Ο κόσμος βρίσκεται στη δίνη μιας νέας βιομηχανικής επανάστασης.

του Άλαν Μάρεϊ (Fortunegreece)

Είναι πεποίθησή μου ότι ο κόσμος βρίσκεται στη δίνη μιας νέας βιομηχανικής επανάστασης, που τροφοδοτείται από την τεχνολογία που συνδέει τους πάντες και τα πάντα, παντού και πάντοτε. Αποτέλεσμα αυτής της τεχνολογίας είναι ένα τεράστιο και έξυπνο δίκτυο διαδραστικών δεδομένων που δημιουργεί μια νέα οικονομική δυναμική η οποία χαρακτηρίζεται από μηδενικά οριακά κόστη και τεράστιες αποδόσεις κλίμακας.

Ιδού έξι από τα χαρακτηριστικά αυτής της νέας δυναμικής:

1. Δεν απαιτείται πλέον μεγάλος όγκος φυσικού κεφαλαίου

Μοιάζει απίστευτο αλλά είναι αλήθεια: η Alibaba, ο μεγαλύτερος πωλητής λιανικής στον κόσμο, δεν διαθέτει απόθεμα. Η Airbnb είναι ο μεγαλύτερος πάροχος καταλυμάτων χωρίς να διαθέτει καμία δική της κατοικία. Και η Uber προσφέρει τη μεγαλύτερη υπηρεσία μεταφοράς μέσω αυτοκινήτου χωρίς να έχει δικό της στόλο οχημάτων.

2. Το ανθρώπινο κεφάλαιο παίζει μεγαλύτερο ρόλο παρά ποτέ

Καθώς ο όγκος του φυσικού κεφαλαίου μειώνεται, οι εργαζόμενοι γίνονται ολοένα και σημαντικότεροι. Πρέπει να προσδιορίσετε αυτούς που είναι απαραίτητοι για την εταιρεία σας, και να αναγνωρίσετε το γεγονός ότι αυτοί είναι, ουσιαστικά, η εταιρεία.

3. Αλλάζει η φύση της απασχόλησης

Για τους υπόλοιπους εργαζομένους σας, θα αυξηθεί η προσωρινή ή ευέλικτη εργασία. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Cisco, Τζον Τσάμπερς, προβλέπει: «σύντομα, θα βλέπετε τεράστιες εταιρείες με μόνο δύο εργαζομένους – τον διευθύνοντα σύμβουλο και τον επικεφαλής τεχνολογιών πληροφορίας». Υπερβολή; Μπορεί, αλλά ίσως πάλι και όχι.

4. Οι νικητές θα κερδίζουν περισσότερα και οι υπόλοιποι θα παλεύουν σκληρότερα για τα «απομεινάρια»

Τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα συχνά οδηγούν στη δημιουργία τεράστιων περιουσιών για τους ιδιοκτήτες των εταιρειών, αλλά καταστρέφουν ολόκληρους κλάδους στην πορεία. Όπως αναφέρει το McKinsey Global Institute: «οι τεχνολογικές εταιρείες καταστρέφουν περισσότερη αξία (των άλλων) απ’ αυτή που δημιουργούν για τους εαυτούς τους».

5. Οι εταιρείες θα ζουν λιγότερο

Ο μέσος όρος ζωής των εταιρειών που περιλαμβάνονται στον δείκτη S&P 500 έχει ήδη μειωθεί από τα 61 έτη το 1958 στα 20 έτη σήμερα. Και πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω.

6. Η πνευματική ιδιοκτησία δεν γνωρίζει φυσικά σύνορα

Καθώς ολοένα και μεγαλύτερο μέρος από την αξία των σύγχρονων εταιρειών προέρχεται από την πνευματική ιδιοκτησία, το εισόδημα μπορεί πολύ εύκολα να μεταπηδά σε φορολογικούς παραδείσους – τουλάχιστον μέχρι να «ξυπνήσουν» οι αρχές και να διορθώσουν το παγκόσμιο φορολογικό σύστημα.

ΠΗΓΗ