katathlipsh_425x

«Ενέσεις» ρευστότητας, με ευνοϊκά δάνεια από 25.000 ευρώ και πάνω, θα δοθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Πρόκειται για δύο προγράμματα, τα οποία θα ξεκινήσουν σύντομα μέσω των τραπεζών Alpha Bank και Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα.

Οι δανειοδοτήσεις θα έχουν περίοδο αποπληρωμής από 2 έως 7 χρόνια, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να χορηγούνται και δάνεια κάτω από 25.000 ευρώ. Ειδικά για το πρόγραμμα «Δεξιότητες και θέσεις εργασίας – Επένδυση για τη Νεολαία» προωθείται για περιοχές με ιδιαίτερα υψηλή ανεργία (με ποσοστό ανεργίας στους νέους άνω του 25%).

Η πρωτοβουλία, με τίτλο, «Δεξιότητες και θέσεις εργασίας – Επένδυση για τη Νεολαία» («Skills and Jobs – Investing for Youth»), αφορά νέους έως 25 ετών και προβλέπει μαθητεία, πρακτική άσκηση και απασχόληση. Η χρηματοδότηση προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), καθώς για πρώτη φορά εγκρίθηκε ποσό ύψους 150 εκατ. ευρώ, προκειμένου να δοθεί σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων.

Η ΕΤΕπ προχωρά στις χρηματοδοτήσεις, θεωρώντας ότι θα δημιουργηθούν άμεσα θέσεις απασχόλησης, αλλά και θα διατηρηθούν οι υπάρχουσες.

Σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, που συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με κλιμάκιο στελεχών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για τις ΜμΕ και μεσαίας κεφαλαιοποίησης εταιρείες, οι χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ μπορεί να φθάσουν έως και το 100% του κόστους του έργου.

Τα χρήματα θα δοθούν στις επιχειρήσεις στην Ελλάδα μέσω ελληνικών τραπεζών. Από τα 150 εκατ. ευρώ του προγράμματος, τα 100 εκατ. ευρώ χορηγούνται στην Alpha Bank και τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα.

Στην ουσία, το πρόγραμμα της ΕΤΕπ για την απασχόληση των νέων έχει δύο συστατικά μέρη:

–         Οι «Θέσεις εργασίας για τη Νεολαία» στοχεύουν στην παροχή στις ΜμΕ καλύτερης πρόσβασης σε χρηματοδοτήσεις. Ο στόχος είναι να βοηθηθούν οι μικρές επιχειρήσεις να δημιουργήσουν, σε σύντομο χρονικό διάστημα, νέες θέσεις εργασίας ή να σταθεροποιήσουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας για τους νέους. Η ιδέα είναι να συνδεθεί η πρόσθετη χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ για τις μικρότερες εταιρείες με την απασχόληση των νέων. Ο δανεισμός στο πλαίσιο της παρούσας υποκατηγορίας είναι μια επέκταση των υφιστάμενων δανείων της ΕΤΕπ για τις ΜμΕ και του δανεισμού μέσω μικροχρηματοδότησης.

–         Ο δανεισμός στο πλαίσιο της «Επένδυσης στις Δεξιότητες» αφορά τις θέσεις εργασίας που σχετίζονται με ελλείψεις και αναντιστοιχίες σε δεξιότητες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η επικέντρωση γίνεται στη χρηματοδότηση επενδύσεων με μακροπρόθεσμη επίδραση, όπως αυτές για εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις (π.χ. σχολεία, κέντρα κατάρτισης, κολέγια, πανεπιστήμια, καθώς και το συναφή εξοπλισμό), επαγγελματική κατάρτιση, φοιτητικά δάνεια και προγράμματα κινητικότητας για τους νέους εργαζόμενους.

Τα επιλέξιμα σχέδια περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα μέτρων για την απασχόληση των νέων, που προωθούνται από τις εταιρείες, καθώς και από φορείς του δημόσιου τομέα. Παραδείγματα εγχειρημάτων υπό αξιολόγηση επί του παρόντος είναι τα εξής:

–         Χρηματοδότηση των επενδύσεων, των κεφαλαίων κίνησης και των θέσεων εργασίας που σχετίζονται με το κόστος κατάρτισης των ΜμΕ και των μεσαίας κεφαλαιοποίησης επιχειρήσεων που προσφέρουν ευκαιρίες απασχόλησης για τους νέους.

–         Ειδικά προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης επιχειρήσεων ως εξής: επενδύσεις (π.χ. εγκαταστάσεις, εργαστήρια κ.λπ.) και επιχειρησιακές δαπάνες που σχετίζονται με τα προγράμματα εκπαίδευσης (δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια), συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων κινητικότητας για νέους εργαζομένους.

–         Προγράμματα απασχόλησης νέων που προωθούνται από το δημόσιο τομέα:

–         Επενδύσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα (ειδικά στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση).

–         Τρέχουσες δαπάνες για την επαγγελματική κατάρτιση.

–         Συστήματα υποστήριξης της απασχόλησης των νέων (π.χ. επιδοτήσεις μισθών), εάν συνάδουν με προγράμματα για την απασχόληση των νέων (ΕΕ- εθνικά – περιφερειακά).

–         Προγράμματα δανειοδότησης φοιτητών.

–         Συστήματα κινητικότητας νεαρών υπαλλήλων.

–         Με τα κεφάλαια αυτά, θα χρηματοδοτηθούν επιχειρήσεις στους τομείς της βιομηχανίας, των εμπορικών υπηρεσιών και του τουρισμού, οι οποίες πληρούν ένα από τα παρακάτω κριτήρια επιλεξιμότητας όσον αφορά την απασχόληση των νέων:

–         Εχουν προσθέσει στο προσωπικό τους τουλάχιστον έναν νέο κατά το τελευταίο εξάμηνο (ή προτίθενται να προσθέσουν ένα νέο μέσα στο επόμενο εξάμηνο) υπολογιζόμενο από την ημερομηνία υπογραφής σύμβασης με τη συμμετέχουσα στο πρόγραμμα τράπεζα.

–         Προσφέρουν επαγγελματική κατάρτιση σε νέους ή προγράμματα πρακτικής άσκησης για νέους.

–         Συνεργάζονται με ίδρυμα επαγγελματικής κατάρτισης, τεχνικό εκπαιδευτικό ίδρυμα ή πανεπιστήμιο για την απασχόληση νέων (π.χ. στο πλαίσιο προγραμμάτων θερινής πρακτικής άσκησης).

«Η ΕΣΕΕ, αναφορικά με τα δύο προγράμματα αρχικού ύψους 150 εκατ. ευρώ, θα ενημερώσει με λεπτομέρειες και οδηγίες τους μικρομεσαίους εμπόρους για τα πλεονεκτήματα και τα κριτήρια και θα αναλύσει τον ακριβή τρόπο πρόσβασης στα συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΤΕπ, που υπέγραψαν Alpha Bank και Παγκρήτια», επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης.

Οι προτάσεις για χρηματοδότηση θα πρέπει να αξιολογούνται με βάση μια σειρά από κριτήρια ποιότητας, που περιλαμβάνουν τους δείκτες αποτελεσμάτων και την πορεία του επενδυτή – δανειολήπτη.

Επιπλέον, οι επενδυτές – δανειολήπτες πρέπει να υποβάλουν αξιόπιστες επενδυτικές προτάσεις – εκθέσεις επιχειρησιακής σκοπιμότητας έργου που πληρούν τα πρότυπα κριτήρια της ΕΤΕπ.

Τέλος, αυτοί που θα μπορούσαν να κάνουν αίτηση για δάνειο από την ΕΤΕπ είναι οι εξής:

–         Ιδιωτικά και δημόσια νομικά πρόσωπα που προωθούν έργα, όπως περιγράφεται παραπάνω, συμπεριλαμβανομένων των ΜμΕ, μεγάλων επιχειρήσεων, ιδρυμάτων ή δημόσιων διοικήσεων.

–         Χρηματοοικονομικοί ενδιάμεσοι, πρόθυμοι να επεκτείνουν τη δυνατότητά τους να δανείζουν τους επενδυτές των προγραμμάτων που περιγράφονται παραπάνω.

Πηγή: “ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΡΑ”

Δείτε ειδήσεις και θέσεις εργασίας για: Αττική  – Θεσσαλονίκη  – Πελοπόννησο –  Θεσσαλία – Κρήτη Κεντρική Μακεδονία – Δυτική Μακεδονία – Ανατολική Μακεδονία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρο

Γίνετε φίλοι μας στη σελίδα μας στο Facebook “Θέσεις Δημοσίου” για να είστε πάντα ενήμεροι για όλες τις νέες θέσεις εργασίας δημοσίου, επιδοτούμενα σεμινάρια για ανέργους και προκηρύξεις