EΠΙΤΑΓΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 2.700 ευρώ σε 16.000 άνεργους νέους

Για κατάρτιση και πρακτική άσκηση για 5 μήνες – Επιπλέον επιδότηση 2.700 ευρώ για κάθε εργαζόμενο σε όσες επιχειρήσεις προβούν σε πρόσληψη 6μηνης διάρκειας

«Εισιτήριο» εργασίας για 16.000 ανέργους έως 29 ετών προσφέρεται άμεσα από το υπουργείο Εργασίας, εξασφαλίζοντας κατάρτιση και εργασία για 5-6 μήνες.

Οι 8.919  θέσεις «ανοίγουν» σε διάφορες ιδιωτικές επιχειρήσεις και οι 7.000 αφορούν αποκλειστικά εταιρείες του κλάδου του τουρισμού.

Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2014. Δικαίωμα υποβολής έχουν μόνο όσοι κατέθεσαν δικαιολογητικά κατά την έναρξη των δύό προγραμμάτων, τα οποία εντάσσονται στη δράση «Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους έως 29 ετών».

Και τα δύο προγράμματα προβλέπουν την καταβολή επιδότησης που φτάνει μέχρι και τα 2.700 ευρώ για τις εξής ενέργειες:

         Επιδοτούμενη επαγγελματική κατάρτιση 80 ωρών με 5 ευρώ/ώρα (400 ευρώ).

–         Πρακτική άσκηση 500 ωρών (5 μήνες) που θα αποφέρει 2.300 ευρώ στους πτυχιούχους ΑΕΙ, ΤΕΙ και 2.000 ευρώ στους αποφοίτους ΥΕ και ΔΕ.

–         Δυνατότητα εργασίας στις επιχειρήσεις όπου θα γίνει η πρακτική άσκηση, δεδομένου ότι επιδοτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές.

Παράλληλα, προετοιμάζεται Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπει επιπλέον επιδότηση έως και 2.700 ευρώ για κάθε εργαζόμενο σε όσες επιχειρήσεις προβούν σε πρόσληψη 6μηνης διάρκειας των νέων που ολοκλήρωσαν την πεντάμηνη πρακτική άσκηση στο πλαίσιο του προγράμματος «Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους έως 29 ετών», όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Αναλυτικά, ως προς το πρώτο πρόγραμμα για κατάρτιση και πρακτική άσκηση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, στην ειδική ιστοσελίδα του προγράμματος www.voucher.gov.gr έχουν αναρτηθεί οι 9.000 περίπου νέοι δικαιούχοι voucher στη θέση των διαγραφέντων λόγω μη εμπρόθεσμης ενεργοποίησής του.

Οι νέοι δικαιούχοι προέρχονται από τους επιλαχόντες του προγράμματος και καλούνται να ενεργοποιήσουν την ατομική τους «επιταγή», σε συνεργασία με τον πάροχο κατάρτισης της επιλογής, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2014. Οσον αφορά το δεύτερο πρόγραμμα για κατάρτιση και πρακτική άσκηση σε εταιρείες στον κλάδο του τουρισμού, αναρτήθηκαν στην πλατφόρμα www.sete-voucher.gr οι νέοι επιτυχόντες που προέρχονται από τη λίστα των επιλαχόντων του προγράμματος και οι οποίοι θα λάβουν τα 7.000 περιζήτητα εισιτήρια. Οι ωφελούμενοι θα πρέπει μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2014 να μεριμνήσουν και να ενεργοποιήσουν την επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι και τα δύο προγράμματα δίνουν τη δυνατότητα σε άνεργους νέους να συνδυάσουν θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση σε επαγγελματικές ειδικότητες της επιλογής τους, για διάστημα 5 μηνών.

Το ποσό της επιδότησης φτάνει τα 2.700 για πτυχιούχους (ΠΕ, ΤΕ) αθροίζοντας τις 100 ώρες κατάρτισης (400 ευρώ) και τους 5 μήνες πρακτικής άσκησης, και τα 2.400 ευρώ για απόφοιτους υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» (ΔΕ, ΥΕ) προσθέτοντας και πάλι τις 100 ώρες κατάρτισης (400 ευρώ) και τους 5 μήνες πρακτικής άσκησης.

Αιτήσεις μέχρι τέλη Ιανουαρίου 2014

Μετά το τέλος της πρακτικής άσκησης, η επιχείρηση θα επιχορηγηθεί για τη μετατροπή της άσκησης σε σύμβαση εργασίας, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους νέους να εισέλθουν στην αγορά εργασίας.

Η επιχορήγηση στην επιχείρηση θα παρέχεται για διάστημα έξι μηνών και θα ανέρχεται σε 15 ευρώ/ημέρα για την πρόσληψη νέων έως 25 ετών και σε 18 ευρώ/ημέρα για την πρόσληψη νέων άνω των 25 ετών. Επομένως, οι αμοιβές ανέρχονται στα 2.250 ευρώ το εξάμηνο για νέους έως 25 ετών και 2.700 ευρώ το εξάμηνο για νέους άνω των 25 ετών.

Οι ειδικότεροι όροι και οι προϋποθέσεις επιχορήγησης της πρόσληψης νέων από επιχειρήσεις θα εξειδικευθούν στη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, που εκπονείται.

Περισσότερες πληροφορίες για το μεν πρώτο πρόγραμμα καθώς και οδηγίες παρέχονται από την τηλεφωνική γραμμή 800 11 44444, η οποία λειτουργεί Δευτέρα με Παρασκευή 09.00-17.00, χωρίς κόστος για τον καλούντα, καθώς και από την ιστοσελίδα www.voucher.gov.gr.

Για το δεύτερο πρόγραμμα, οι δικαιούχοι μπορούν να καλούν (με χρέωση αστικού τηλεφωνήματος) στο τηλέφωνο 801 11 15 255 (από Δευτέρα έως Παρασκευή 09.00-17.00) και να ενημερώνονται στην ιστοσελίδα www.sete-voucher.gr.

Δημόσια πρόσκληση στις επιχειρήσεις

Στο αμέσως προσεχές διάστημα, θα ακολουθήσει δημόσια πρόσκληση από τον ΟΑΕΔ προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις για την ένταξή τους στο πρόγραμμα.

«Με την επιχορήγηση αυτή, το υπουργείο ενθαρρύνει τη μετατροπή της πρακτικής άσκησης σε εργασία, υποστηρίζοντας τη δημιουργία σταθερής απασχόλησης για τους νέους και ενισχύοντας τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, μέχρι σήμερα, από το πρόγραμμα «Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους έως 29 ετών», έχουν ωφεληθεί 26.000 άνεργοι νέοι και συμμετέχουν περισσότερες από 15.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις πρακτικής άσκησης, ενώ έχει ξεκινήσει η καταβολή των εκπαιδευτικών επιδομάτων στους νέους που ολοκλήρωσαν τη θεωρητική κατάρτιση και το πρώτο μέρος της πρακτικής τους άσκησης.

ΠΗΓΗ: “ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΡΑ”

Δείτε περισσότερες ειδήσεις για στήριξη σε ανέργους εδώ

Δείτε περισσότερες ειδήσεις και θέσεις εργασίας για: Αττική  – Θεσσαλονίκη  – Πελοπόννησο –  Θεσσαλία – Κρήτη Κεντρική Μακεδονία – Δυτική Μακεδονία – Ανατολική Μακεδονία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρο

Γίνετε φίλοι μας στη σελίδα μας στο Facebook “Θέσεις Δημοσίου” για να είστε πάντα ενήμεροι για όλες τις νέες θέσεις εργασίας δημοσίου, επιδοτούμενα σεμινάρια για ανέργους και προκηρύξεις