«Λειτουργία Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας για την δημιουργία 2.000 κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων και πάνω από 12.000 νέων θέσεων απασχόλησης»
Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας προχωρά στη δημόσια πρόσκληση με τίτλο «Λειτουργία Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης της ανάπτυξης και προώθησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.) και ευρύτερα των πρωτοβουλιών της Κοινωνικής Οικονομίας», καλώντας Αναπτυξιακές Συμπράξεις του άρθρου 18 του Ν. 4019/11 προκειμένου να αναλάβουν τη δημιουργία δομών στήριξης λειτουργίας και ανάπτυξης Κοινωνικών Επιχειρήσεων σε τοπικό επίπεδο, τη διάχυση της ιδέας της Κοινωνικής Οικονομίας και την εδραίωσή της μέσω μόνιμων δικτύων συνεργασίας και τοπικών συμφωνιών.
Ο προϋπολογισμός της εν λόγω δράσης ανέρχεται σε 19.466.000.00€ και χρηματοδοτείται από το ΕΠ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ 2014-2020.
Συνολικά αναμένεται να ωφεληθούν 12.000 ωφελούμενοι/ες που ανήκουν στις «Ευάλωτες» και «Ειδικές» ομάδες του πληθυσμού, όπως αυτές προσδιορίζονται στο Νόμο 4019/2011 «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και λοιπές διατάξεις», εκ των οποίων:
– 6.489 θα είναι υποψήφιοι/δυνητικοί κοινωνικοί επιχειρηματίες
– 6.000 θα είναι υφιστάμενοι κοινωνικοί επιχειρηματίες
Προκειμένου να υποστηριχθεί η ανάπτυξη του οικοσυστήματος της Κοινωνικής Οικονομίας το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας έχει καταρτίσει Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης το οποίο περιλαμβάνει πρωτοβουλίες για την:
– Ενθάρρυνση, ενεργοποίηση και ενίσχυση των πολιτών και προώθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
– Προσφορά υπηρεσιών επιχειρηματικής ανάπτυξης και δομών υποστήριξης.
– Παροχή βιώσιμης χρηματοδότησης για τη στήριξη κοινωνικών επιχειρήσεων από την εκκίνηση μέχρι την ανάπτυξη τους.
– Συγκρότηση ενός σταθερού πλαισίου λειτουργίας κοινωνικής οικονομίας (νομικό, ρυθμιστικό φορολογικό).
– Υποστήριξη της πρόσβασης σε δημόσιες αγορές, μέσα από την αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου συνεργασίας των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων με φορείς του κεντρικού κράτους ή της αυτοδιοίκησης.
Μια κεντρική πρωτοβουλία του Στρατηγικού Σχεδίου είναι η δημιουργία Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.
Οι Περιφερειακοί Μηχανισμοί θα δημιουργηθούν από τοπικούς και περιφερειακούς παράγοντες και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι θα συνενώσουν τις δυνάμεις τους για να υλοποιήσουν δράσεις ανάπτυξης της Κοινωνικής Οικονομίας. Στόχος είναι η παροχή υπηρεσιών μιας στάσης (one stop shop) για τους κοινωνικούς επιχειρηματίες και τις κοινωνικές επιχειρήσεις και η λειτουργία κόμβου πληροφόρησης για την κοινωνική οικονομία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Επίσης θα παρέχονται υπηρεσίες όπως:
– Πληροφόρηση, κινητοποίηση, υποστήριξη, coaching και mentoring για δημιουργία και ανάπτυξη τοπικών κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, επιμόρφωση των μελών των Κοιν.Σ.Eπ.,
– Υπηρεσίες θερμοκοιτίδας που θα προσφέρουν κοινή επιχειρηματική έδρα, ή / και Συμβουλευτική στην Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, κοινή διοικητική και λογιστική υποστήριξη, εξειδικευμένες υπηρεσίες επιχειρηματικής συμβουλευτικής ή μέρος αυτών κλπ.
– Υποστήριξη νέων κοινωνικών επιχειρηματιών αναφορικά με τη συμμετοχή τους σε προγράμματα τύπου ERASMUS νέων κοινωνικών επιχειρηματιών
– Οργάνωση και λειτουργία fora διαλόγου και τοπικών συμφώνων (pacts).
– Δικτύωση των Κοιν.Σ.Eπ. σε τοπικό επίπεδο, καθώς και δημιουργία clusters.
– Οργάνωση διακρατικής συνεργασίας
Οι ωφελούμενοι/ες της κατηγορίας παρέμβασης είναι οι αναφερόμενοι ως ανήκοντες στις «Ευάλωτες» και «Ειδικές» ομάδες του πληθυσμού, όπως αυτές προσδιορίζονται στο Νόμο 4019/2011 «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και λοιπές διατάξεις».
Η πρόσκληση θα παραμείνει ενεργή έως την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014 προκειμένου να υποβληθούν οι προτάσεις από τα υποψήφια σχήματα Αναπτυξιακών Συμπράξεων.
Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας θα οργανώσει κεντρικές εκδηλώσεις ενημέρωσης και δημοσιότητας της εν λόγω πρόσκλησης, οι οποίες θα ανακοινωθούν άμεσα.
Όπως δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης:
«Μεταφέροντας τις καλύτερες ευρωπαϊκές εμπειρίες στο πεδίο της κοινωνικής οικονομίας, ενεργοποιούμε για πρώτη φορά στη χώρα μας το θεσμό των Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων.
Ενισχύουμε την κοινωνική οικονομία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα, αξιοποιούμε νέα και δυναμικά κοιτάσματα απασχόλησης, αναβαθμίζουμε την παροχή υπηρεσιών προς τους ευάλωτους συμπολίτες μας και ενισχύουμε την τοπική ανάπτυξη.
Η δημιουργία μικρών και ευέλικτων επιχειρηματικών σχημάτων, όπως είναι οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ταιριάζουν με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας μας. Και με την απαραίτητη και κατάλληλη βοήθεια τόσο από πρωτοβουλίες του Υπουργείου μας όσο και με την συνδρομή των τοπικών φορέων και κοινωνιών, οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν έναν ελπιδοφόρο δρόμο για επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που θα αξιοποιούν τις ιδιαιτερότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής, θα απαντούν στις τοπικές ανάγκες και θα επενδύουν στην κοινωνική αλληλεγγύη, συνεισφέροντας αποφασιστικά στην ανάπτυξη τοπικών οικονομιών κλίμακας.
Οι 678 ήδη εγγεγραμμένες Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, μαζί με τις δεκάδες νέες που δημιουργούνται από τα προγράμματα ΤΟΠΣΑ και ΤΟΠΕΚΟ, επιβεβαιώνουν τη δυναμική που αναπτύσσεται γύρω από αυτόν τον νέο πυλώνα επιχειρηματικότητας.
Αξίζει να τονίσω ότι στην Ευρώπη η κοινωνική οικονομία απασχολεί 11 εκατομμύρια άτομα και εκπροσωπείται από 2 εκατομμύρια επιχειρήσεις. Στη Γαλλία, μάλιστα, η κοινωνική οικονομία καλύπτει το 10% της απασχόλησης, όταν στη χώρα μας το αντίστοιχο ποσοστό υπολογίζεται σε μόλις 1,2%. Συνεπώς, η προσέγγιση στο μέσο όρο της απασχόλησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δείχνει τα πολύ μεγάλα περιθώρια που υπάρχουν για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Η κοινωνική οικονομία, την επόμενη περίοδο, μπορεί να δημιουργήσει πάνω από 2.000 κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και 12.000 νέες θέσεις αξιοπρεπούς και μόνιμης απασχόλησης στη χώρα μας».
Επίσης ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε τα εξής:
«Ως χώρα στρέφουμε την προσοχή μας στην κοινωνική οικονομία, προκειμένου να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητές της που θα μας βοηθήσουν να επιτύχουμε τους στόχους για το 2020 όσον αφορά την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και την επίτευξη «έξυπνης» και βιώσιμης ανάπτυξης.
Η κοινωνική επιχειρηματικότητα είναι για εμάς ένα επιπλέον μέσο για την αντιμετώπιση της ανεργίας των ευάλωτων ομάδων, την κάλυψη νέων κοινωνικών αναγκών σε τοπικό επίπεδο, την απασχόληση των νέων μέσω της ενδυνάμωσης τους, τη δικτύωση φορέων της κοινωνίας των πολιτών.
Έτσι, διαμορφώνεται πλέον και στην Ελλάδα μια νέα και πιο ζωντανή πραγματικότητα, κάτι που υποδηλώνετε και απο την συνεχή εισροή αιτήσεων εγγραφής και το ενδιαφέρον των πολιτών σε όλη τη χώρα.
Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την:
– Ενθάρρυνση, ενεργοποίηση και ενίσχυση των πολιτών και προώθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας μεταξύ των νέων.
– Προσφορά υπηρεσιών επιχειρηματικής ανάπτυξης και δομών υποστήριξης
– Παροχή βιώσιμης χρηματοδότησης για τη στήριξη κοινωνικών επιχειρήσεων από την εκκίνηση μέχρι την ανάπτυξη τους.
– Συγκρότηση ενός σταθερού πλαισίου λειτουργίας κοινωνικής οικονομίας (νομικό, ρυθμιστικό, φορολογικό).
– Υποστήριξη της πρόσβασης σε δημόσιες αγορές, μέσα από την αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου συνεργασίας των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων με φορείς του κεντρικού κράτους ή της αυτοδιοίκησης».
Δείτε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις και θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα