Μια πολυτελής βίλα σε ένα νησί ήταν σύμβολο status για πολλούς Έλληνες κατά τη διάρκεια της μεγάλης άνθισης που γνώρισε η κτηματαγορά τα προηγούμενα χρόνια και η οποία χρηματοδοτήθηκε κυρίως με δανεικά. Έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης, όμως, ακόμη και παραθεριστικές κατοικίες-τρόπαια πωλούνται σε τιμές ευκαιρίας, γράφει σε άρθρο της η εφημερίδα Financial Times, αναφερόμενη στις τεράστιες ευκαιρίες που κρύβει για τους ξένους η ελληνική κτηματαγορά, καθώς οι τιμές για βίλες αξίας 6-10 εκατομμυρίων ευρώ έχουν πέσει 50%.
Θέλοντας να δείξουν πώς έχει αλλάξει η στάση των ξένων επενδυτών απέναντι στη χώρα μας, οι FT αναφέρονται στην αγορά του Σκορπιού από την κόρη του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Ντμίτρι Ριμπαλόβλεφ, έναντι 100 εκατ. ευρώ, αλλά και την επένδυση του σεΐχη του Κατάρ στην Οξιά, το νησί του Ιονίου που ανήκε σε οικογένεια Ελληνοαυστραλών.
Σύμφωνα με τη μεσίτρια Κατερίνα Σαμαροπούλου, η οποία μιλά στην εφημερίδα, μια επένδυση σε κάποιο ακίνητο στην Ελλάδα σήμερα είναι «ευκαιρία ζωής».
«Οι τιμές έχουν πέσει περίπου στο μισό από το 2008 και μπορεί να βρει κανείς σπίτια υψηλής ποιότητας για διακοπές στην Ελλάδα σε τιμές που μπορούν να συγκριθούν με εκείνες της Τουρκίας και της Ισπανίας που πρόσφατα ήταν έως και 40% πάνω λόγω της μικρής διαθεσιμότητας», σημειώνει.
Ωστόσο υπάρχουν και μελανά σημεία τα οποία κάνουν τους ξένους επενδυτές να το σκέφτονται πολύ πριν επενδύσουν στην ελληνική αγορά, καθώς σύμφωνα με την εφημερίδα, η φορολογική πολιτική για τα ακίνητα είναι ιδιαιτέρως ασταθής…
Πηγή: ethnos.gr