man

Υπομονή μέχρι το τέλος Ιουνίου, οπότε λήγει η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, θα πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι οικογενειακών επιδομάτων. Η καθυστέρηση των πρώτων δόσεων οφείλεται στους ελέγχους που απαιτούνται ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν τα εισοδηματικά κριτήρια που έχουν νομοθετηθεί.

Μετά την υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει η καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων σε περίπου 700.000 δικαιούχους με τουλάχιστον ένα παιδί. Δηλαδή η καταβολή των επιδομάτων «παγώνει» έως ότου υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις και ελεγχθεί το κατά πόσο πληρούνται τα εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια για τη φετινή χρονιά.

Λαμβάνοντας υπόψη πως οι φορολογικές δηλώσεις θα υποβάλλονται φέτος από τα τέλη Μαρτίου έως και τον Ιούνιο, είναι εμφανές πως η μεγάλη πλειοψηφία των δικαιούχων θα πρέπει να κάνει… υπομονή μέχρι το καλοκαίρι για να εισπράξει την οικονομική ενίσχυση. Οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι θα πάρουν μαζί την πρώτη και τη δεύτερη δόση στο τέλος Ιουνίου και στη συνέχεια θα πάρουν ακόμα δύο δόσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Αυτό, άλλωστε, προβλέπεται και στην απόφαση που υπεγράφη πέρυσι και η οποία αναφέρει πως «η καταβολή του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων του πρώτου τριμήνου κάθε έτους θα πραγματοποιείται μαζί με τα επιδόματα του δεύτερου τριμήνου την τελευταία εργάσιμη ημέρα αυτού». Πρακτικά το πρώτο τρίμηνο δεν προβλέπεται καταβολή του επιδόματος, ώστε να γίνει επανέλεγχος σε όλους τους δικαιούχους (με τα χρήματα να καταβάλλονται αναδρομικά στο τέλος Ιουνίου).

Πρακτικά όσο αργότερα υποβληθεί η δήλωση τόσο περισσότερο θα καθυστερήσει η καταβολή του επιδόματος και οι δικαιούχοι θα πάρουν τα πρώτα χρήματα εν μέσω θέρους. Σημειώνεται πως για την καταβολή του επιδόματος πρέπει απαραιτήτως να έχει υποβληθεί φορολογική δήλωση που να συνοδεύεται από το έγγραφο Α21 (με τα οικογενειακά τους στοιχεία).

Στη σχετική απόφαση χαρακτηριστικά αναφέρεται πως «η καταβολή των επιδομάτων αναστέλλεται την 1η Ιανουαρίου προκειμένου να ελεγχθεί το εισόδημα που θα δηλωθεί το έτος αυτό. Τα επιδόματα επαναχορηγούνται από την ημερομηνία αναστολής, αφού διαπιστωθεί μη υπέρβαση του προβλεπόμενου ορίου εισοδήματος και αν εξακολουθούν να πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις».

Το θέμα απασχολεί και το υπουργείο Εργασίας, όπου εξετάζεται το κατά πόσο μπορεί να γίνει μία ενδιάμεση πληρωμή την άνοιξη για όσους σπεύσουν να υποβάλλουν φορολογική δήλωση. Ωστόσο ακόμα και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι δεδομένο πως η πρώτη δόση δεν μπορεί να καταβληθεί το Μάρτιο, αφού δεν θα έχει γίνει ο απαιτούμενος έλεγχος.

Το ενιαίο επίδομα τέκνων και το ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων θα καταβληθούν φέτος για δεύτερη φορά σε δικαιούχους που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Το καταβαλλόμενο ποσό εξαρτάται από τον αριθμό των παιδιών αλλά και το ετήσιο εισόδημα του δικαιούχου, ενώ την ευθύνη για τη χορήγηση των επιδομάτων έχει ο ΟΓΑ.

Με βάση τη νομοθεσία: Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων καταβάλλεται σε τρίμηνες δόσεις (με τις δύο πρώτες να δίνονται ταυτόχρονα όπως ήδη αναφέρθηκε), ενώ το ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων καταβάλλεται κάθε τέσσερις μήνες (δηλαδή τρεις φορές τον χρόνο).

Πάντως για όσους δικαιούχους εκκρεμεί η καταβολή κάποιας δόσης για την περσινή χρονιά, η διοίκηση του Ταμείου προσανατολίζεται στο να υπάρξει μία πληρωμή μέσα στον Ιανουάριο. Πρόκειται για δικαιούχους που στην πορεία προχώρησαν σε διορθώσεις και εκκρεμεί η καταβολή της τελευταίας δόσης ώστε να υπάρξει εξόφληση για το 2013.

ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ
Επιτροπή για τα κριτήρια

Ειδική επιτροπή αναμένεται να συσταθεί τον επόμενο μήνα στο υπουργείο Εργασίας που θα εξετάσει την επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων και στα προνοιακά επιδόματα. Πηγές του υπουργείου σημείωναν πως στο επίκεντρο θα βρεθούν όσοι παίρνουν συντάξεις ακόμα και 3.000 ευρώ, ενώ παράλληλα εισπράττουν και προνοιακά επιδόματα. Με βάση αποκαλυπτικά στοιχεία του προγράμματος «Ηλιος», από τους 165.000 δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων οι 48.729 εισπράττουν παράλληλα και σύνταξη. Τέλος, από τα στοιχεία προκύπτει πως κατά μέσο όρο το χορηγούμενο προνοιακό επίδομα στους συνταξιούχους διαμορφώνεται στα 369,9 ευρώ.

Οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις

Δύο παράγοντες -το εισόδημα της οικογένειας και ο αριθμός των τέκνων- καθορίζουν το ύψος του καταβαλλόμενου επιδόματος. Ενδεικτικά αναφέρεται πως η ετήσια ενίσχυση στις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα κυμαίνεται από 480 ευρώ (για ένα παιδί) και φτάνει έως και τα 3.900 (τρίτεκνοι).

Με βάση την απόφαση που υπεγράφη πέρυσι η κλιμάκωση των επιδομάτων γίνεται ως εξής:

Δικαιούχος με ένα παιδί και φορολογητέο εισόδημα έως 9.000 ευρώ θα εισπράξει 480 ευρώ ετησίως. Σε περίπτωση που το φορολογητέο εισόδημα είναι από 9.000 έως 18.000 ευρώ θα πάρει 320 ευρώ τον χρόνο. Τέλος, αν το φορολογητέο εισόδημα κυμαίνεται από 18.000 μέχρι 27.000 ευρώ δικαιούται 160 ευρώ τον χρόνο.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος έχει δύο παιδιά και φορολογητέο εισόδημα έως 10.000 ευρώ, δικαιούται 960 ευρώ τον χρόνο. Από 10.000 έως 20.000 ευρώ το επίδομα είναι 640 ευρώ τον χρόνο, ενώ για εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ καταβάλλονται 320 ευρώ ετησίως.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος έχει τρία παιδιά και φορολογητέο εισόδημα 11.000 ευρώ παίρνει 1.400 ευρώ τον χρόνο. Από 11.000 έως 22.000 ευρώ καταβάλλονται 960 ευρώ, ενώ από 22.000 έως 33.000 δίνονται 480 ευρώ.

530 εκατ. το 2013
Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί πως μια πρόσθετη οικονομική ενίσχυση θα πάρουν όσοι έχουν πάνω από τρία παιδιά.

Το ποσό αυτό διαμορφώνεται στα 1.500 ευρώ για δικαιούχους με τρία παιδιά (και εισόδημα έως 45.000 ευρώ), στα 2.000 ευρώ για δικαιούχους με τέσσερα παιδιά (και εισόδημα έως 48.000 ευρώ) και στα 2.500 ευρώ για όσους έχουν πέντε παιδιά (και εισόδημα έως 52.000 ευρώ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον ΟΓΑ τα ποσά αυτά αναμένεται να διατηρηθούν και τη φετινή χρονιά, καθώς δεν έχει τεθεί θέμα αλλαγής του ύψους της οικονομικής ενίσχυσης.

Σημειώνεται πως το 2013 διατέθηκε το ποσό των 530 εκατομμυρίων ευρώ για την καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων σε 656.0000 δικαιούχους, ενώ προς εξέταση είναι 72.000 αιτήσεις (που είχαν ασάφειες). Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΓΑ αρχικά υπήρξε ενδιαφέρον από 986.000 πολίτες και μάλιστα 860.000 άτομα υπέβαλαν οριστικά αίτηση συμμετοχής.

Ωστόσο, 132.000 περιπτώσεις κόπηκαν και μάλιστα γίνεται έλεγχος για να διαπιστωθεί σε ποιες περιπτώσεις επιτήδειοι κατέθεσαν ψευδή στοιχεία για να πάρουν το επίδομα. Ο έλεγχος είναι διαρκής και μάλιστα επανελέγχονται δειγματοληπτικά και αιτήσεις που έχουν ήδη εγκριθεί, για να μην υπάρξει κανένα παράθυρο χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης σε «μαϊμού» δικαιούχους.?

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ: ΞΕΝΟΦΩΝ ΒΕΡΓΙΝΗΣ

Εξονυχιστικοί έλεγχοι

Από «κόσκινο» περνά ο ΟΓΑ τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για τη χορήγηση των οικογενειακών επιδομάτων, ώστε να μην υπάρξουν φαινόμενα χορήγησής τους σε μαϊμού δικαιούχους. Ο διοικητής του Ταμείου Ξενοφών Βεργίνης επισημαίνει χαρακτηριστικά στο «Εθνος» πως «οι έλεγχοι είναι εξονυχιστικοί, ώστε να απορρίπτονται όσοι δεν δικαιούνται το επίδομα» και επισημαίνει πως «τη φετινή χρονιά θα είναι ακόμα αυστηρότεροι, καθώς το σύστημα έχει αναβαθμιστεί».

Παράλληλα ο διοικητής του ΟΓΑ λαμβάνει μέτρα για να περιορίσει την ταλαιπωρία των πολιτών και εξετάζει μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο τροποποιήσεων στην υποβολή των δικαιολογητικών. Για παράδειγμα, να μη χρειάζεται η υποβολή του ειδικού εγγράφου με τα οικογενειακά στοιχεία (το λεγόμενο Α21) σε όσες περιπτώσεις δεν υπήρξε μεταβολή σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Σε περίπτωση που τελικά αυτό «κλειδώσει», οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν μόνο τη φορολογική δήλωση και μία δήλωση που να αναφέρει πως δεν υπήρξαν μεταβολές σε σχέση με την περσινή χρονιά. Πάντως πρέπει να σημειωθεί πως με βάση τον νόμο δεν μπορούν να πάρουν το επίδομα όσοι δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Δείτε ειδήσεις και θέσεις εργασίας για: Αττική  – Θεσσαλονίκη  – Πελοπόννησο –  Θεσσαλία – Κρήτη Κεντρική Μακεδονία – Δυτική Μακεδονία – Ανατολική Μακεδονία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρο

Γίνετε φίλοι μας στη σελίδα μας στο Facebook “Θέσεις Δημοσίου” για να είστε πάντα ενήμεροι για όλες τις νέες θέσεις εργασίας δημοσίου, επιδοτούμενα σεμινάρια για ανέργους και προκηρύξεις