Η υποενότητα 4.3 της γραπτής δοκιμασίας γνώσεων αναφέρεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο είναι το μόνο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκλέγεται άμεσα από τους πολίτες.
Ο Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός του ΑΣΕΠ περιλαμβάνει (μέχρι την ενημέρωση που έχουμε έως σήμερα) δύο (2) δοκιμασίες.
Η πρώτη δοκιμασία, η οποία μας ενδιαφέρει εν προκειμένω, περιλαμβάνει εξέταση γνώσεων που αφορά στην αξιολόγηση γνώσεων γενικού περιεχομένου, που κρίνεται απαραίτητο ή χρήσιμο να έχουν οι υποψήφιοι για να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.
Σε προηγούμενη ανάρτηση ασχοληθήκαμε με την τέταρτη ενότητα (ήτοι Πολιτικά Όργανα της ΕΕ) και την υποενότητα 4.1.Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Σήμερα, θα ακολουθήσουν πληροφορίες υπό τη μορφή bullets (παρμένη από την επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) αλλά και ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών, τα οποία θεωρούνται σημαντικά στη μελέτη και την προετοιμασία σας για τη συγκεκριμένη υποενότητα.
Συγκεκριμένα:
Τι πρέπει να γνωρίζετε για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:
- Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το νομοθετικό σώμα της ΕΕ.
- Εκλέγεται άμεσα από τους πολίτες της ΕΕ κάθε 5 χρόνια.
- Άμεσα εκλεγμένο σώμα της ΕΕ με νομοθετική, εποπτική και δημοσιονομική αρμοδιότητα.
- Αποτελείται από 720 ευρωβουλευτές (μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου).
- Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προέρχεται από την επέκταση της Κοινής Συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ) το 1952 που καθίσταται έτσι κοινή και για τις τρεις υπερεθνικές κοινότητες που υπήρχαν τότε. Η συνέλευση απέκτησε το 1962 την ονομασία «Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Με την πάροδο του χρόνου, το θεσμικό αυτό όργανο, το οποίο από το 1979 εκλέγεται άμεσα από τους πολίτες των κρατών μελών, βιώνει αλλεπάλληλες αλλαγές. Με την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας κατέστη ισότιμος εταίρος του Συμβουλίου στο πλαίσιο της νομοθετικής διαδικασίας.
- Πριν από την ανάδειξή τους με άμεσες εκλογές, οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διορίζονταν από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών. Ως εκ τούτου, όλα τα μέλη του είχαν διπλή εντολή.
- Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει τρεις έδρες: το Στρασβούργο (κύρια έδρα για τις ολομέλειες), τις Βρυξέλλες (για επιτροπές και πολιτικές ομάδες) και το Λουξεμβούργο (για διοικητικές υπηρεσίες).
- Οι τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές διεξήχθησαν στις 6-9 Ιουνίου 2024.
- Το Κοινοβούλιο έχει τρεις κύριες αρμοδιότητες: α) Νομοθετικές (εγκρίνει νομοθετικές πράξεις της ΕΕ, μαζί με το Συμβούλιο της ΕΕ, με βάση τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποφασίζει για διεθνείς συμφωνίες, αποφασίζει για θέματα διεύρυνσης, εξετάζει το πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής και της ζητά να υποβάλλει νομοθετικές προτάσεις) β) Εποπτικές (ασκεί δημοκρατικό έλεγχο σε όλα τα όργανα της ΕΕ, εκλέγει τον/την πρόεδρο της Επιτροπής και εγκρίνει την Επιτροπή ως σώμα. Έχει τη δυνατότητα να καταθέσει «πρόταση μομφής», υποχρεώνοντας την Επιτροπή σε παραίτηση, χορηγεί απαλλαγή, δηλαδή τελική έγκριση για τον τρόπο με τον οποίο εκλέχθηκε ο προϋπολογισμός της ΕΕ, εξετάζει αναφορές πολιτών και συγκροτεί εξεταστικές επιτροπές, συζητά τη νομισματική πολιτική με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υποβάλει ερωτήσεις στην Επιτροπή και το Συμβούλιο, εκτελεί χρέη παρατηρητή σε εκλογικές διαδικασίες), γ) Δημοσιονομικές (καταρτίζει τον προϋπολογισμό της ΕΕ μαζί με το Συμβούλιο, εγκρίνει τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, δηλαδή το «Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο»).
- Η Συνθήκη του Μάαστριχτ, θεσπίζοντας τη διαδικασία της συναπόφασης για ορισμένους τομείς της νομοθεσίας και επεκτείνοντας τη διαδικασία συνεργασίας σε άλλους τομείς, σηματοδότησε την έναρξη της μετατροπής του Κοινοβουλίου σε όργανο που ασκεί από κοινού πραγματική νομοθετική εξουσία. Η εν λόγω συνθήκη κατέστησε το Κοινοβούλιο αρμόδιο για την τελική έγκριση της σύνθεσης της Επιτροπής, γεγονός που αποτέλεσε σημαντικό βήμα προς την άσκηση εκ μέρους του Κοινοβουλίου πολιτικού ελέγχου επί του εκτελεστικού σώματος της ΕΕ.
- Η Συνθήκη του Άμστερνταμ μεταρρύθμισε τη διαδικασία συναπόφασης και την επέκτεινες σε περισσότερους τομείς της νομοθεσίας, χορηγώντας στο Κοινοβούλιο νομοθετικές εξουσίες ισότιμες με εκείνες του Συμβουλίου. Καθώς ο διορισμός του Προέδρου της Επιτροπής υπόκειται πλέον στην έγκριση του Κοινοβουλίου, το Κοινοβούλιο αυξάνει ακόμα περισσότερο τον έλεγχο του επί της εκτελεστικής εξουσίας. Η συνθήκη της Νίκαιας επέκτεινε περαιτέρω το πεδίο εφαρμογής της διαδικασίας συναπόφασης.
- Η Συνθήκη της Λισαβόνας σηματοδοτεί μια άλλη σημαντική επέκταση τόσο της εφαρμογής της ειδικής πλειοψηφίας στο Συμβούλιο (χρησιμοποιώντας μια νέα αρχή) όσο και της εφαρμογής της διαδικασίας της συναπόφασης σε 45 περίπου νέους νομοθετικούς τομείς. Η διαδικασία συναπόφασης, η οποία αποκαλείται πλέον συνήθης νομοθετική διαδικασία, γίνεται η ευρύτερα χρησιμοποιούμενη διαδικασία λήψης αποφάσεων και καλύπτει ιδιαίτερα σημαντικά θέματα όπως πχ η Κοινή Γεωργική Πολιτική και οι πολιτικές δικαιοσύνης και ασφάλειας. Επιπλέον ο ρόλος του Κοινοβουλίου στην προετοιμασία μελλοντικών τροποποιήσεων της Συνθήκης είναι αυξημένος.
- Ο αριθμός των ευρωβουλευτών για κάθε χώρα είναι γενικά ανάλογος του πληθυσμούς της, αλλά ισχύει η αρχή της φθίνουσας αναλογικότητας: καμία χώρα δεν μπορεί να έχει λιγότερους από 6 ή περισσότερους από 96 βουλευτές, ενώ ο συνολικός αριθμός τους δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 750 (συν τον/την πρόεδρο). Οι βουλευτές συγκροτούν ομάδες με βάση την πολιτική τους τοποθέτηση, και όχι την εθνικότητά τους.
- Ο/Η Πρόεδρος εκπροσωπεί το Κοινοβούλιο στα άλλα όργανα της ΕΕ και στον έξω κόσμο και έχει τον τελευταίο λόγο στην έγκριση του προϋπολογισμού της ΕΕ.
- Οι εργασίες του Κοινοβουλίου διεξάγονται σε δύο στάδια: α) Επιτροπές (για την προετοιμασία της νομοθεσίας). Το κοινοβούλιο αριθμεί 20 επιτροπές και τρεις υποεπιτροπές, καθεμιά από τις οποίες ασχολείται με συγκεκριμένο τομέα πολιτικής. Οι επιτροπές εξετάζουν νομοθετικές προτάσεις, ενώ οι βουλευτές και οι πολιτικές ομάδες μπορούν να προτείνουν τροποποιήσεις ή να απορρίψουν το νομοσχέδιο. Τα θέματα αυτά συζητούνται επίσης στο πλαίσιο των πολιτικών ομάδων β) Σύνοδοι ολομέλειας (για την έγκριση της νομοθεσίας). Πρόκειται για συνεδρίαση του συνόλου των βουλευτών με σκοπό την τελική ψηφοφορία για το προταθέν νομοσχέδιο και τις προταθείσες τροποποιήσεις. Συνήθως η σύνοδος ολομέλειας πραγματοποιείται στο Στρασβούργο για τέσσερις ημέρες κάθε μήνα, αλλά μερικές φορές πραγματοποιούνται συμπληρωματικές σύνοδοι στις Βρυξέλλες.
- Οι έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τους Έλληνες 2024-2029 είναι 21.
- Τα αρχεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ο επίσημος φορέας τήρησης αρχείων του Οργάνου από τη δημιουργία του το 1952, με συλλογές εγγράφων που καλύπτουν τις νομοθετικές, πολιτικές και διοικητικές του δραστηριότητες.
- Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εξελιχθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, ενώ σταθερά αναλαμβάνει περισσότερες ευθύνες και αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Αντίθετα, με τον προκάτοχό του, τη Συνέλευση, που βασική της αρμοδιότητα ήταν να επιτηρεί, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήμερα είναι το μοναδικό άμεσα εκλεγμένο θεσμικό όργανο της ΕΕ και εκπροσωπεί τα συμφέροντα των πολιτών. Εκτός από τη διαμόρφωση και λήψη αποφάσεων, είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εντός και εκτός Ευρώπης.
- Σημερινή πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Roberta Metsola.
- Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελείται από 720 ευρωβουλευτές, 8 πολιτικές ομάδες, 24 επιτροπές και 48 αντιπροσωπείες.
- Οι βουλευτές οργανώνονται σε πολιτικές ομάδες με βάση τις ιδεολογίες τους και όχι την εθνικότητά τους.
Οι ερωτήσεις που έπεσαν στον ΑΣΕΠ 2Γ/2022 σχετικά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:
32. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ευρωβουλευτές):
Α. εκλέγονται σε όλα τα κράτη μέλη με το ίδιο εκλογικό σύστημα
- Β. εκλέγονται ανάλογα με το εκλογικό σύστημα που ισχύει σε κάθε κράτος μέλος
Γ. εκλέγονται σε όλα τα κράτη μέλη με λίστα, χωρίς τον λεγόμενο σταυρό προτίμησης
Δ. ορίζονται από τα κοινοβούλια των κρατών μελών ανάλογα με τη δύναμη των κομμάτων
35. Ποια από τι παρακάτω ΔΕΝ αποτελεί αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;
Α. η συμμετοχή στην εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Β. η συμμετοχή στην εκλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Γ. η συμμετοχή στην εκλογή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
- Δ. η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας
Τεστ γνώσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:
1. Ποιο είναι το νομοθετικό σώμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ);
Α. Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
- Β. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Γ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Δ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Επεξήγηση: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το μοναδικό άμεσα εκλεγμένο θεσμικό όργανο της ΕΕ με νομοθετικές, εποπτικές και δημοσιονομικές αρμοδιότητες.
2. Κάθε πόσα χρόνια διεξάγονται οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;
Α. Κάθε 3 χρόνια
Β. Κάθε 4 χρόνια
- Γ. Κάθε 5 χρόνια
Δ. Κάθε 6 χρόνια
Επεξήγηση: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκλέγεται άμεσα από τους πολίτες της ΕΕ κάθε πέντε (5) χρόνια.
3. Ποια Συνθήκη καθιέρωσε τη διαδικασία συναπόφασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;
Α. Η Συνθήκη της Λισαβόνας
Β. Η Συνθήκη του Άμστερνταμ
Γ. Η Συνθήκη της Νίκαιας
- Δ. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ
Επεξήγηση: Η Συνθήκη του Μάαστριχτ θεσμοθέτησε τη διαδικασία της συναπόφασης, καθιστώντας το Κοινοβούλιο ισότιμο νομοθετικό εταίρο με το Συμβούλιο της ΕΕ.
4. Ποια είναι η σημερινή πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;
Α. Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν
- Β. Ρομπέρτα Μετσόλα
Γ. Κριστίν Λαγκάρντ
Δ. Μαργκρέτ Φεστάγκερ
Επεξήγηση: Η Ρομπέρτα Μετόλα είναι η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τον Ιανουάριο του 2022. Εξελέγη για πρώτη φορά μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2013 και έγινε Πρώτη Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Νοέμβριο του 2020. Στις 18 Ιανουαρίου 2022, έγινε η νεότερη πρόεδρος, η πρώτη Μαλτέζα που κατείχε το αξίωμα και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος από το 2002.
5. Που βρίσκεται η έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;
- Α. Στρασβούργο, Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο
Β. Στρασβούργο, Παρίσι, Βρυξέλλες
Γ. Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο, Βερολίνο
Δ. Βρυξέλλες, Παρίσι, Ρώμη
Επεξήγηση: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει έδρες στις τρεις αυτές πόλεις, με τις περισσότερες ολομέλειες να πραγματοποιούνται στο Στρασβούργο.
6. Ποια είναι η κύρια αρμοδιότητα των επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;
Α. Η ψήφιση νομοθεσίας
- Β. Η προετοιμασία νομοθεσίας
Γ. Η έγκριση του προϋπολογισμού
Δ. Η διεξαγωγή εκλογών
Επεξήγηση: Οι επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξετάζουν νομοθετικές προτάσεις και προετοιμάζουν τη νομοθεσία πριν από τη σύνοδο Ολομέλειας.
7. Ποιος είναι ο μέγιστος αριθμός ευρωβουλευτών που μπορεί να έχει μια χώρα;
Α. 90
- Β. 96
Γ. 100
Δ. 102
Επεξήγηση: Ο αριθμός των ευρωβουλευτών για κάθε χώρα είναι ανάλογος του πληθυσμού της, με ανώτατο όριο τους 96 βουλευτές.
8. Ποια Συνθήκη μετέτρεψε τη διαδικασία συναπόφασης σε συνήθη νομοθετική διαδικασία;
Α. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ
Β. Η Συνθήκη της Νίκαιας
- Γ. Η Συνθήκη της Λισαβόνας
Δ. Η Συνθήκη του Άμστερνταμ
Επεξήγηση: Η Συνθήκη της Λισαβόνας καθιέρωσε τη συνήθη νομοθετική διαδικασία, επεκτείνοντάς την σε νέους τομείς.
9. Πόσες επιτροπές έχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;
Α. 20
- Β. 24
Γ. 48
Δ. 30
Επεξήγηση: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαθέτει 24 επιτροπές που ασχολούνται με συγκεκριμένους τομείς πολιτική.
10. Ποια από τις παρακάτω δεν αποτελεί αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;
Α. Εγκρίνει τον προϋπολογισμό της ΕΕ
Β. Εγκρίνει νομοθετικές πράξεις της ΕΕ
- Γ. Εκλέγει τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δ. Εποπτεύει τα όργανα της ΕΕ
Επεξήγηση: Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκλέγεται από τα μέλη του Συμβουλίου με ειδική πλειοψηφία, όχι από το Κοινοβούλιο. Αυτή η θέση δημιουργήθηκε με τη Συνθήκη της Λισαβόνας το 2009 για να ενισχύσει τη συνεκτικότητα και την εκπροσώπηση της ΕΕ.
Πηγή: dnews.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επίδομα θέρμανσης: Πότε οι πληρωμές. +2.700 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας στο δημόσιο. Έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων και σε νέους δικαιούχους