oaed_katartisi

Ο ΟΑΕΔ δημοσιεύει ένα πολύ χρήσιμο κείμενο με τις απαντήσεις στις συχνές ερωτήσεις που έχουν οι εργοδότες και οι άνεργοι που θέλουν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα των 10.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας.

Υπενθυμίζουμε ότι μέσα σε 10 ημέρες έκλεισε η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού επιχορήγησης επιχειρήσεων με σκοπό την δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης.

«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ 10.000 ΑΝΕΡΓΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ 30-66 ΕΤΩΝ»

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Α. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

 

1. Ποιο είναι το πρώτο βήμα για να συμμετάσχει ο ενδιαφερόμενος εργοδότης στο πρόγραμμα

Η επιχείρηση που επιθυμεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτηση υπαγωγής, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού www.oaed.gr http://ait.oaed.gr και είναι διαθέσιμη από τις 21/03/2014. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης είναι η έκδοση κωδικού πρόσβασης (κλειδαρίθμου) στο πληροφοριακό σύστημα του Ο.Α.Ε.Δ..

2. Τι απαιτείται για την έκδοση κωδικού πρόσβασης (κλειδαρίθμου)

Για την έκδοση κλειδαρίθμου η ενδιαφερόμενη επιχείρηση θα πρέπει να επισκεφθεί την Υπηρεσία του Ο.Α.Ε.Δ. (ΚΠΑ2) στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει η έδρα της επιχείρησης και να προσκομίσει:

– Εάν πρόκειται για ατομική επιχείρηση την βεβαίωση έναρξης επιτηδεύματος.

– Εάν πρόκειται για νομικά πρόσωπα, πρόσφατο καταστατικό της επιχείρησης από όπου

θα προκύπτει η μετοχική ή/και εταιρική σύνθεσή της καθώς και το ΑΦΜ της επιχείρησης.

Η ανωτέρω διαδικασία μπορεί να διενεργηθεί και από πρόσωπο που νόμιμα εξουσιοδοτήθηκε (με πληρεξούσιο από συμβολαιογράφο ή με εξουσιοδότηση από δημόσια αρχή με το γνήσιο της υπογραφής, όπου θα αναφέρεται ευκρινώς η ενέργεια και ο λόγος εξουσιοδότησης) είτε πρόκειται για ατομική επιχείρηση είτε για επιχείρηση άλλης νομικής μορφής (Α.Ε., Ο.Ε. ΕΠΕ κλπ).

Τέλος εάν η επιχείρηση διατηρεί υποκαταστήματα, τότε κατά την έκδοση του κλειδαρίθμου θα πρέπει να δηλώνονται και να καταχωρούνται όλα τα απαραίτητα στοιχεία (δ/νση, τηλ.,email, ΑΦΜ κλπ) του κάθε υποκαταστήματος. Ο κλειδάριθμος που θα χρησιμοποιήσει η επιχείρηση για τις προσλήψεις των ανέργων και στα υποκαταστήματα είναι αυτός της έδρας.

3. Πώς πραγματοποιείται η υπαγωγή της επιχείρησης στο πρόγραμμα

Μετά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης που υπέχει και θέση υπεύθυνης δήλωσης, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας, προβαίνει στην έκδοση της εγκριτικής απόφασης, η οποία παραλαμβάνεται από το ΚΠΑ2 της έδρας που ανήκει η επιχείρηση. Στην ανωτέρω εγκριτική απόφαση θα προσδιορίζεται ο ακριβής αριθμός των ατόμων για τα οποία δικαιούται να επιχορηγηθεί η επιχείρηση. Ο Ο.Α.Ε.Δ. λαμβάνει από την οικεία επιχείρηση δήλωση σχετικά με τις τυχόν άλλες ενισχύσεις που έλαβε κατά τη διάρκεια του οικείου έτους και κατά τα δύο προηγούμενα έτη ώστε να μπορεί να εξακριβώσει ότι η νέα ενίσχυση δεν οδηγεί σε υπέρβαση του ανώτατου ορίου που ισχύει για τις ενισχύσεις. Όσον αφορά την έννοια της τριετίας όταν εξετάζεται η έγκριση μίας ενίσχυσης π.χ. στις 30/4/2014, τότε ελέγχονται οι ενισχύσεις που έχει λάβει η επιχείρηση τα έτη 2012, 2013 και 2014 μέχρι τις 30/4/2014. Ο έλεγχος αυτός γίνεται πριν την χορήγηση της νέας ενίσχυσης και λαμβάνονται υπόψη το σύνολο των ενισχύσεων που έχει λάβει η –ενιαία-επιχείρηση μέχρι εκείνη τη στιγμή, αθροιζόμενης και της υπό έγκριση ενίσχυσης. Εάν το σύνολο δεν υπερβαίνει τις 200.00 ευρώ, τότε μπορεί να χορηγηθεί και η εξεταζόμενη ενίσχυση. Σε αντίθετη περίπτωση δεν χορηγείται καθόλου ούτε κατά τμήμα της.

4. Πώς μπορεί να πληροφορηθεί η επιχείρηση για τις ειδικότητες των ανέργων που μπορεί να προσλάβει στα πλαίσια του προγράμματος;

Στην ηλεκτρονική αίτηση εμπεριέχεται και η εντολή κενής θέσης, στην οποία οι επιχειρήσεις προσδιορίζουν την ειδικότητα των ανέργων που επιθυμούν να προσλάβουν, στα πλαίσια του προγράμματος.

5. Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων

Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων για υπαγωγή στο πρόγραμμα, λήγει αυτόματα μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος αιτήσεων, ύστερα από την κάλυψη των κατανεμηθεισών θέσεων. Μετά την αυτόματη λήξη της αναφερόμενης προθεσμίας, συνεχίζεται η υποβολή των αιτήσεων για αριθμό θέσεων που αντιστοιχεί μέχρι το 10% των αρχικά κατανεμηθεισών θέσεων. Στην περίπτωση αυτή οι θέσεις παραμένουν σε στάδιο αναμονής και ικανοποιούνται με βάση την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων, εφόσον δημιουργηθούν κενές θέσεις.

6. Σε ποιες διαδικασίες πρέπει να προβεί η επιχείρηση προκειμένου να προχωρήσει στην πρόσληψη των ανέργων

Εντός τριάντα (30) ημερών από τη λήψη της εγκριτικής απόφασης, η επιχείρηση οφείλει να προχωρήσει στην πρόσληψη του υποδειχθέντα ανέργου, μέσω της διαδικασίας της εξατομικευμένης προσέγγισης με συστατικό σημείωμα της Υπηρεσίας.

Η πρόσληψη (Έντυπο Ε3-Αναγγελία Πρόσληψης) καταχωρείται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ (ΠΣ ΣΕΠΕ – Ο.Α.Ε.Δ. -ΙΚΑ –Ε.Τ.Α.Μ.) του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας επιλέγοντας την τιμή ΝΑΙ στα πεδία: «Τοποθέτηση με συστατικό σημείωμα» και «Τοποθέτηση με πρόγραμμα προώθησης απασχόλησης Ο.Α.Ε.Δ.» και στη συνέχεια από τη λίστα των προγραμμάτων τον τίτλο του συγκεκριμένου προγράμματος.

Ακολουθεί η ηλεκτρονική καταχώρηση της πρόσληψης στο Πίνακα Κατάστασης Προσωπικού της επιχείρησης (έντυπο Ε4 της Ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων, στο Πληροφοριακό Σύστημα Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας) που υποβάλλεται συμπληρωματικά ως προς τις νέες προσλήψεις, το αργότερο την ίδια ημέρα της πρόσληψης και πάντως πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο. Τέλος η πρόσληψη καταχωρείται στο βιβλίο νεοπροσλαμβανόμενων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

7.    Ποια είναι η βασικότερη προϋπόθεση για να ενταχθεί μία επιχείρηση στο πρόγραμμα

Βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή μιας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την ημερομηνία της αίτησης (ημερολογιακά) για υπαγωγή στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού. Επισημαίνεται ότι ως μείωση προσωπικού θεωρείται η καταγγελία της σύμβασης εργασίας, όπως επίσης και η εθελουσία έξοδος που γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη, μέσω προγραμμάτων παροχής οικονομικών κυρίως κινήτρων εθελούσιας εξόδου. Δεν θεωρείται μείωση η οικειοθελής αποχώρηση, η λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου, η καταγγελία σύμβασης εργασίας λόγω συνταξιοδότησης, η καταγγελία σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου πριν τη λήξη της που οφείλεται σε σπουδαίο λόγο που αφορά στον εργαζόμενο, η φυλάκιση και ο θάνατος, εφόσον προσκομίζονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

8. Ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα που υλοποιεί ο ΟΑΕΔ

Δικαιούχοι είναι όλες οι επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που ασκούν οικονομική δραστηριότητα. Ως οικονομική δραστηριότητα νοείται η παροχή αγαθών και υπηρεσιών σε μία αγορά έναντι ανταλλάγματος. Ενδεικτικά αναφέρουμε περιπτώσεις εξαιρέσεων όπως είναι τα νυχτερινά κέντρα, οι επιχειρήσεις παροχών φύλαξης και καθαριότητας, οι εργοδότες που θα προσλάβουν προσωπικό προκειμένου να απασχοληθεί σε άλλη επιχείρηση. Επίσης δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα επιχειρήσεις προώθησης προϊόντων και παροχής υπηρεσιών μέσω τηλεφώνου, οι εποχικές επιχειρήσεις για το εποχικό προσωπικό τους, οι επιχειρήσεις που το αντικείμενο δραστηριότητάς τους ανήκει στον τομέα της αλιείας (από το επαγγελματικό ψάρεμα μέχρι και την τελική πώληση του προϊόντος). Εκτός αυτού, δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα σύλλογοι και σωματεία, υποκαταστήματα επιχειρήσεων με έδρα στο εξωτερικό, επιχειρήσεις όπου συμμετέχουν στην εταιρική τους σύνθεση, εξωχώριες (offshore) εταιρείες και τα ΚΤΕΛ/ΚΤΕΛ ΑΕ.

9.    Ποιο προσωπικό θεωρείται δεσμευόμενο;

Το προσωπικό του οποίου τον αριθμό η επιχείρηση οφείλει να διατηρήσει σταθερό είναι εκείνο που έχει προσληφθεί μέχρι την ημερομηνία αίτησης και έγκρισης του εργοδότη στο πρόγραμμα.

10. Με τι ποσό επιχορηγείται από τον ΟΑΕΔ η επιχείρηση που προσλαμβάνει ανέργους βάσει του προγράμματος

Η επιχείρηση επιχορηγείται για κάθε άτομο που υπάγεται στο πρόγραμμα από την ημερομηνία της πρόσληψής του. Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους ωφελούμενους ανέργους (μισθωτοί και ημερομίσθιοι) ανέρχεται στο ποσό των 18 € την ημέρα και όχι πέραν των 25 ημερών το μήνα (ημέρες ασφάλισης). Το ποσό επιχορήγησης καλύπτει ένα τμήμα του συνολικού μισθολογικού κόστους. Η επιχορήγηση προς την επιχείρηση για κάθε άτομο που προσλαμβάνει βάσει του προγράμματος ξεκινά από την ημερομηνία της πρόσληψής του.

11. Για πόσο χρονικό διάστημα επιχορηγείται ο εργοδότης που κάνει χρήση του Προγράμματος;

Η συνολική διάρκεια του προγράμματος ορίζεται στους δώδεκα (12) μήνες. Επιπλέον υποχρεούται να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας (συνολικός αριθμός επιχορηγούμενου και δεσμευόμενου προσωπικού) καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος (12 μήνες).

12. Τι επιπτώσεις έχει ο εργοδότης σε περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος είτε επιδοτούμενος είτε εργαζόμενος από το προϋπάρχον προσωπικό αποχωρήσει ή απολυθεί;

Στην περίπτωση που ο εργοδότης μειώσει άτομο (μείωση θεωρείται η καταγγελία σύμβασης εργασίας και η εθελουσία έξοδος που γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη, μέσω προγραμμάτων παροχής οικονομικών κυρίως κινήτρων εθελούσιας εξόδου) από το προϋπάρχον ή το επιχορηγούμενο προσωπικό, είναι απαραίτητη η αντικατάσταση μέσα σε χρονικό διάστημα 30 ημερών από την έγκριση της επιχείρησης στο πρόγραμμα. Υπάρχει δυνατότητα παράτασης του χρονικού διαστήματος των 30 ημερών για την αντικατάσταση του δεσμευόμενου προσωπικού κατά έναν (1) μήνα με σχετική Απόφαση του Προϊσταμένου της κατά τόπου Υπηρεσίας. Δεν απαιτείται αντικατάσταση σε περίπτωση μείωσης προσωπικού η κενή θέση που οφείλεται σε λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου, οικειοθελή αποχώρηση, θάνατο, φυλάκιση ή συνταξιοδότηση μισθωτού επιχείρησης. Σε περίπτωση μη αντικατάστασης, τότε θα επιστρέφεται στον Οργανισμό το αναλογούν ποσό με το οποίο έχει επιχορηγηθεί η επιχείρηση.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, όσον αφορά στο δεσμευόμενο (επιχορηγούμενο και μη) προσωπικό, δεν είναι δυνατή η μετατροπή του καθεστώτος απασχόλησης από πλήρη σε μερική ή σε εκ περιτροπής απασχόληση. Οι ανωτέρω δεσμεύσεις ισχύουν και για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης μέχρι και την έκδοση της εγκριτικής απόφασης.

13. Πώς ξεκινά η διαδικασία για την επιχορήγηση

Εντός δύο (2) μηνών από τη λήξη του κάθε τριμήνου απασχόλησης, η επιχείρηση πρέπει να κάνει αίτηση για να λάβει την επιχορήγηση για το αντίστοιχο διάστημα. Η αίτηση θα συνοδεύεται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά που τεκμηριώνουν την κανονική απασχόληση του υπαλλήλου που επιχορηγείται, την κανονική αμοιβή και ασφάλισή του (κατάσταση με πρόσληψη, αριθμό ημερομισθίων, ποσό που βαρύνει τον ΟΑΕΔ και ποσό που δικαιούται ακαθάριστο ο επιχορηγούμενος μισθωτός, υπεύθυνες δηλώσεις πληρωμής ή παραστατικά πληρωμής και καταβολής εισφορών), καθώς και ΑΠΔ, αντίγραφο του πίνακα προσωπικού που κατατίθεται στο ΣΕΠΕ. Επίσης θα ελέγχονται τα παραπάνω δηλαδή η καταβολή των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών και για το μη επιχορηγούμενο (προϋπάρχον) προσωπικό.

Παράδειγμα: Εάν η επιχείρηση προσλάβει το άτομο προς επιχορήγηση στις 25/4, το πρώτο τρίμηνο απασχόλησης ολοκληρώνεται στις 30/6. Επομένως μέχρι 31/8 είναι αναγκαία για τη λήψη της πληρωμής του τριμήνου η κατάθεση της σχετικής αίτησης και των απαραίτητων δικαιολογητικών.

14. Με ποια διαδικασία μπορεί να αντικαταστήσει η επιχείρηση τον επιχορηγούμενο υπάλληλο

Η διαδικασία της αντικατάστασης του επιχορηγούμενου ατόμου, κατά τη διάρκεια του προγράμματος, γίνεται με κλειδάριθμο και η «εντολή κενής θέσης για αντικατάσταση» υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω του site του Οργανισμού.

Για την αντικατάσταση επιχορηγούμενου, οφείλει η επιχείρηση να προσλάβει άνεργο (κάτοχο κάρτας ανεργίας) με την ίδια διαδικασία (δηλαδή εγγεγραμμένο άνεργο ή κάτοχο βεβαίωσης ανεργίας για συμμετοχή στο πρόγραμμα), με συστατικό σημείωμα από εργασιακό σύμβουλο του ΟΑΕΔ).

15. Εάν ένας εργοδότης επιθυμεί να προσλάβει με το πρόγραμμα άνεργο που είχε προσλάβει και στο παρελθόν

Η επιχείρηση δεν μπορεί να επιχορηγηθεί μέσω του προγράμματος για την πρόσληψη ανέργου που έχει απασχοληθεί με οποιονδήποτε τρόπο σε αυτήν (ή σε συνδεδεμένη με αυτήν επιχείρηση ή σε επιχείρηση που μεταβιβάστηκε/άλλαξε νομική μορφή/διαλύθηκε και επαναλειτούργησε στον ίδιο ή σε άλλο χώρο με το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητας) κατά το προηγούμενο δωδεκάμηνο.

16.Πώς γίνεται ο επιτόπιος έλεγχος κατά τη διάρκεια του προγράμματος;

Ο επιτόπιος έλεγχος έχει στόχο να διαπιστώσει ότι η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά, ο επιχορηγούμενος εργαζόμενος απασχολείται, ασφαλίζεται και αμείβεται κανονικά, ότι ο αριθμός του δεσμευόμενου προσωπικού είναι σταθερός και γενικότερα ότι τηρείται η εργατική και η ασφαλιστική νομοθεσία. Επομένως, ο πίνακας προσωπικού του ΣΕΠΕ, το Βιβλίο Νεοπροσλαμβανομένων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και έντυπα τυχόν καταγγελιών σύμβασης, οικειοθελών αποχωρήσεων και προσλήψεων θα πρέπει να είναι διαθέσιμα για τη διενέργεια των επιτόπιων ελέγχων κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

18. Υπάρχει δυνατότητα επιμήκυνσης του προγράμματος

Είναι δυνατή η επιμήκυνση του χρόνου επιχορήγησης κατά τριάντα (30) το πολύ ημέρες με ισόχρονη δέσμευση της επιχείρησης, για μη απόλυση προσωπικού, σε περίπτωση: α) δικαιολογημένης ασθένειας εργαζόμενου β) άδειας άνευ αποδοχών που χορηγείται μετά από αίτηση του εργαζομένου και γ) μη λειτουργίας της επιχείρησης λόγω θερινών διακοπών. Η επιμήκυνση γίνεται μετά από αίτηση της επιχείρησης και απόφαση του Προϊσταμένου της κατά τόπου αρμόδιας Υπηρεσίας του ΟΑΕ∆. Επίσης σε περίπτωση αντικατάστασης επιχορηγούμενου μισθωτού μέσα στην προθεσμία των τριάντα (30) ημερών είναι δυνατή η επιμήκυνση του χρόνου επιχορήγησης του εργοδότη κατά τριάντα (30) ημέρες για κάθε άτομο που αντικαταστάθηκε, μετά από αίτηση του εργοδότη και απόφαση του αρμόδιου Προϊσταμένου της Υπηρεσίας Απασχόλησης.

Β. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΝΕΡΓΩΝ

1. Πώς επωφελείται ο ενδιαφερόμενος άνεργος; Ο ενδιαφερόμενος άνεργος, δεν υποβάλλει ο ίδιος αίτηση συμμετοχής, αλλά υποδεικνύεται στους εργοδότες με συστατικό σημείωμα από την αρμόδια τοπική Υπηρεσία (ΚΠΑ2) που είναι εγγεγραμμένος. Η τοποθέτηση γίνεται σύμφωνα με τις ζητούμενες από τους εργοδότες ειδικότητες, καθώς και από τις επιλογές των ανέργων που έχουν καταγραφεί στο πλαίσιο της συνέντευξης με τον εργασιακό σύμβουλο. Οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι θα πρέπει να είναι ηλικίας 30 έως 66 ετών, δηλαδή να έχουν συμπληρώσει το 30έτος της ηλικίας τους και να διανύουν το 31οέτος και το 67ο έτος αντίστοιχα κατά την ημερομηνία υπόδειξής τους από την αρμόδια Υπηρεσία.

Τα άτομα που μπορούν να προσληφθούν από τις επιχειρήσεις πρέπει να είναι έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στην Ελλάδα. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να είναι άνεργοι και να διαθέτουν κάρτα ανεργίας σε ισχύ κατά την υπόδειξή τους από το αρμόδιο ΚΠΑ2 και μέχρι την πρόσληψή τους.

Επίσης θα πρέπει να έχουν συνομιλήσει με εργασιακό σύμβουλο του ΟΑΕΔ στο ΚΠΑ2 που υπάγονται, ώστε να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο της εξατομικευμένης προσέγγισης και να έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης.

2.    Εάν δεν ασφαλίζεται ο υποψήφιος για πρόσληψη με το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο ΙΚΑ, αλλά, φερ’ ειπείν, στο ΤΣΑΥ, στο ΤΣΜΕΔΕ ή στο Ταμείο Νομικών

Σε περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι ασφαλίζονται σε άλλο φορέα πλην ΙΚΑ-ETAM και  έχουν έναρξη δραστηριότητας στην Δ.Ο.Υ., τότε θα πρέπει να προβούν σε διακοπή δραστηριότητας, προκειμένου να εγγραφούν στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ. Δεν είναι απαραίτητη η διακοπή της ασφάλισής στον οικείο ασφαλιστικό τους φορέα.

3.    Μπορεί να εξασκεί ο άνεργος άλλο επάγγελμα κατά τη διάρκεια του προγράμματος

Ο επιχορηγούμενος κατά τη διάρκεια του προγράμματος δεν πρέπει να ασκεί άλλο ελευθέριο ή άλλο επάγγελμα, ούτε μπορεί να προβεί σε έναρξη δραστηριότητας στην Δ.Ο.Υ. Σε διαφορετική περίπτωση απεντάσσεται από το πρόγραμμα και η επιχείρηση υποχρεούται να τον αντικαταστήσει μετά από συνεννόηση με την αρμόδια Υπηρεσία του Ο.Α.Ε.Δ..

4. Με τι καθεστώς εργασίας μπορεί βάσει του προγράμματος να προσληφθεί από την επιχείρηση

Με σύμβαση μόνο πλήρους απασχόλησης. Σύμβαση έργου ή έμμισθη εντολή δεν επιχορηγούνται.

5. Για πόσο χρονικό διάστημα οφείλει βάσει του προγράμματος ο εργοδότης να προσλάβει τον άνεργο

Για τουλάχιστον 12 μήνες, όση είναι και η συνολική χρονική διάρκεια του προγράμματος.

6. Μπορεί να γνωρίζει ο επιχορηγούμενος ποιες θα είναι οι μηνιαίες του αποδοχές

Οι αποδοχές των εργαζομένων (επιχορηγούμενου και μη προσωπικού) καθορίζονται από την κείμενη εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία.

[quote]Ευκαιρίες εργασίας στη Γερμανία[/quote]

Δείτε ΕΔΩ  ειδήσεις και θέσεις εργασίας  σε όλη την Ελλάδα

Γίνετε φίλοι μας στη σελίδα μας στο Facebook “Θέσεις Δημοσίου” για να είστε πάντα ενήμεροι για όλες τις νέες θέσεις εργασίας δημοσίου, επιδοτούμενα σεμινάρια για ανέργους και προκηρύξεις