anti stress job

Καμία δουλειά δεν είναι παντελώς απαλλαγμένη από στρες. Ωστόσο υπάρχουν μερικές που είναι λιγότερο στρεσογόνες από τις άλλες. Η αμερικανική εταιρεία επιλογής προσωπικού CareerCast ερεύνησε τα δεδομένα της αγοράς εργασίας και κατέληξε στα επαγγέλματα με τα οποία ο εργαζόμενος ή ο επαγγελματίας μπορεί να… κοιμάται ήσυχα το βράδυ.

Τα μισά τουλάχιστον από αυτά απαιτούν κάποιο πανεπιστημιακό πτυχίο, για κάποια μάλιστα χρειάζεται και διδακτορικό. Αλλά υπάρχουν πάντα και εκείνα που χρειάζεται μόνο όρεξη και ταλέντο, όμως και το εισόδημα είναι μέτριο. Οι παράγοντες που κάνουν ένα επάγγελμα στρεσογόνο είναι αρκετοί. Ενδεικτικά, μερικοί από αυτούς είναι: συνεχή ταξίδια, έλλειψη εξέλιξης, σφιχτές προθεσμίες, εσωτερικός ανταγωνισμός, σωματική κούραση, κίνδυνος για τη ζωή τη δική σου ή των άλλων, επικίνδυνο εργασιακό περιβάλλον, επαφή με το κοινό κ.ά.

Η έρευνα δεν λαμβάνει υπόψη το οικονομικό στρες που μπορεί να έχει ένας εργαζόμενος ή επαγγελματίας επειδή δεν πάνε καλά οι δουλειές, χρωστάει στην εφορία κ.λπ. και αυτό επειδή δεν έχει να κάνει άμεσα με το αντικείμενο της δουλειάς.

Επιπλέον, κάποιοι θα διαφωνήσουν με συγκεκριμένα συμπεράσματα της έρευνας αφού κάποια από τα επαγγέλματα που αναφέρονται εδώ δεν δείχνουν, με την πρώτη ματιά, να είναι και τόσο… ανέμελα.

Ας δούμε τα λιγότερο στρεσογόνα επαγγέλματα, σύμφωνα πάντα με την CareerCast, μαζί με στοιχεία παρατηρήσεις για την αντίστοιχη ελληνική αγορά εργασίας.

Ωτορινολαρυγγολόγος

Τα περιστατικά βαρηκοΐας δεν είναι ακριβώς έκτακτα, ούτε απειλούν τη ζωή κάποιου, συνεπώς αυτή η ιατρική ειδικότητα έχει -σε σχέση π.χ. με τους χειρουργούς ή τους καρδιολόγους- σημαντικά μικρότερο βαθμό στρες. Ταυτόχρονα, η αίσθηση της προσφοράς και της βοήθειας προς τον ασθενή είναι ακέραια και η ικανοποίηση που λαμβάνει κανείς βοηθώντας τους ανθρώπους είναι σημαντική. Επιπλέον, με τον πληθυσμό να γερνάει συνεχώς είναι μια ειδικότητα που θα έχει όλο και περισσότερη ζήτηση.

Κομμωτής

Κουραστική σίγουρα, αλλά αγχωτική όχι και τόσο. Αν και πολλοί ίσως διαφωνήσουν, η έρευνα των ειδικών κατέληξε πως ελάχιστα πράγματα μπορούν να διαταράξουν την ψυχική ηρεμία του hair stylist. Φυσικά, το άγχος έρχεται όταν πρέπει κανείς, ενώ είναι ο ίδιος κομμωτής, να διαχειριστεί το κατάστημα ως επιχειρηματίας.

Τεχνικός κοσμημάτων

Σχεδόν τίποτα δεν μπορεί να βγάλει από τη νιρβάνα του έναν τεχνίτη αφοσιωμένο στο να ταιριάξει μια πολύτιμη πέτρα σε ένα δαχτυλίδι, να επιδιορθώσει ένα κόσμημα, να δημιουργήσει ένα ωραίο κολιέ ή να αλλάξει μέγεθος σε ένα βραχιόλι. Στο εργαστήριο είναι μόνος του με τα εργαλεία του και τα πολύτιμα μέταλλα.

Μόνιμος καθηγητής πανεπιστημίου

Διδάσκει φοιτητές, συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα, δημοσιεύει μελέτες και έχει λόγο στη διοίκηση του πανεπιστημίου. Ασχολείται με το αντικείμενο που σπούδασε και αγαπά. Η θέση του είναι ισόβια και καλοπληρωμένη. Στην Ελλάδα, το μόνο που μπορεί να διαταράξει τη μέρα του είναι οι καταλήψεις και οι αποχές.

Ράφτες και μοδίστρες

Και εδώ ίσως διαφωνήσουν αρκετοί, αλλά η έρευνα κατέληξε πως οι ράφτες και οι μοδίστρες δεν έχουν άγχος για τη δουλειά τους, αν και συνεχώς έχουν προσωπική επαφή με τους πελάτες και η δημιουργία π.χ. ενός νυφικού απαιτεί άπειρες ώρες πρόβας, αλλαγών και αγωνίας για το τελικό αποτέλεσμα. Από την άλλη, έχετε δει ποτέ αγχωμένο τον κύριο που σας παίρνει τα μέτρα για το κοστούμι;

Διαιτολόγος

Γιατρός και αυτός, αλλά ποτέ δεν θα χτυπήσει το τηλέφωνό του τη νύχτα να τρέξει σε ασθενή. Φτιάχνει δίαιτες ειδικά διαμορφωμένες για τους πελάτες του και δίνει οδηγίες για τις αρετές της σωστής διατροφής. Δουλεύει στο γραφείο του και τα ταξίδια του είναι μόνο σε συνέδρια και σεμινάρια που επιλέγει να παρευρεθεί. Τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα ίσως η ειδικότητά του να μην έχει και τόση ζήτηση, αλλά αυτό θα αλλάξει μια και διαχρονικά είμαστε καλοφαγάδες.

Τεχνικός ιατρικού αρχείου

Στην Ελλάδα δεν αποτελεί ακριβώς ξεχωριστή ειδικότητα, όπως αλλού όπου συντάσσει, ταξινομεί και διατηρεί φακέλους ασθενών, θεραπειών και ιατρικών πράξεων με σκοπό την τήρηση αρχείου για λόγους ιατρικού ιστορικού, αλλά και τιμολόγησης.

Βιβλιοθηκάριος

Και μόνο που εργάζεται σε ένα από τα πιο ήσυχα περιβάλλοντα του κόσμου, αρκεί. Η έλευση της πληροφορικής και η στροφή των ενδιαφερόμενων -φοιτητές, ερευνητές, αναγνώστες γενικά- σε ηλεκτρονικές εκδόσεις δεν φαίνεται να ανακόπτει τις προοπτικές εξέλιξης οι οποίες στις ΗΠΑ είναι 7%.

Γραφίστας

Και εδώ η πραγματικότητα δείχνει να συγκρούεται με τα αποτελέσματα της έρευνας. Μπορεί να μιλάμε για καλλιτέχνες, αλλά επειδή η δουλειά τους είναι σχεδόν πάντα σε ψηφιακά μέσα -Internet, τηλεόραση, διαφημίσεις, video games- έχουν και προθεσμίες και πίεση και συνεχείς αλλαγές. Εκτός αν η χαρά της δημιουργίας αντισταθμίζει το όποιο στρες νιώθουν.

Μηχανουργός

Χειρίζεται τρυπάνια, τόρνους, πρέσες και άλλα παρόμοια μηχανήματα. Επισκευάζει μεταλλικά εξαρτήματα μηχανών ή κατασκευάζει και επιδιορθώνει μεταλλικά και ξύλινα μέρη καθημερινών αντικειμένων. Στο τέλος του ωραρίου του ξεχνάει τα πάντα και συνεχίζει τη μέρα του χωρίς να έχει άγχος για το email που πρέπει να στείλει. Στις ΗΠΑ είναι τόσο διαδεδομένη ειδικότητα που μέχρι και ο Τζορτζ Μπους Τζ. (φωτ.) ντύθηκε μηχανουργός για να τους δείξει την εκτίμησή του.

Πηγή : www.fortunegreece.com