εργασία32

 

 

Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής, πώς θα υπολογιστούν τα μόρια, ποια δικαιολογητικά απαιτούνται

Ειδικότητες Πληροφορικής θα καλύψουν 4.850 θέσεις εργασίας σε δήμους και περιφέρειες, με την επόμενη προκήρυξη θέσεων κοινωφελούς απασχόλησης του ΟΑΕΔ.

Η σχετική δημόσια πρόκληση, η τέταρτη κατά σειρά προκήρυξη για την προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, αναμένεται πιθανότατα στις αρχές του 2014.

Οι ειδικότητες που θα προσληφθούν, θα καλύψουν ανάγκες ψηφιοποίησης εγγράφων και άλλων δεδομένων σε δήμους και περιφέρειες της χώρας μέσω το προγράμματος Ψηφιακής Σύγκλισης, και αφορούν κατηγορίες Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Επομένως, οι υποψήφιοι για τις θέσεις θα πρέπει να έχουν πτυχίο ή δίπλωμα ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ ή και ισότιμο τίτλο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Πληροφορική ή άλλο συναφές πεδίο. Για τις θέσεις πανεπιστημιακής εκπαίδευσης γίνεται δεκτό και πτυχίο ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, για τις θέσεις τεχνολογικής εκπαίδευσης γίνεται δεκτό και πτυχίο ΚΑΤΕΕ ή ισότιμος τίτλος, ενώ οι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οφείλουν να προσκομίσουν είτε Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης ΙΕΚ είτε ισότιμο τίτλο σχολικής μονάδας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και πιστοποιητικό γνώσης Η/Υ στα αντικείμενα α) επεξεργασίας κειμένων β) υπολογιστικών φύλλων και γ) υπηρεσιών Διαδικτύου.

Πάντως, δικαίωμα υποβολής αίτησης πρόσληψης έχουν συγκεκριμένες κατηγορίες ανέργων, ενώ η μοριοδότηση γίνεται όπως και στις προηγούμενες προκηρύξεις, καθώς ο στόχος του προγράμματος παραμένει η ενίσχυση της απασχόλησης με την ένταξη ή επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας και ταυτόχρονα η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Ετσι, δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, οι οποίοι ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:

  1. Μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
  2. Μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.
  3. Νέοι άνεργοι από 18 έως 29 ετών.
  4. Μακροχρόνια άνεργοι (εγγεγραμμένοι περισσότερο από 12 μήνες στα μητρώα του ΟΑΕΔ).
  5. Ανεργοι πτυχιούχοι ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα.

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ

  1. Ως μέλος οικογένειας στην οποία δεν εργάζεται κανένας, θεωρείται ο-η άνεργος σύζυγος – ο ένας, δηλαδή από τους δύο.
  2. Για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα και οι δύο σύζυγοι πρέπει ο ένας ή και οι δύο να έχουν μία από τις εξής ιδιότητες: να είναι νέοι, 18 έως 28 ετών, μακροχρόνια άνεργοι ή άνεργοι πτυχιούχοι.
  3. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έχουν υποβάλει αίτηση και οι δύο σύζυγοι χωρίς να πληρούν τις άλλες προϋποθέσεις, τότε αποκλείονται από τον Προσωρινό Πίνακα Κατάταξης Ανέργων και οι δύο αιτήσεις.
  4. Ως αρχηγός μονογονεϊκής οικογένειας ορίζεται ο γονέας ο οποίος ζει μόνος και έχει τη φροντίδα ενός ή περισσότερων εξαρτώμενων τέκνων.
  5. Ως ωφελούμενοι που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-29 πρέπει, κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και να μην έχουν  υπερβεί το 29ο έτος.
  6. Ως μακροχρόνια άνεργος ορίζεται ο άνεργος που είναι εγγεγραμμένος τουλάχιστον 12 συνεχόμενους μήνες στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού, μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής. Τυχόν ενδιάμεσα χρονικά διαστήματα κατάρτισης δεν προσμετρώνται για τον υπολογισμό του χρονικού διαστήματος της ανεργίας.

ΠΟΙΟΙ ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΟΥΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο γεγονός ότι οι αιτήσεις κατατίθενται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στο διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ, www.oaed.gr, (χρησιμοποιώντας το σχετικό πεδίο καταχώρισης ηλεκτρονικών αιτήσεων στην ενότητα e-Υπηρεσίες/Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα).

Μόνο συγκεκριμένες κατηγορίες ανέργων υποχρεούνται να προσκομίσουν δικαιολογητικά στις κατά τόπους υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, και αυτοί είναι οι εξής: α) οι αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών β) οι πτυχιούχοι Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα που επιλέγουν ειδικότητα για την οποία απαιτείται τίτλος σπουδών χαμηλότερης εκπαιδευτικής βαθμίδας, γ) άνεργοι όλων των ανωτέρω κατηγοριών οι οποίοι έχουν ανήλικα τέκνα.

Οι συμβάσεις εργασίας που θα υπογραφούν από τους ανέργους είναι πεντάμηνες και η εργασία πλήρους απασχόλησης. Το ύψος των μηνιαίων αποδοχών είναι 490 ευρώ για όσους ξεπερνούν το 25ο έτος της ηλικίας τους και 427 ευρώ για όσους είναι κάτω των 25 ετών. Αξιοσημείωτο στοιχείο αποτελεί η δέσμευση του υπουργείου Εργασίας ότι ο μισθός θα καταβάλλεται στο λογαριασμό του εργαζόμενου κάθε μήνα, και όχι σε δόσεις.

Το μισθολογικό κόστος των εργαζομένων καλύπτεται από τον ΟΑΕΔ, ενώ στο συνολικό κόστος του προγράμματος εντάσσονται και οι ασφαλιστικές εισφορές, εργαζομένου και εργοδότη για κύρια και επικουρική ασφάλιση, (ΙΚΑ-ΕΤΕΑ) το οποίο είναι 258 ευρώ για τους άνω των 25 ετών και 225 ευρώ για τους άνεργους έως 25 ετών.

Τα πέντε αντικειμενικά κριτήρια κατάταξης βάσει των οποίων οι ωφελούμενοι επιλέγονται και κατατάσσονται στον Πίνακα Κατάταξης Ανέργων, είναι το εξής:

α) Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου με ανώτατο όριο τους 36 μήνες.

β) Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του-της συζύγου των ανέργων της πρώτης κατηγορίας, με ανώτατο όριο τους 36 μήνες.

γ) Ετήσιο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό,

δ) Ηλικία και

ε) Αριθμός ενήλικων τέκνων.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των αιτήσεων, στη συνέχεια γίνεται η μοριοδότηση με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού του ΟΑΕΔ. Επειτα, ο Οργανισμός ενημερώνει τους επιλεγμένους ανέργους με κάθε μέσο (έγγραφη πρόσκληση, ηλεκτρονική αλληλογραφία, τηλεφωνική επικοινωνία).

Τέλος, οι δήμοι και οι περιφέρειες υποχρεούνται να προβούν στην πρόσληψη των υποδειχθέντων επιτυχόντων ωφελουμένων από τον ΟΑΕΔ, εντός δεκαπέντε ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία ενημέρωσής τους.

Υπενθυμίζεται ότι για το 2014 προβλέπεται η επανάληψη του προγράμματος και επομένως η πρόσληψη ακόμα 50.000 ανέργων σε θέσεις κοινωφελούς εργασίας, όπως ανέφερε προ ημερών ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

ΠΗΓΗ: “ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΡΑ”

Δείτε περισσότερες ειδήσεις για στήριξη σε ανέργους εδώ

Δείτε περισσότερες ειδήσεις και θέσεις εργασίας για: Αττική  – Θεσσαλονίκη  – Πελοπόννησο –  Θεσσαλία – Κρήτη Κεντρική Μακεδονία – Δυτική Μακεδονία – Ανατολική Μακεδονία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρο

Γίνετε φίλοι μας στη σελίδα μας στο Facebook “Θέσεις Δημοσίου” για να είστε πάντα ενήμεροι για όλες τις νέες θέσεις εργασίας δημοσίου, επιδοτούμενα σεμινάρια για ανέργους και προκηρύξεις