Πεντε χιλιαδες υποτροφιες για παρακολουθηση φροντιστηριακων μαθηματων χορηγει για την επομενη σχολικη χρονια η Ομοσπονδια Εκπαιδευτικων φροντιστών Ελλαδος.
Το πρόγραμμα αφορά την ερχόμενη σχολική χρονιά. Οι μαθητές που ενδιαφέρονται μπορούν να απευθυνθούν σε όποιο φροντιστήριο μέλος της ΟΕΦΕ, οπουδήποτε στην Ελλάδα για να μάθουν πως μπορούν να διεκδικήσουν μία από τις 5.000 υποτροφίες δωρεάν παρακολούθησης.
Τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου οι υποψήφιοι θα υποβληθούν σε ένα διαγνωστικό τεστ και οι τελικοί δικαιούχοι των υποτροφιών θα επιλεγούν με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.
Κατά τη διάρκεια της ετήσιας εκδήλωσης των φροντιστών της Αττικής παρουσιάστηκε έρευνα που πραγματοποίησε η PALMOS ANALYSIS για λογαριασμό του Συλλόγου και καταγράφει τις επιλογές των οικογενειών για την εξωσχολική στήριξη των παιδιών τους και το μέγεθος της φοροδιαφυγής που προκύπτει κυρίως από την παραπαιδεία των ιδιαίτερων μαθημάτων.
Είναι ενδεικτικό ότι από τις απαντήσεις των 500 γονέων από όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν στην έρευνα, και με δεδομένη την διστακτικότητα παραδοχής συμμετοχής σε παράνομη δραστηριότητα, προκύπτει ετήσια δαπάνη των νοικοκυριών για εξωσχολική υποστήριξη, 250.000.000 ευρώ για ιδιαίτερα μαθήματα και420.000.000 ευρώ για φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης.
Οι φόροι ωστόσο που αποδίδονται δεν είναι ανάλογοι αφού στην περίπτωση των ιδιαίτερων μαθημάτων όπου το 46% των ερωτηθέντων παραδέχεται ότι δεν λαμβάνει απόδειξη. Καλύτερη είναι η εικόνα στα φροντιστήρια που υπόκεινται σε ελέγχους και σύμφωνα με την έρευνα, εκδίδουν αποδείξεις σε ποσοστό 75% για ολόκληρο το ποσό και σε ποσοστό 9% για μέρος των διδάκτρων.
Το 49% των νοικοκυριών με παιδιά στο Γυμνάσιο και το Λύκειο πληρώνει υπηρεσίες εξωσχολικής υποστήριξης. Όπως είναι αναμενόμενο οι μαθητέςΛυκείου δέχονται βοήθεια για το σχολείο σε ποσοστό 66%, οι περισσότεροι σε φροντιστήριο αφού η επιλογή των ιδιαίτερων μαθημάτων φαίνεται να είναι πιο διαδεδομένη στις τάξεις του Γυμνασίου όπου οι απαιτήσεις είναι πιο ήπιες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις όσων δεν κάνουν εξωσχολικά μαθήματα. Σε ποσοστό 52% απαντούν ότι δεν τα χρειάζονται. Ένα δυσθεώρητο, σε σχέση με άλλες εποχές, 37% απαντά ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο κόστος.
Για άλλη μια χρονιά ο ΣΕΦΑ βράβευσε μαθητές που πέτυχαν στις περυσινές πανελλαδικές εξετάσεις άριστες βαθμολογίες και πρώτευσαν στις σχολές της πρώτης επιλογή τους.
Οι επιτυχίες των μαθητών τους, λένε οι φροντιστές, είναι η κορωνίδα του έργου που επιτελούν όχι σε ανταγωνισμό με το δημόσιο σχολείο αλλά συμπληρωματικά, ιδίως στην προετοιμασία των υποψηφίων για τις σχολές των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.
ΠΗΓΗ: e-dimosio.gr