϊκή ή επαγγελματική πορεία σου, για να μπορέσεις να σχεδιάσεις το βιογραφικό σου.
ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
Ένα απλά δομημένο βιογραφικό όμως δεν σου εξασφαλίζει και την επιτυχία. Γνωρίζεις και εσύ ο ίδιος ότι ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος και οι θέσεις εργασίας περιορισμένες. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι για μία θέση εργασίας μπορούν να στείλουν βιογραφικό 300-2.000 υποψήφιοι. Έχει λοιπόν ενδιαφέρον να δούμε πώς θα μπορέσεις να είσαι αυτός που θα ξεχωρίσει από νωρίς για να διεκδικήσεις με μεγαλύτερες αξιώσεις την εργασία που επιθυμείς. Πάμε να δούμε 6 μυστικά που κάνουν πραγματικά τη διαφορά.
Άρχισε με μία προσωπική δήλωση
Αν θα μπορούσες να διαφημίσεις τον εαυτό σου με μία παράγραφο, ποια θα ήταν αυτή; Αυτή την ερώτηση πρέπει να απαντήσεις για να γράψεις την προσωπική σου δήλωση. Αν σε δυσκολεύει, μπορείς πιο απλά να τη συντάξεις απαντώντας τις τρεις ακόλουθες ερωτήσεις:
α. Ποιες είναι οι δεξιότητες που σε ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους και σε κάνουν ιδανικό υποψήφιο για τη θέση εργασίας;
β. Ποιος είναι ο επαγγελματικός σου στόχος;
γ. Γιατί επέλεξες αυτή την εταιρία – τη θέση και πώς θα συνεισφέρεις σε αυτή;
Η εικόνα του βιογραφικού είναι το κλειδί
Κάνε το βιογραφικό σου να φαίνεται προσεγμένο. Πώς θα το κάνεις αυτό; Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές:
α. Κομψός και λειτουργικός σχεδιασμός: Δεν χρειάζεται να βάλεις πολλά χρώματα για να κάνεις τη διαφορά. Αντιθέτως προτίμησε πιο ασφαλή χρώματα, όπως το μαύρο, το μπλε, το γκρι, το άσπρο. Σου συνιστώ να αποφύγεις το πρότυπο βιογραφικού Europass, γιατί δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου στις περισσότερες περιπτώσεις. Το Europass δυστυχώς είναι μια πολύ συνηθισμένη επιλογή από χιλιάδες νέους για οποιαδήποτε θέση. Μάλλον γι’ αυτό το 70% των βιογραφικών χαρακτηρίζονται κοινότυπα και πρόχειρα.
β. Μην ξεπεράσεις τις 2 σελίδες. Δεν χρειάζεται να γράψεις την ιστορία της ζωής σου για να πείσεις τον εργοδότη ότι αξίζεις. Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν, έλεγαν οι αρχαίοι και είχαν δίκιο. Προσπάθησε να είσαι ουσιώδης χωρίζοντας το βιογραφικό σου σε bullet points.
γ. Πρόσεξε τα συντακτικά ή, ακόμα χειρότερα, τα ορθογραφικά λάθη. Το πιστεύεις, δεν το πιστεύεις, πάνω από το 50% των βιογραφικών έχουν ορθογραφικά λάθη.
Χρησιμοποίησε λέξεις-κλειδιά
Κάθε θέση εργασίας συνοδεύεται από μία περιγραφή θέσης (job description), που ουσιαστικά αναφέρει με λίγα λόγια τι ψάχνει από εσένα. Διάβασε καλά τη θέση και φρόντισε να αξιοποιήσεις τις λέξεις-κλειδιά που έχεις σημειώσει, ώστε να τα αναδείξεις μέσα από την εμπειρία σου.
Τα μαθηματικά πάντα θα σε κυνηγάνε. Βάλε νούμερα όπου μπορείς!
Για να μπορέσεις να πείσεις έναν εργοδότη, χρειάζεται πρώτα να ποσοτικοποιήσεις την εμπειρία σου. Για παράδειγμα, αντί να γράψεις στα επιτεύγματά σου ότι απλώς αύξησες τις πωλήσεις της εταιρίας στην οποία εργαζόσουν, μπορείς να πεις ότι αύξησες 70% τις πωλήσεις σε διάστημα 6 μηνών. Να θυμάσαι ότι τα ποσοτικά δεδομένα είναι πιο κατανοητά από τα ποιοτικά.
Τα κλισέ σίγουρα δεν βοηθούν
Ένα πολύ συνηθισμένο λάθος, που παρατηρείται στο 90% των βιογραφικών, είναι τα γνωστά κλισέ που χρησιμοποιούν οι νέοι. Σκοπός του βιογραφικού είναι να ξεχωρίσεις για να περάσεις στη φάση της συνέντευξης. Αν ο εργοδότης βλέπει κάθε φορά φράσεις όπως «άριστες επικοινωνιακές δεξιότητες», «συνεργατικός και ομαδικός», «ενθουσιώδης και παθιασμένος» και «δουλεύω κάτω από πίεση», δεν θα καταφέρεις να κάνεις τη διαφορά. Το ανταγωνιστικό βιογραφικό κρίνεται όχι από την πληθώρα των δεξιοτήτων, αλλά από τη μοναδικότητά τους σε σχέση με αυτές των υπόλοιπων υποψηφίων.
Ο εθελοντισμός κάνει τη διαφορά
Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στο κατεξοχήν πρόβλημα «πώς να βρω δουλειά όταν μου ζητούν 2 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας». Καλή η δικαιολογία, αλλά, σκεπτόμενος από την πλευρά του εργοδότη, η επόμενη ερώτηση που θα κάνω είναι «πώς αυτός να εμπιστευτεί έναν νέο που δεν έχει εργασιακή κουλτούρα ή δεν έχει εξασκήσει καθόλου το επάγγελμά του».
Στο 2017 οι ευκαιρίες για να αποκτήσεις εμπειρία είναι παραπάνω από αυτές που νομίζεις. Εθελοντικά προγράμματα και internships τρέχουν συνεχώς μέσα στον χρόνο από πολλούς οργανισμούς και εταιρίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ξανασκέψου πώς αξιοποιείς τον χρόνο σου στη διάρκεια της φοιτητικής σου ζωής ή και μετά από αυτή.
(πηγή) ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ