EPITAGI

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το επιδοτούμενο πρόγραμμα επιταγών κατάρτισης για 1.300 θέσεις στον χώρο της Υγείας.

Διαβάστε παρακάτω την αναλυτική πρόσκληση.

Για τις αιτήσεις δείτε εδώ

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ –ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

“ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ  ΑΝΕΡΓΩΝ – ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ)”

ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ 4/2013

 

ΣΥΝΟΨΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ

 

Η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής του Τομέα Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α.), του Υπουργείου Υγείας , ενεργώντας ως Δικαιούχος κατά την έννοια του άρθρου 1 του Ν. 3614/2007 (ΦΕΚ 267/Α), αναλαμβάνει την υλοποίηση της δράσης με τίτλο «”Κατάρτιση ανέργων επαγγελματιών υγείας σε θέματα μεταρρύθμισης της υγείας (βελτιστοποίηση λειτουργίας νοσοκομείων)».

Η δράση χρηματοδοτείται από το ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).

Σκοπός της δράσης είναι η υλοποίηση προγραμμάτων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης νέων ανέργων γιατρών, νοσηλευτών,  λοιπού οικονομικού-διοικητικού προσωπικού νοσοκομείων και γενικότερα επαγγελματιών υγείας, πάνω σε θέματα μεταρρύθμισης της υγείας (βελτιστοποίηση της  λειτουργίας  Μονάδων Υγείας).

Στο πλαίσιο της δράσης θα υλοποιηθεί μία ολοκληρωμένη δέσμη παρεμβάσεων που θα περιλαμβάνει πρόγραμμα εναλλασσόμενης κατάρτισης  διάρκειας 1200 ωρών, που αναλύεται σε:

• Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 240 ωρών

• Πρακτική άσκηση σε ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ διάρκειας 960 ωρών, η οποία δεν θα υπερβαίνει τους 7 μήνες.

• Υπηρεσίες υποστήριξης των καταρτιζομένων από τον πάροχο κατάρτισης, πριν και κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης, που αφορούν α) στη διάγνωση και κατάλληλη σύζευξη των εκπαιδευτικών αναγκών / δεξιοτήτων των καταρτιζομένων με τις ανάγκες των Νοσοκομείων, β) στη τοποθέτηση, παρακολούθηση και εποπτεία του καταρτιζόμενου από τον πάροχο κατάρτισης στον τόπο της πρακτικής άσκησης, μέσω του επόπτη Πρακτικής.

Η κατάρτιση θα παρασχεθεί από παρόχους κατάρτισης που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον και θα εγγραφούν στο «Μητρώο Παρόχων» της παρούσας.

Κάθε άνεργος που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον, εφ’ όσον επιλεγεί βάσει των κριτηρίων και της διαδικασίας που περιγράφεται στην παρούσα, θα εγγραφεί σε «Μητρώο Ωφελουμένων» και θα δικαιούται την «Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας», η οποία θα του δώσει τη δυνατότητα να λάβει υπηρεσίες συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης (θεωρία και πρακτική).

Το φυσικό αντικείμενο των προγραμμάτων κατάρτισης (θεωρία και πρακτική) θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31/03/2015

Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στο ποσό 15.600.000 €, εκ των οποίων το ποσό των 5.400.000 € θα διατεθεί στις 8 Περιφέρειες Σύγκλισης, το ποσό των 9.600.000 € θα διατεθεί στις 3 Περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου και το ποσό των 600.000 € θα διατεθεί στις2 Περιφέρειες Σταδιακής Εισόδου.

• Συνολικά αναμένεται να ωφεληθούν 1.300 άνεργοι απόφοιτοι ΑΕΙ /ΤΕΙ.

ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΑΔΤ Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας

ΑΦΜ Αριθμός Φορολογικού Μητρώου

ΔΟΑΤΑΠ Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης

Ε.ΚΕ.ΠΙΣ Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης Δομών Δια Βίου Μάθησης

Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού

ΕΠΑΝΑΔ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013»

ΕΣΔΕΚ Ενιαίο Σύστημα Διαχείρισης Ενεργειών Κατάρτισης

ΕΣΠΑ Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς

Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α.Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής του Τομέα Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΕΠ «ΑΝΑΔ»    Επιχειρησιακό  Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου     Δυναμικού 2007-2013»

ΚΑΥΑΣ Κωδικός Αριθμός Υποβολής Αίτησης Συμμετοχής

ΚΥΑ Κοινή Υπουργική Απόφαση

ΟΑΕΔ Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού

Α.Ε.Ι.         Ανώτατο Εκπαιδευτικό ‘Ίδρυμα

ΤΕΙ Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα

Υ.ΠΕ. Υγειονομική Περιφέρεια

 

1. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

1.1 Ορισμοί

ΕΙΣΑΓΩΓΗ.

Η συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση μέσω χορήγησης επιταγών κατάρτισης  (Vouchers), αφορά στη λειτουργία ενός συστήματος παροχής και διαχείρισης υπηρεσιών επαγγελματικής κατάρτισης που προσφέρει τη δυνατότητα στους άμεσα ωφελούμενους (άνεργοι)  να λαμβάνουν υπηρεσίες συνεχιζόμενης  επαγγελματικής κατάρτισης (ΣΕΚ) από πιστοποιημένους  παρόχους    σύμφωνα με προκαθορισμένες μονάδες τιμολόγησης των εν λόγω υπηρεσιών. Το Voucher (επιταγή κατάρτισης ή κουπόνι κατάρτισης) ενσωματώνει μια συγκεκριμένη οικονομική αξία, η οποία μεταβιβάζεται στον άνεργο  ωφελούμενο ως επιχορήγηση με αποκλειστικό σκοπό την ανταλλαγή του με υπηρεσίες επαγγελματικής κατάρτισης.

Η χρήση του εν λόγω μοντέλου παροχής υπηρεσιών παρέχει τη δυνατότητα στους  ανέργους ωφελούμενους να επιλέγουν οι ίδιοι την υπηρεσία και τον φορέα από τον οποίο θα λαμβάνουν τέτοιου είδους υπηρεσίες, σύμφωνα με τις προσωπικές τους ανάγκες, δεξιότητες και στόχους.

Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την παρούσα Πρόσκληση συνίσταται στην υπ’ αριθμ. πρωτ. 1.5188/οικ.3.968 (ΦΕΚ 915-20/5/2011) Τροποποίηση της με αριθμό οικ. 55582/1933/2008 (ΦΕΚ)1491/Β) Κοινής Απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, όπως τροποποιήθηκε με τη με αριθμό 0.15968/3.2570/2010 (ΦΕΚ 1503/ Β) Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με θέμα «Ενιαίο Σύστημα Διαχείρισης, Αξιολόγησης, Παρακολούθησης και Ελέγχου των Ενεργειών Επαγγελματικής Κατάρτισης συγχρηματοδοτούμενων από το ΕΚΤ ή το ΕΤΠΑ βάσει του άρθρου 34, παράγραφος 2 του Γενικού Κανονισμού 1083/2006, όπως ισχύει, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ (2007−2013) για όλα τα Επιχειρησιακά Προγράμματα που εμπεριέχουν δράσεις κατάρτισης», και ιδίως του άρθρου 2 αυτής, που αναφέρεται στο Σύστημα Επιταγών Κατάρτισης (Training Voucher).

Στο προναφερθέν  άρθρο ορίζεται ότι οι όροι και οι διαδικασίες υλοποίησης, αξιολόγησης και πληρωμής των προγραμμάτων εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης μέσω του συστήματος χορήγησης επιταγής κατάρτισης (training voucher), θα καθορίζονται στην εκάστοτε πρόσκληση/προκήρυξη που θα εκδίδεται από την εκάστοτε αναθέτουσα αρχή.

Για τη συγκεκριμένη πράξη η  επιταγή  κατάρτισης  (Voucher) παρέχεται στους άνεργους ωφελούμενους καταρτιζόμενους από το Δικαιούχο της Πράξης, Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής του Τομέα Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α.), η οποία και αναλαμβάνει το έργο διαχείρισης της παροχής της επιταγής κατάρτισης (Vouchers).

  

ΟΡΙΣΜΟΙ

Για τη διευκόλυνση της κατανόησης των βασικών εννοιών του συστήματος παροχής και διαχείρισης υπηρεσιών επαγγελματικής κατάρτισης, που προσφέρει τη δυνατότητα στους άμεσα ωφελούμενους (άνεργοι)  να λαμβάνουν υπηρεσίες συνεχιζόμενης  επαγγελματικής κατάρτισης (ΣΕΚ) από  παρόχους κατάρτισης,   σύμφωνα με προκαθορισμένες μονάδες τιμολόγησης των εν λόγω υπηρεσιών,καθώς και άλλων εννοιών της παρούσας πρόσκλησης για την υλοποίηση της πράξης με τίτλο «Κατάρτιση ανέργων,  επαγγελματιών υγείας σε θέματα μεταρρύθμισης της υγείας (βελτιστοποίηση λειτουργίας μονάδων υγείας)», παρατίθενται οι εξής  ενδεικτικοί ορισμοί.

Δικαιούχος: Η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής του Τομέα Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α.), ως Δικαιούχος, ενεργώντας κατά την έννοια του άρθρου 1 του Ν. 3614/2007 (ΦΕΚ 267/Α), αναλαμβάνει την υλοποίηση της πράξης «Κατάρτιση ανέργων, επαγγελματιών υγείας σε θέματα μεταρρύθμισης της υγείας (βελτιστοποίηση λειτουργίας μονάδων υγείας)»,συνεπώς καιτο έργο διαχείρισης της παροχής της επιταγής κατάρτισης (Vouchers).

Πρόγραμμα κατάρτισης: Η  πράξη σχεδιάζεται να υλοποιηθεί με τη μορφή προγραμμάτων εναλλασσόμενης επαγγελματικής κατάρτισης (1200 ώρες) με ιδιαίτερη βαρύτητα στην υλοποίηση της πρακτικής άσκησης (οn the job training), η οποία θα πραγματοποιηθεί σε δημόσια νοσοκομεία. Τόσο η θεωρητική κατάρτιση, όσο και η πρακτική άσκηση είναι επιδοτούμενη. Τα προγράμματα κατάρτισης θα υλοποιηθούν από παρόχους κατάρτισης, οι οποίοι θα περιληφθούν σε Μητρώο Παρόχων.

Πρακτική άσκηση: Η υλοποίηση του πρακτικού μέρους του προγράμματος κατάρτισης (πρακτική άσκηση), θαπραγματοποιηθεί αποκλειστικά σε συνεργαζόμενους φορείς (Δημόσια Νοσοκομεία και υπηρεσίες αυτών), ανάλογα με το είδος  του  αντικειμένου της  κατάρτισης, βάσει συμφωνητικού υλοποίησης, που θα υπογράψει ο Πάροχος  Κατάρτισης με την οικεία Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.ΠΕ.), όπου ανήκει το Νοσοκομείο.  Αφορά στην τοποθέτηση του ωφελούμενου μετά την ολοκλήρωση του θεωρητικού μέρους της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, σε θέση πρακτικής άσκησης.

Υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης και καθοδήγησης: Είναι οι υπηρεσίες που παρέχονται στον ωφελούμενο από τον πάροχο κατάρτισης πριν και κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης και αφορούν α) στη διάγνωση και κατάλληλη σύζευξη των εκπαιδευτικών αναγκών / δεξιοτήτων των καταρτιζομένων με τις ανάγκες των φορέων υλοποίησης της πρακτικής άσκησης, β) στη τοποθέτηση, παρακολούθηση και εποπτεία του ωφελουμένου από τον πάροχο κατάρτισης στους φορείς υλοποίησης της πρακτικής άσκησης.

Ωφελούμενοι (ομάδα στόχος): Άνεργοι AEI-TEI επαγγελματίες υγείας, (γιατροί, νοσηλευτές, , λοιπό οικονομικό-διοικητικό προσωπικό νοσοκομείων και διάφορες ειδικότητες παραϊατρικών επαγγελμάτων).Οι Πτυχιούχοι ΑΕΙ, ΤΕΙ, κάτοχοι άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, ασφαλισμένοι ή μη σε οικεία ασφαλιστικά ταμεία, που δεν ασκούν ελευθέριο ή άλλο επάγγελμα, θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, ανεξάρτητα αν αυτοί λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι,

Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας: Αφορά στην οικονομική αξία ποσού 12.000 € το οποίο αντιστοιχεί στη λήψη υπηρεσιών κατάρτισης (θεωρία και πρακτική) αλλά  και

συμβουλευτικής καθοδήγησης και υποστήριξης, των ωφελουμένων από τους παρόχους κατάρτισης.

Εκπαιδευτικό Επίδομα:  περιλαμβάνει το επίδομα θεωρητικής κατάρτισης και το επίδομα πρακτικής άσκησης. Το εκπαιδευτικό επίδομα ανέρχεται στο ποσό των 7.500 € (συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων) για το σύνολο των καταρτιζομένων και αφορά την παρακολούθηση των 1.200 ωρών του προγράμματος κατάρτισης (θεωρία και πρακτική άσκηση)

Μητρώο Ωφελουμένων: το Μητρώο που θα συγκροτήσει η Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α. με τους ανέργους οι οποίοι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον και θα επιλεγούν, σύμφωνα με τα κριτήρια και τις διαδικασίες που ορίζονται στην παρούσα. Οι άνεργοι που θα εγγραφούν στο Μητρώο Ωφελουμένων και επιλεγούν, δικαιούνται επιταγής εισόδου στην αγορά εργασίας, η οποία αντιστοιχεί στη λήψη υπηρεσιών κατάρτισης (θεωρία και πρακτική)  και συμβουλευτικής καθοδήγησης και υποστήριξης, των ωφελουμένων από τους παρόχους κατάρτισης.

Μητρώο Παρόχων: το Μητρώο στο οποίο θα εγγραφούν οι πάροχοι κατάρτισης που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, για να παρέχουν στους ωφελούμενους τις υπηρεσίες που ορίζονται στην παρούσα.

Πάροχος κατάρτισης: Α) Κάθε αδειοδοτημένος ως Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 1 ή Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 2, πάροχος συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και κάθε πάροχος ο οποίος σύμφωνα με το Ν.4093/2012, παρ. Θ, περιπτ. Θ15, αριθμ.5 και σύμφωνα με το Ν.4111/2013, άρθρο 30, παρ. 36, νοείται ως Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 1 και Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 2.

Κάθε πάροχος κατάρτισης, θα πρέπει στην δομή όπου θα πραγματοποιηθεί η κατάρτιση, να έχει εξασφαλίσει προσβασιμότητα σε ΑΜΕΑ, σύμφωνα με το Νόμο 4067/2012 (ΦΕΛ 79/Α/2012) “Νέος Οικοδομικός Κανονισμός” και τις Οδηγίες Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής “Σχεδιάζοντας για Όλους”. Είναι δυνατή η μίσθωση πιστοποιημένων δομών, μόνο μεταξύ των παρόχων, για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας σε ΑΜΕΑ σύμφωνα με την ανωτέρω περίπτωση.

Ο πάροχος κατάρτισης, θα έχει την ευθύνη της παροχής της θεωρητικής κατάρτισης και της πρακτικής άσκησης, καθώς επίσης και της συμβουλευτικής καθοδήγησης και υποστήριξης των ωφελουμένων.

Επόπτης Πρακτικής: Ο οριζόμενος από τον Πάροχο Κατάρτισης, υπεύθυνος, για την παρακολούθηση, εποπτεία, καθοδήγηση, υποστήριξη των καταρτιζομένων πριν αλλά και κατά διάρκεια υλοποίησης της πρακτικής άσκησης στους φορείς υποδοχής.

Τμήμα/ Πρόγραμμα κατάρτισης: συγκροτείται από έναν αριθμό 10 έως 20 ωφελουμένων οι οποίοι θα παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα κατάρτισης. Ο πάροχος κατάρτισης μπορεί να συγκροτήσει περισσότερα του ενός τμήματα, αναλόγως του αριθμού των συμμετεχόντων, με την προϋπόθεση της υπογραφής συμφωνητικού συνεργασίας για την υλοποίηση της πρακτικής άσκησης μεταξύ του Παρόχου κατάρτισης  και της Υ.ΠΕ., όπου ανήκει το κάθε Δημόσιο Νοσοκομείο.

Κώδικας Δεοντολογίας: Ο Κώδικας που ορίζει τις βασικές αρχές που πρέπει να τηρούνται από

τα εμπλεκόμενα μέρη (πάροχος, ωφελούμενος, φορέας  πρακτικής) στο πλαίσιο της συνεργασίας τους και διέπει όλα τα στάδια της Πράξης, από την προετοιμασίας συμμετοχής κάθε ενδιαφερόμενου σε αυτή, μέχρι και την ολοκλήρωσή της και αποτελεί παράρτημα της σύμβασης που υπογράφεται μεταξύ του παρόχου κατάρτισης και του ωφελούμενου.

Ειδική ιστοσελίδα: η ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.voucher.gov.gr, η οποία αφορά ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα μέσω της οποίας θα γίνει η διαχείριση όλων των ενεργειών για την υλοποίηση της δράσης (όπως υποβολή αιτήσεων συμμετοχής από ωφελουμένους και παρόχους κατάρτισης, παρακολούθηση της υλοποίησής της από το Δικαιούχο ΕΥΕτΥΚΑ κλπ.), καθώς και η ενημέρωση των ενδιαφερομένων για την παρούσα πρόσκληση και τη Πράξη.

 

1.2  Σκοπός της Δράσης

Σκοπός της δράσης είναι η διεύρυνση ευκαιριών για την είσοδο  ανέργων νέων, επαγγελματιών του τομέα των υπηρεσιών υγείας, στην αγορά εργασίας, μέσω θεωρητικής κατάρτισης και πρακτικής άσκησης σε δημόσια νοσοκομεία ή υπηρεσίες αυτών.

Η δράση διασφαλίζει τις αναγκαίες προϋποθέσεις ένταξης ανέργων στην αγορά εργασίας μέσω της απόκτησης και βελτίωσης των γνώσεών τους με παράλληλη θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση σε πραγματικές συνθήκες εργασιακού περιβάλλοντος και προσαρμογή των

γνώσεων αυτών στις πραγματικές ανάγκες της παροχής βελτιωμένων υπηρεσιών υγείας.

 

1.3 Συνοπτική Περιγραφή της δράσης

Αντικείμενο της δράσης:

1.3.1  Αντικείμενο της δράσης

Αντικείμενο της δράσης αποτελεί η παροχή σε άνεργους επαγγελματίες  του τομέα υπηρεσιών υγείας, πτυχιούχοι Πανεπιστημίων/ ΤΕΙ, υπηρεσιών συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης συνολικής διάρκειας 1200 ωρών, οι οποίες περιλαμβάνουν:

• Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 240 ωρών

• Πρακτική άσκηση σε ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ή υπηρεσίες αυτών, διάρκειας 960 ωρών, η οποία δεν θα υπερβαίνει τους 7 μήνες.

• Υπηρεσίες υποστήριξης των καταρτιζομένων από τον πάροχο κατάρτισης, πριν και κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης, που αφορούν α) στη διάγνωση και κατάλληλη σύζευξη των εκπαιδευτικών αναγκών / δεξιοτήτων των καταρτιζομένων με τις ανάγκες των Νοσοκομείων, β) στη τοποθέτηση, παρακολούθηση και εποπτεία του καταρτιζόμενου από τον πάροχο κατάρτισης στον τόπο της πρακτικής άσκησης, μέσω του επόπτη Πρακτικής.

Όλες οι ανωτέρω υπηρεσίες θα παρασχεθούν μέσω επιταγής εισόδου στην αγορά εργασίας (training vouchers εφεξής “επιταγές κατάρτισης”)  σύμφωνα με τους όρους της παρούσας.

1.3.2  Αντικείμενα Κατάρτισης

Αντικείμενο της κατάρτισης είναι η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων σε οριζόντια και εξειδικευμένα θεματικά αντικείμενα, με στόχο την βελτιστοποίηση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας, σε συνδυασμό  με την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας  σε θέση πρακτικής άσκησης που θα τοποθετηθεί ο ωφελούμενος, σύμφωνα και με τα οριζόμενα στο κεφάλαιο 4της παρούσας.

1.3.3  Μητρώο Ωφελουμένων

Οι άνεργοι νέοι που θα επιλεγούν, σύμφωνα με τα κριτήρια και τις διαδικασίες που ορίζονται στην παρούσα, θα εγγραφούν στο Μητρώο Ωφελουμένων σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του κεφαλαίου 2 της παρούσας.

Οι άνεργοι που θα επιλεγούν στο Μητρώο Ωφελουμένων, δεν θα υπερβούν τα 1.300, άτομα, τα οποία αναλαμβάνουν την υποχρέωση να συμμετέχουν στη δράση σύμφωνα με τους όρους της παρούσας.

1.3.4  Μητρώο Παρόχων

Οι υπηρεσίες κατάρτισης θα παρασχεθούν από παρόχους κατάρτισης που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον και θα εγγραφούν στο Μητρώο Παρόχων, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του κεφαλαίου 3 της παρούσας.

1.3.5  Επιχειρήσεις πρακτικής άσκησης

Η πρακτική άσκηση θα πραγματοποιηθεί σε δημόσιους φορείς του τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας (δημόσια Νοσοκομεία και υπηρεσίες αυτών). Η πρακτική άσκηση θα έχει συνάφεια με το αντικείμενο του προγράμματος θεωρητικής κατάρτισης που παρακολούθησε ο ωφελούμενος.

1.3.6 Υλοποίηση της δράσης – Σύστημα Επιταγών Εισόδου στην αγορά εργασίας

Κάθε άνεργος που θα εγγραφεί στο Μητρώο Ωφελουμένων, δικαιούται μια προσωπική επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας με την οποία θα λάβει υπηρεσίες κατάρτισης (θεωρία και πρακτική) καθώς και υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης και καθοδήγησης και αποκτά τη δυνατότητα να επιλέξει πάροχο κατάρτισης, Μέσω της επιταγής, ο πάροχος κατάρτισης θα πληρωθεί για τις υπηρεσίες που θα παρέχει στον καταρτιζόμενο.

Μεταξύ παρόχου κατάρτισης, και καταρτιζόμενου υπογράφεται σύμβαση στην οποία επισυνάπτεται ως Παράρτημα αυτής ο «Κώδικας Δεοντολογίας». Τόσο στη σύμβαση, όσο και στο Παράρτημα αυτής, προσδιορίζονται ρητά οι βασικές αρχές και οι όροι που διέπουν την συνεργασία των δυο μερών και για την οποία εκατέρωθεν οι συμβαλλόμενοι έχουν λάβει πλήρη  γνώση.

Οι όροι υλοποίησης του συστήματος επιταγών εισόδου στην αγορά εργασίας ορίζονται στο κεφάλαιο 5 της παρούσας, ενώ η πιστοποίηση του υλοποιηθέντος φυσικού αντικειμένου της κατάρτισης ορίζεται στο κεφάλαιο 6 της παρούσας.

Η πληρωμή του εκπαιδευτικού επιδόματος στους ωφελούμενους καθώς και των επιταγών εισόδου

στην αγορά εργασίας στους παρόχους κατάρτισης, πραγματοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο κεφάλαιο 7 της παρούσας.

1.3.7  Ενημέρωση Ενδιαφερομένων

Η ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τη δράση αλλά και για θέματα που θα προκύψουν κατά την υλοποίησή της, θα πραγματοποιείται, σύμφωνα με τους όρους του κεφαλαίου 8 της παρούσας, μέσα από την ιστοσελίδα http://www.voucher.gov.gr.

Η Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α., μέσα από την ίδια ιστοσελίδα θα παρέχει συνεχή ενημέρωση στους ενδιαφερόμενους, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα κάνουν χρήση αυτής για τη συμμετοχής τους σε κάθε στάδιο υλοποίησης της δράσης.

1.4  Χρονοδιάγραμμα Υλοποίησης της Δράσης – Προϋπολογισμός – Γεωγραφική Κατανομή Πόρων – Αριθμός Ωφελουμένων

Α. Η λήξη του φυσικού αντικειμένου των προγραμμάτων κατάρτισης (θεωρία και πρακτική), ορίζεται στις 31/03/2015.

Η λήξη του φυσικού αντικειμένου των υπηρεσιών συμβουλευτικής υποστήριξης και καθοδήγησης, ορίζεται επίσης στις 31/03/2015,

Β. Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στο ποσό των  15.600.000€, αποτελεί 100% δημόσια δαπάνη και χρηματοδοτείται από το ΕΠ ΑΝΑΔ, με πόρους της Ελλάδας και της ΕΕ (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).

Γ. Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται η ενδεικτική κατανομή του προϋπολογισμού ανά Διοικητική περιφέρεια και αριθμό voucher ανά ομάδα ωφελουμένων.

 

Διοικητική Περιφέρεια Ενδεικτικός αριθμός επιταγών κατάρτισης ανά Διοικητική περιφέρεια  Ενδεικτικός αριθμός επιταγών κατάρτισης ανά Νομό  Ενδεικτικός αριθμός επιταγών κατάρτισης ανά ειδικότητα     Συνολικός ενδεικτικός 

Προϋπολογισμός στις  Περιφέρειες 

 

Κεντρικής Μακεδονίας120ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣΙΑΤΡΟΙ20
ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ50
ΤΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ5
ΤΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ14
ΤΕ ΡΑΔΙΟΛΟΓΩΝ-ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΩΝ6
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ20
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ5
Δυτικής Μακεδονίας40ΚΟΖΑΝΗΣΙΑΤΡΟΙ1
ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ20
ΤΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ4
ΤΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ3
ΤΕ ΡΑΔΙΟΛΟΓΩΝ-ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΩΝ3
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ6
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ3
Αττικής640ΑΤΤΙΚΗΣΙΑΤΡΟΙ40
ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ320
ΤΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ40
ΤΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ40
ΤΕ ΡΑΔΙΟΛΟΓΩΝ-ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΩΝ40

 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ140
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ20
Σύνολο στις 3 Περιφέρειες Σταδ. Εξόδου 800     9.600.000
Στερεάς Ελλάδας30ΦΘΙΩΤΙΔΑΣΙΑΤΡΟΙ2
ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ12
ΤΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ5
ΤΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ2
ΤΕ ΡΑΔΙΟΛΟΓΩΝ-ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΩΝ2
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ5
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ2
Νοτίου Αιγαίου20ΡΟΔΟΥΙΑΤΡΟΙ1
ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ14
ΤΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ0
ΤΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ1
ΤΕ ΡΑΔΙΟΛΟΓΩΝ-ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΩΝ0
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ3
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ1
Σύνολο στις 2 Περιφέρειες Σταδ. Εισόδου 50    600.000
Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης10ΕΒΡΟΣΙΑΤΡΟΙ2
ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ5
ΤΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ0
ΤΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ0
ΤΕ ΡΑΔΙΟΛΟΓΩΝ-ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΩΝ0
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ2
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ1
Θεσσαλίας60ΛΑΡΙΣΑΣΙΑΤΡΟΙ2
ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ20
ΤΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ2
ΤΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ6
ΤΕ ΡΑΔΙΟΛΟΓΩΝ-ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΩΝ1
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ7
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ2
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣΙΑΤΡΟΙ1
ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ9
ΤΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ2
ΤΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ2
ΤΕ ΡΑΔΙΟΛΟΓΩΝ-ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΩΝ1
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ4
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ1
Ηπείρου60ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣΙΑΤΡΟΙ3
ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ9
ΤΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ1
ΤΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ1
ΤΕ ΡΑΔΙΟΛΟΓΩΝ-ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΩΝ1
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ3
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ2

 

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝΙΑΤΡΟΙ2
ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ22
ΤΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ1
ΤΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ4
ΤΕ ΡΑΔΙΟΛΟΓΩΝ-ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΩΝ1
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ5
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ5
Ιόνιων Νήσων40ΖΑΚΥΝΘΟΥΙΑΤΡΟΙ1
ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ12
ΤΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ1
ΤΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ1
ΤΕ ΡΑΔΙΟΛΟΓΩΝ-ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΩΝ1
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ3
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ1
ΚΕΡΚΥΡΑΣΙΑΤΡΟΙ1
ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ12
ΤΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ1
ΤΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ1
ΤΕ ΡΑΔΙΟΛΟΓΩΝ-ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΩΝ1
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ2
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ2
Δυτικής Ελλάδας120ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣΙΑΤΡΟΙ1
ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ11
ΤΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ0
ΤΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ0
ΤΕ ΡΑΔΙΟΛΟΓΩΝ-ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΩΝ0
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ7
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ1
ΑΧΑΪΑΣΙΑΤΡΟΙ2
ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ40
ΤΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ10
ΤΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ5
ΤΕ ΡΑΔΙΟΛΟΓΩΝ-ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΩΝ1
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ15
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ7
ΗΛΕΙΑΣΙΑΤΡΟΙ1
ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ11
ΤΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ3
ΤΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ1
ΤΕ ΡΑΔΙΟΛΟΓΩΝ-ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΩΝ1
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ2
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ1
Πελοποννήσου100ΑΡΚΑΔΙΑΣΙΑΤΡΟΙ1
ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ24
ΤΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ1
ΤΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ2
ΤΕ ΡΑΔΙΟΛΟΓΩΝ-ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΩΝ1
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ9
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ2
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣΙΑΤΡΟΙ1

 

ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ12
ΤΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ1
ΤΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ1
ΤΕ ΡΑΔΙΟΛΟΓΩΝ-ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΩΝ1
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ3
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ1
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣΙΑΤΡΟΙ1
ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ20
ΤΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ9
ΤΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ3
ΤΕ ΡΑΔΙΟΛΟΓΩΝ-ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΩΝ1
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ4
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ2

 

 

Βορείου Αιγαίου10ΛΕΣΒΟΥΙΑΤΡΟΙ1
ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ4
ΤΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ1
ΤΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ1
ΤΕ ΡΑΔΙΟΛΟΓΩΝ-ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΩΝ1
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ1
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ1
Κρήτης50ΗΡΑΚΛΕΙΟΥΙΑΤΡΟΙ7
ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ15
ΤΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ1
ΤΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ0
ΤΕ ΡΑΔΙΟΛΟΓΩΝ-ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΩΝ0
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ6
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ1
ΧΑΝΙΩΝΙΑΤΡΟΙ5
ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ12
ΤΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ0
ΤΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ0
ΤΕ ΡΑΔΙΟΛΟΓΩΝ-ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΩΝ0
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ2
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ0
Σύνολο στις 8 Περιφέρειες Σύγκλισης 450     5.400.000
Σύνολα 1.300    15.600.000

 

 

Ο αριθμός των ωφελουμένων που θα συμμετέχουν στην παρούσα δράση, στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης ανέρχεται σε 1.300 άτομα.

Η οριστική κατανομή των θέσεων είναι δυνατό να τροποποιείται με απόφαση της Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α αναλόγως του ενδιαφέροντος συμμετοχής που θα εκδηλωθεί στις επιμέρους κατηγορίες ωφελουμένων, ώστε να εξασφαλίζεται ο συνολικός και αλληλοσυμπληρούμενος χαρακτήρας της παρέμβασης.

1.5 Γενικοί Όροι

 

i. Όλοι οι όροι της παρούσας είναι υποχρεωτικοί για όσους συμμετέχουν με οποιονδήποτε τρόπο

και σε οποιοδήποτε στάδιο ή διαδικασία της δράσης αυτής.

ii. Η συμμετοχή στην παρούσα δράση και στις διαδικασίες που ορίζονται στην παρούσα πρόσκληση, συνεπάγεται την πλήρη και ανεπιφύλακτη αποδοχή του συνόλου των όρων αυτής.

iii. Η υποβολή αίτησης συμμετοχής σε Μητρώο της παρούσας συνιστά εξουσιοδότηση προς τον δικαιούχο της πράξης Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α, για τη χρήση και την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων του αιτούντος, αποκλειστικά και μόνο για τους σκοπούς της παρούσας, και σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

iv. Οι άνεργοι, που θα εγγραφούν στο Μητρώο Ωφελουμένων έχουν αποκλειστικά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις, που ορίζονται στην παρούσα.

v. Οι πάροχοι κατάρτισης, που θα εγγραφούν στο Μητρώο Παρόχων υπέχουν θέση και έχουν τις υποχρεώσεις του «Αναδόχου/Παρόχου», και έχουν αποκλειστικά τα δικαιώματα που ορίζονται στην παρούσα πρόσκληση και συμπληρωματικά στην με αριθμό 1.5188/οικ3.968/15.4.11 (ΦΕΚ 915/Β/20.5.2011) ΚΥΑ.

vi. Για τις ανάγκες του Προγράμματος θα συγκροτηθεί και θα τηρείται Μητρώο Ωφελουμένων βάσει του Νόμου 2472/97. Κάθε υποκείμενο δεδομένο έχει δικαίωμα ενημέρωσης, πρόσβασης και αντίρρησης σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 11, 12 και 13 του Ν 2472/97.

vii. Η Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α θα διενεργεί ελέγχους επαλήθευσης των στοιχείων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο κεφάλαιο 6 της  παρούσας.

viii. Η Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α θα εξασφαλίσει ότι θα γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες πληροφόρησης και δημοσιότητας, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και τους όρους της παρούσας.

ix. Η παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής κατάρτισης απαλλάσσεται από ΦΠΑ σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. ιβ) της παρ.1 του άρθρου 22 του Ν. 2859/2000 (Κώδικας ΦΠΑ), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

x. Η πρακτική άσκηση θα πραγματοποιηθεί σε δημόσιους φορείς του τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας ( δημόσια Νοσοκομεία και υπηρεσίες αυτών) και θα έχει συνάφεια με το αντικείμενο του προγράμματος θεωρητικής κατάρτισης που παρακολούθησε ο ωφελούμενος

xi. Οι προθεσμίες της παρούσας, δύνανται να τροποποιούνται μόνο από την Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α, οπότε η τυχόν τροποποίηση τους θα δημοσιεύεται στην ειδική ιστοσελίδα http://www.voucher.gov.gr.

xii. H συμμόρφωση με τις κατευθύνσεις και οδηγίες που θα καταχωρούνται από την Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α στην ειδική ιστοσελίδα http://www.voucher.gov.gr, είναι υποχρεωτική.

xiii. Οι υποψήφιοι και οι ωφελούμενοι με δική τους φροντίδα και επιμέλεια λαμβάνουν γνώση για κάθε θέμα σχετικό με τη δράση μέσω της ιστοσελίδας αυτής, την οποία χρησιμοποιούν για τη συμμετοχή τους σε κάθε στάδιο υλοποίησης της δράσης.

xiv. Οι πάροχοι κατάρτισης οφείλουν να τηρούν στο αρχείο τους φάκελο της δράσης με όλα τα αποδεικτικά στοιχεία και δικαιολογητικά για την υλοποίησή της, καθώς και για τις ενέργειες δημοσιότητας που αναλαμβάνουν, τουλάχιστον για τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωση του ΕΠΑΝΑΔ, δηλαδή κατ’ ελάχιστον μέχρι το τέλος του 2020, τον οποίο οφείλουν να έχουν διαθέσιμο σε περίπτωση ελέγχου.

xv. Οι πληρωμές που προβλέπονται στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης (σε ωφελούμενους και παρόχους κατάρτισης) θα καταβληθούν, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν εξασφαλιστεί οι σχετικές πιστώσεις.

 

2.  ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ – ΜΗΤΡΩΟ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ

2.1  Δικαίωμα συμμετοχής στο Μητρώο Ωφελουμένων

 

Δικαίωμα συμμετοχής στη Δράση και επομένως δικαίωμα υποβολής «Αίτησης Συμμετοχής» για εγγραφή στο Μητρώο Ωφελουμένων που θα συγκροτήσει η Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α, έχουν άνεργοι, Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή   ομογενείς ή υπήκοοι τρίτων χωρών με  δικαίωμα νόμιμης διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας, επαγγελματίες υγείας, (γιατροί, νοσηλευτές, λοιπό οικονομικό-διοικητικό προσωπικό νοσοκομείων και διάφορες ειδικότητες παραϊατρικών επαγγελμάτων), εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, ανεξάρτητα από το αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι. Διευκρινίζεται ότι οι Πτυχιούχοι ΑΕΙ/ΤΕΙ κάτοχοι άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, ασφαλισμένοι ή μη σε οικεία ασφαλιστικά ταμεία, που δεν ασκούν ελευθέριο ή άλλο επάγγελμα, πρέπει επίσης να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

Κάθε ενδιαφερόμενος, έχει δικαίωμα να υποβάλλει αίτηση συμμετοχής σε μια μόνο Διοικητική Περιφέρεια, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής του.

2.2  Διαδικασία υποβολής Αίτησης Συμμετοχής

 

Κάθε ενδιαφερόμενος για να εγγραφεί στο Μητρώο Ωφελουμένων και να συμμετέχει στην παρούσα δράση πρέπει:

Α. Να συμπληρώσει και να υποβάλει σε ηλεκτρονική μορφή, μέσω διαδικτύου, στην ειδική ιστοσελίδα http://www.voucher.gov.gr τη φόρμα «Αίτηση συμμετοχής». Εφιστάται η προσοχή των ανέργων στη συμπλήρωση όλων των απαιτούμενων πεδίων της Αίτησης συμμετοχής. Σημειώνεται ότι η «Αίτηση συμμετοχής» υπέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης.

Β. Να διαφυλάξει το αποδεικτικό της υποβολής της αίτησής του, το οποίο αναγράφει τον «Κωδικό Αριθμό Υποβολής Αίτησης Συμμετοχής» (ΚΑΥΑΣ), καθώς και την ακριβή ημερομηνία και ώρα υποβολής της. Ο κωδικός ΚΑΥΑΣ είναι μοναδικός για κάθε αίτηση συμμετοχής, χορηγείται αυτόματα από το οικείο μηχανογραφικό σύστημα με την υποβολή της, αποτελεί το αποδεικτικό υποβολής της και χρησιμοποιείται αντί για το ονοματεπώνυμο του αιτούντος σε όλα τα έγγραφα (Μητρώα, πίνακες κ.ά.) που δημοσιεύονται στο πλαίσιο της παρούσας.

 

Η προθεσμία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης συμμετοχής των ωφελουμένων αρχίζει από την 11/12/2013 και λήγει την 20/12/2013 και ώρα 24.00.

 

2.3  Κριτήρια επιλογής – μοριοδότηση

2.3.1  Κριτήρια επιλογής

 

Οι άνεργοι που θα συμμετάσχουν στη δράση, δεν θα υπερβούν τα 1.300 άτομα.

Η επιλογή τους και η εγγραφή τους στο Μητρώο Ωφελουμένων θα γίνει με μοριοδότηση, βάσει των παρακάτω κριτηρίων:

1. Οικογενειακή κατάσταση .

2. Ετήσιο φορολογητέο εισόδημα ατομικό (οικ. έτος 2013)

3. Χρόνος ανεργίας

4. Hλικία

 

Η μέγιστη προβλεπόμενη μοριοδότηση για κάθε ωφελούμενο αυτής της κατηγορίας είναι τα 95  μόρια, η βαρύτητα των οποίων ανά κριτήριο αναλύεται παρακάτω.

Στον Πίνακα που ακολουθεί παρατίθεται αναλυτικά ο τρόπος βαθμολόγησής τους, με βάση τη μοριοδότηση των επιμέρους κριτηρίων.

 

Α/Α ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΡΙΤΗΡΙΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΡΙΤΗΡΙΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
1Οικογενειακή κατάσταση    (Μέγιστος βαθμός: 5 μόρια)  Αρχηγοί μονογονεικών οικογενειών5
Άνεργοι/ες τρίτεκνοι ή πολύτεκνοι2
Άνεργοι/ες με σύζυγο ή   παιδιά ΑμεΑ με αναπηρία 67% και άνω5
2Εισόδημα(Μέγιστος βαθμός: 30 μόρια)Έως 8.000€30
Από 8001€ – έως 12.000 €20
Από 12.001€ – έως 15.000 €10
Από 15.001€ και άνω0
3Χρόνος Ανεργίας- Διάρκεια συνεχιζόμενης ανεργίας(Μέγιστος βαθμός : 30 μόρια) Από 0- 12 μήνες20
Άνω των 12 μηνών30
4Ηλικία(Μέγιστος βαθμός :30 μόρια)Νέοι άνεργοι/ες έως 29 ετών30
Από 29 ετών και άνω20
ΣΥΝΟΛΟ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΕΠΙΛΟΓΗΣ (Μέγιστη       βαθμολογια:95 μόρια)

 

 

2.4  Διαδικασία επιλογής των Ωφελουμένων– Κατάρτιση Μητρώου Ωφελουμένων

 

Η διαδικασία επιλογής των ωφελουμένων περιλαμβάνει κατά σειρά τα εξής στάδια:

Α) Έλεγχο των στοιχείων της αίτησης συμμετοχής των ανέργων για να διαπιστωθεί εάν είναι επιλέξιμοι ή όχι.

Ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί αυτόματα από το Πληροφοριακό Σύστημα των επιταγών εισόδου στην αγορά εργασίας, με τη διασταύρωση των στοιχείων της Αίτησης, με τα αντίστοιχα στοιχεία, που τηρούνται στα Μητρώα ανεργίας του ΟΑΕΔ. Όσα κριτήρια δεν δύναται να διασταυρωθούν ηλεκτρονικά, θα πιστοποιούνται από δικαιολογητικά που θα υποβάλλουν οι ωφελούμενοι – κάτοχοι των επιταγών εισόδου στην αγορά εργασίας στον

πάροχο κατάρτισης που θα έχουν επιλέξει, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο κεφάλαιο 5.3.1 της παρούσας.

Για όσους ανέργους κριθούν επιλέξιμοι από τον έλεγχο επιλεξιμότητας ακολουθεί:

Β)  Βαθμολόγηση των υποψηφίων, σύμφωνα με τα κριτήρια του κεφαλαίου 2.3 της παρούσας.

Η βαθμολόγηση θα γίνεται αυτόματα από το Πληροφοριακό Σύστημα των επιταγών εισόδου στην αγορά εργασίας.

Σε περίπτωση ισοβαθμιών κατά τη μοριοδότηση, προηγούνται οι υποψήφιοι που έχουν συγκεντρώσει περισσότερα μόρια στο πρώτο κριτήριο και αν αυτά συμπίπτουν, στο δεύτερο κριτήριο και στα επόμενα κατά τη σειρά κριτήρια που τίθενται στον οικείο πίνακα. Αν και πάλι παρουσιάζεται ισοβαθμία προηγείται ο υποψήφιος, που έχει υποβάλει νωρίτερα την αίτηση συμμετοχής του.

Γ) Κατάρτιση Μητρώου Ωφελουμένων.

Το Μητρώο Ωφελουμένων έχει τη μορφή πινάκων κατάταξης κατά φθίνουσα σειρά, ανά Διοικητική Περιφέρεια και κατηγορία ωφελουμένων.

Στους πίνακες αυτούς αποτυπώνεται η τελική κατάταξη των επιλεγέντων, αφού ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα της βαθμολόγησης και το πλήθος των αιτήσεων των ωφελουμένων ανά Διοικητική Περιφέρεια και κατηγορία ειδικοτήτων.

Οι πίνακες κατάταξης του Μητρώου Ωφελουμένων περιλαμβάνουν:

– Τους επιλεγέντες ωφελούμενους, που δικαιούνται των  επιταγών εισόδου στην αγορά εργασίας με τους κωδικούς αριθμούς υποβολής των αντίστοιχων Αιτήσεων Συμμετοχής (Κ.Α.Υ.ΑΣ.). Συνολικά οι ωφελούμενοι θα ανέρχονται σε 1.300 άτομα.

–  Τους επιλαχόντες δυνητικά ωφελούμενους. Ο αριθμός των επιλαχόντων, καθορίζεται σε ποσοστό 30% επί του συνολικού αριθμού των επιλεγέντων και για την κάθε κατηγορία ωφελουμένων. Οι επιλαχόντες εμφανίζονται επίσης με τους κωδικούς αριθμούς υποβολής των αντίστοιχων Αιτήσεων Συμμετοχής (Κ.Α.Υ.ΑΣ.).

 

Η γνωστοποίηση του Μητρώου Ωφελουμένων στους ενδιαφερόμενους γίνεται σύμφωνα με τους όρους του κεφαλαίου 2.6 της παρούσας.

Η επιλογή και συμμετοχή των ανέργων σε προγράμματα επαγγελματικής  κατάρτισης δεν αποτελεί λόγο διαγραφής τους από τα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ. ο δε χρόνος της επαγγελματικής κατάρτισης δεν υπολογίζεται ως χρόνος ανεργίας.

Οι άνεργοι, που θα εγγραφούν στο «Μητρώο Ωφελούμενων» θα πρέπει να ανανεώνουν την εγγραφή τους καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης, από την εγγραφή τους και μέχρι την ολοκλήρωση της συμμετοχής τους στη Δράση με βάση την παρούσα.

Σημειώνεται ότιστην περίπτωση εγγεγραμμένων ανέργων, που έχουν τύχει τακτικής επιδότησης ανεργίας και που κατά τη διάρκεια αυτής της επιδότησης παρακολουθούν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, εφόσον η ημερήσια αποζημίωσή τους για την παρακολούθηση προγραμμάτων επαγγελματικής  κατάρτισης υπερβαίνει το ύψος του καταβαλλόμενου επιδόματος ανεργίας, οι ημέρες παρακολούθησης των ως άνω προγραμμάτων αφαιρούνται από το χρόνο της εγκριθείσας γι’ αυτούς τακτικής επιδότησης ανεργίας.

Μετά την κατάρτιση του «Μητρώου Ωφελουμένων» με τη μορφή πινάκων κατάταξης κατά

φθίνουσα σειρά κατάταξης, ανά  Διοικητική Περιφέρεια/Περιφερειακή Ενότητα και κατηγορία, οι  επιλεγέντες ωφελούμενοι υποχρεούνται εντός προθεσμίας 10 ημερολογιακώνημερών από την ημερομηνία δημοσιοποίησης του Μητρώου, να υποβάλλουν το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών  – ανεξαρτήτως ειδικότητας/εκπαιδευτικού αντικειμένου- που  τεκμηριώνουν τη μοριοδότηση των  στοιχείων που ο ενδιαφερόμενος  έχει συμπληρώσει στην Αίτηση  Συμμετοχής τουγια κάθε  πεδίο, στον Πάροχο Κατάρτισης που έχουν επιλέξει.

2.5  Διαγραφή  Ωφελούμενου από το Μητρώο

 

Σε περίπτωση διαγραφής ωφελουμένου από το Μητρώο τη θέση του διαγραφέντος λαμβάνει ο πρώτος επιλαχών. Η διαγραφή ωφελουμένου από το Μητρώο και η απώλεια του δικαιώματος ενίσχυσης, πραγματοποιείται σύμφωνα με το κεφάλαιο 5.1.4 της παρούσας

2.6 Δημοσιοποίηση Μητρώου Ωφελουμένων – Ενημέρωση των ενδιαφερόμενων

 

Αμέσως μετά τη συγκρότηση του Μητρώου Ωφελουμένων δημοσιεύονται οι πίνακες κατάταξης των ωφελουμένων στην ειδική ιστοσελίδα http://www.voucher.gov.gr,   για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων.

Οι πίνακες κατάταξης του Μητρώου Ωφελουμένων περιλαμβάνουν ΜΟΝΟΝ τους κωδικούς ΚΑΥΑΣ των ενδιαφερομένων.

Όσοι έχουν υποβάλει αίτηση συμμετοχής ενημερώνονται για την εγγραφή τους ή μη στο Μητρώο Ωφελουμένων με δική τους φροντίδα και επιμέλεια παρακολουθώντας την ειδική ιστοσελίδα http://www.voucher.gov.gr.

3.  ΠΑΡΟΧΟΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ – ΜΗΤΡΩΟ ΠΑΡΟΧΩΝ

3.1  Δικαίωμα συμμετοχής στο Μητρώο Παρόχων

Δικαίωμα συμμετοχής στο Μητρώο Παρόχων και επομένως δικαίωμα υποβολής «Αίτησης Συμμετοχής» για εγγραφή στο Μητρώο Παρόχων στο πλαίσιο της παρούσας, έχει:

Α) Κάθε αδειοδοτημένος ως Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 1 ή Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 2, πάροχος συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και κάθε πάροχος ο οποίος σύμφωνα με το Ν.4093/2012, παρ. Θ, περιπτ. Θ15, αριθμ.5 και σύμφωνα με το Ν.4111/2013, άρθρο 30, παρ. 36, νοείται ως Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 1 και Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 2.

Β) Κάθε πάροχος κατάρτισης, θα πρέπει στην δομή όπου θα πραγματοποιηθεί η κατάρτιση, να έχει εξασφαλίσει προσβασιμότητα σε ΑΜΕΑ, σύμφωνα με το Νόμο 4067/2012 (ΦΕΛ 79/Α/2012) «Νέος Οικοδομικός Κανονισμός» και τις Οδηγίες Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Σχεδιάζοντας για Όλους». Επιτρέπεται  η μίσθωση Πιστοποιημένων  δομών, μεταξύ των παρόχων.

Οι παρακάτω πρόσθετοι όροι ισχύουν για τους υποψήφιους παρόχους κατάρτισης  που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν, στο πλαίσιο της παρούσας:

i. Η αίτηση συμμετοχής στο Μητρώο Παρόχων της παρούσας συνιστά ανεπιφύλακτη αποδοχή του συνόλου των όρων αυτής.

ii. Οι πάροχοι κατάρτισης που θα εγγραφούν στο Μητρώο Παρόχων υπέχουν θέση και έχουν τις υποχρεώσεις του «Αναδόχου/Παρόχου», όπως ορίζονται στην παρούσα πρόσκληση και συμπληρωματικά στην με αριθμό 1.5188/οικ3.968/15.4.2011 (ΦΕΚ 915/Β/20.5.2011) ΚΥΑ.

iii. Οι όροι της παρούσας πρόσκλησης αποτελούν υποχρεωτικούς και ουσιώδεις όρους της σύμβασης, που συνάπτεται μεταξύ του ωφελουμένου και του παρόχου κατάρτισης εφόσον ο πάροχος κατάρτισης εγγραφεί στο Μητρώο Παρόχων της παρούσας.

ιv. Οι πάροχοι κατάρτισης υποχρεούνται να επιλέξουν τους φορείς  για την υλοποίηση της πρακτικής άσκησης, σύμφωνα με τους όρους του κεφαλαίου 4.5 της παρούσας.

V. Τα μέλη του «Μητρώου Παρόχων» υποχρεούνται για όσο διάστημα είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο να πληρούν τις ανωτέρω προϋποθέσεις εγγραφής τους και να εκπληρώνουν τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις τους.

 

3.2  Υποβολή Αίτησης Συμμετοχής – Εγγραφή στο Μητρώο Παρόχων

Κάθε πάροχος κατάρτισης που ενδιαφέρεται να εγγραφεί στο Μητρώο Παρόχων και να παράσχει στους ωφελούμενους τις υπηρεσίες που προβλέπονται στην παρούσα πρόσκληση θα πρέπει:

i. Να αιτηθεί την ταυτοποίησή του μέσω της ιστοσελίδας http://www.voucher.gov.gr, από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π και να δημιουργήσει τον ατομικό του λογαριασμό (personal account), ώστε να του δοθεί η δυνατότητα να προχωρήσει στα επόμενα στάδια.

Κατά την υποβολή του αιτήματος ταυτοποίησης, το πληροφοριακό σύστημα ελέγχει αυτόματα τα στοιχεία του παρόχου κατάρτισης σε σχέση με τα επίσημα στοιχεία που τηρούνται στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π και σε περίπτωση μη ταυτοποίησής τους, δεν επιτρέπει την υποβολή της αίτησης συμμετοχής.

ii. Να συμπληρώσει και να υποβάλει την «Αίτηση Συμμετοχής» ηλεκτρονικά στην ειδική ιστοσελίδα http://www.voucher.gov.gr,  της οποίας όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Η «Αίτηση Συμμετοχής» που συμπληρώνει ο πάροχος κατάρτισης περιλαμβάνει:

1. Τα στοιχεία του παρόχου κατάρτισης (επωνυμία, διεύθυνση, ΑΦΜ,  Δ.Ο.Υ., Κωδικός Ε.ΚΕ.ΠΙΣ/ Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π ή αριθμός αδείας Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π)

2. Τα στοιχεία του νομίμου εκπροσώπου του (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, ΑΔΤ, ΑΦΜ, Δ.Ο.Υ.).

3. Τη Διοικητική Περιφέρεια/Περιφερειακή Ενότητα/ Δήμο όπου ο πάροχος κατάρτισης προτίθεται να υλοποιήσει προγράμματα κατάρτισης στο πλαίσιο της παρούσας.

4. Την ιστοσελίδα που διαθέτει ο πάροχος κατάρτισης, την οποία και θα συνδέσει (link) στην ειδική ιστοσελίδα http://www.voucher.gov.gr.

5. Τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού του παρόχου κατάρτισης (IBAN, υποκατάστημα), στον οποίο και θα καταβληθεί η αμοιβή του για τις υπηρεσίες που θα παράσχει στο πλαίσιο της παρούσας.

6. Προσύμφωνο συνεργασίας με αρμόδιες Υ.ΠΕ. για την υλοποίηση της πρακτικής άσκησης.

Η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής των παρόχων κατάρτισης αρχίζει από την 11/12/2013 και λήγει την 20/12/2013, ώρα 24.00.

Κάθε πάροχος κατάρτισης που πληροί και ολοκληρώσει τα ανωτέρω εγγράφεται στο Μητρώο Παρόχων.

Οι πάροχοι κατάρτισης που θα περιληφθούν στο Μητρώο, μπορούν να υλοποιήσουν προγράμματα κατάρτισης αποκλειστικά σε πιστοποιημένες δομές, όσον αφορά το θεωρητικό μέρος της κατάρτισης.

3.3  Κυρώσεις – Διαγραφή παρόχου κατάρτισης από το Μητρώο

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του παρόχου κατάρτισης με τους όρους της παρούσης, η Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α δύναται να προβεί σε κυρώσεις που μπορεί να οδηγήσουν και στη διαγραφή αυτού από το οικείο Μητρώο.

 

3.4 Δημοσιοποίηση στοιχείων παρόχου κατάρτισης μέλους του Μητρώου Παρόχων

Στην ειδική ιστοσελίδα http://www.voucher.gov.gr, για κάθε πάροχο κατάρτισης μέλος του Μητρώου θα αναρτώνται οι ακόλουθες πληροφορίες:

i. Η επωνυμία του

ii. Ο κωδικός πιστοποίησής του ή άδεια λειτουργίας του από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π

iii. Η διεύθυνση και τα στοιχεία επικοινωνίας

iv. Η Διοικητική Περιφέρεια/ Περιφερειακή Ενότητα/ Δήμος, όπου προτίθεται να παρέχει κατάρτιση.

Μέσω της ειδικής ιστοσελίδας θα είναι εφικτή η παραπομπή (link) στην ιστοσελίδα κάθε παρόχου κατάρτισης, στην οποία θα δίνονται λοιπές πληροφορίες και ενημέρωση προς τους ενδιαφερόμενους. Μέσω της ιστοσελίδας των παρόχων κατάρτισης θα πρέπει να αναφέρονται πληροφορίες όπως:

i. Προσφερόμενα προγράμματα κατάρτισης στο πλαίσιο της παρούσας δράσης

ii. Το  εκπαιδευτικό πρόγραμμα

iii. Προσύμφωνο/α συνεργασίας με  Υ.ΠΕ. για τις θέσεις που διατίθενται  στους φορείς πρακτικής άσκησης (νοσοκομεία κλπ) ανά Διοικητική Περιφέρεια και περιφερειακή ενότητα, που θα περιλαμβάνει ανά Υ.ΠΕ. τα παρακάτω στοιχεία:

–  επωνυμία του φορέα (νοσοκομείο, υπηρεσία κ.α.)

–  ο χώρος που θα πραγματοποιηθεί η πρακτική άσκηση (έδρα, παράρτημα  κλπ.), καθώς και η ταχυδρομική του διεύθυνση .

–  ο αριθμός των θέσεων πρακτικής που προσφέρονται συνολικά.

–  η πρόθεση της Υ.ΠΕ. να συνεργαστεί με τον συγκεκριμένο πάροχο στο πλαίσιο του προγράμματος.

Κάθε πάροχος κατάρτισης που έχει εγγραφεί στο Μητρώο Παρόχων, με αποκλειστική του ευθύνη επιμελείται της σύνδεσης (link) της ιστοσελίδας του, την οποία έχει δηλώσει στην αίτηση συμμετοχής στη δράση, με την ειδική ιστοσελίδα http://www.voucher.gov.gr,  ώστε να είναι διαθέσιμες, μέσω αυτής λοιπές πληροφορίες και η αναγκαία ενημέρωση προς τους ωφελουμένους.

Τα στοιχεία που δηλώνονται στην ιστοσελίδα του παρόχου κατάρτισης δημοσιοποιούνται με αποκλειστική ευθύνη του παρόχου κατάρτισης και η Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α δεν φέρει καμία ευθύνη για την ορθότητα ή την αξιοπιστία τους.

 

4.  ΟΡΟΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

4.1 Περιεχόμενο εκπαιδευτικών προγραμμάτων – Τεχνικές εκπαίδευσης

 

Ο πάροχος κατάρτισης σχεδιάζει το περιεχόμενο του θεωρητικού μέρους του προγράμματος συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης σε συνεργασία με τις συνεργαζόμενες Υ.ΠΕ. για την πρακτική άσκηση, με τρόπο ώστε οι καταρτιζόμενοι να προετοιμασθούν κατάλληλα για την πρακτική τους άσκηση στα δημόσια νοσοκομεία και τις υπηρεσίες τους δηλ. να αποκτήσουν το σύνολο των βασικών και επί μέρους επαγγελματικών δραστηριοτήτων που συνθέτουν το αντικείμενο εργασίας του συγκεκριμένου επαγγέλματος ή ειδικότητας, καθώς και τις αντίστοιχες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που απαιτούνται για την ανταπόκρισή τους στις δραστηριότητες που θα εκτελέσουν.

Κάθε πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης πρέπει να περιλαμβάνει κατά το 20% της συνολικής του διάρκειας (48 ώρες), θεματικές ενότητες που αφορούν «οριζόντιες δεξιότητες» και περιλαμβάνουν α) «Υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία, διάρκειας 28.ώρες Β) τεχνικές αναζήτησηςεργασίας και βασικές αρχές εργατικού δικαίου», διάρκειας 10 ωρών και β) «Εξοικείωση των καταρτιζομένων με το χώρο της πρακτικής άσκησης», διάρκειας 10 ωρών. Στο πλαίσιο αυτής της θεματικής ενότητας, είναι δυνατή η πραγματοποίηση επιτόπιων επισκέψεων των καταρτιζομένων στους φορείς διεξαγωγής της πρακτικής τους άσκησης, προκειμένου να λάβουν επαρκή ενημέρωση για θέματα που άπτονται της λειτουργίας της, όπως γνωριμία με τα στελέχη του φορέα με τα οποία ο καταρτιζόμενος πρόκειται να συνεργαστεί, περιήγηση στις εγκαταστάσεις κλπ, προκειμένου να μπορέσουν να ενσωματωθούν ομαλότερα σε αυτή. Το υπόλοιπο 80% της διάρκειάς του προγράμματος, θα περιλαμβάνει θεματικές ενότητες που αφορούν «εξειδικευμένες δεξιότητες» και οι οποίες σχετίζονται με τις προδιαγραφές των θέσεων

πρακτικής άσκησης.

Ο πάροχος κατάρτισης είναι υπεύθυνος για τη διαμόρφωση της διδακτέας ύλης και του ωρολογίου προγράμματος, εξειδικεύοντας το περιεχόμενο κάθε αντικειμένου κατάρτισης σε επιμέρους μαθήματα.

Το πρόγραμμα κατάρτισης που προσφέρει ο πάροχος κατάρτισης, όπως και το αναλυτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανά θεματικό αντικείμενο, θα τίθενται υποχρεωτικά υπόψη των ωφελουμένων πριν αυτοί επιλέξουν τον πάροχο κατάρτισης.

 

Ειδικότερα, τα προγράμματα κατάρτισης θα αναφέρονται  υποχρεωτικά και σύμφωνα και με την Απόφαση Ένταξης της πράξης σε αντικείμενα κατάρτισης όπως:

–  Ποιότητα και ασφάλεια – Εφαρμογές Ολικής Ποιότητας

–  Πρωτόκολλα και διαδικασίες (διοικητικές, ιατρικές, νοσηλευτικές)

– Κατευθυντήριες οδηγίες ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και παραπομπών

– Αναδιάρθρωση μονάδων και υπηρεσιών υγείας

– Διασυνδεσιμότητα της ΠΦΥ και των νοσηλευτικών μονάδων

– Ηλεκτρονική συνταγογράφηση

– Κοινά ενοποιημένα νοσήλια- Κοστολόγηση  Ιατρικών Πράξεων –  Ενσωμάτωση στα ΚΕΝ

– Ηλεκτρονικός (Ιατρικός) Φάκελος Ασθενούς

– Διπλογραφικό Σύστημα

– Ηλεκτρονικές Προμήθειες (Ενιαίες Τεχνικές Προδιαγραφές όλων των Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων κ.λπ.)

– Νομοθεσία Δημοσίων Προμηθειών – Εφαρμογές

–  Διοικητικό – οικονομικός Έλεγχος Μονάδων Υγείας

 

Η μεθοδολογία σχεδιασμού και υλοποίησης των προγραμμάτων τόσο κατά τη θεωρητική κατάρτιση, όσο και κατά την πρακτική άσκηση, θα πρέπει να ακολουθεί τη σύγχρονη διεθνή εμπειρία και να  βασίζεται στις αρχές εκπαίδευσης των ενηλίκων (προώθηση ενεργητικής και βιωματικής μάθησης, μάθηση μέσω πράξης, αλληλεπίδραση εκπαιδευτών-εκπαιδευόμενων) και πιο συγκεκριμένα:

– στο συνδυασμό της θεωρίας με την πράξη,

– στη σύνδεση του αντικειμένου μάθησης με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των καταρτιζομένων,

– στην ανάπτυξη του κριτικού τρόπου σκέψης,

– στην ύπαρξη  αμφίδρομων σχέσεων εκπαιδευτών − καταρτιζομένων.

 

Οι δε εκπαιδευτικές τεχνικές πουθα χρησιμοποιηθούν, δεν κρίνεται  σκόπιμο να είναι μόνο η εισήγηση, αλλά κυρίως εκείνες που αναπτύσσουν την ενεργητική συμμετοχή των καταρτιζομένων, όπως:

– οι μελέτες περίπτωσης,

– οι μικρές πρακτικές εργασίες,

– το παίξιμο ρόλων, ο διάλογος,

– οι απαντήσεις σε ερωτήσεις,

– η προσομοίωση,

– η συζήτηση σε μικρές ομάδες.

Οι τεχνικές αυτές θα πρέπει να επιλέγονται ανάλογα με το αντικείμενο και τους στόχους της διδακτικής ενότητας, το επίπεδο και το βαθμό συμμετοχής των καταρτιζομένων και είναι σκόπιμο να ποικίλουν και να εναλλάσσονται στη διάρκεια κάθε διδακτικής ενότητας. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται, επιστημονικά παραδεκτές τεχνικές με έμφαση στην καινοτομία.

 

4.2  Συμμετέχοντες – Αριθμός καταρτιζομένων ανά τμήμα

Για την πρακτική άσκηση που θα πραγματοποιηθεί στους φορείς αρμοδιότητας των Υ.ΠΕ. ο αριθμός των καταρτιζομένων που τοποθετείται  σε κάθε φορέα  προσδιορίζεται στο πλαίσιο της  συμφωνίας του παρόχου κατάρτισης με την Υ.ΠΕ. (προσύμφωνο και οριστικό συμφωνητικό συνεργασίας)

4.3  Εκπαιδευτές

Α. Η κατάρτιση πραγματοποιείται από: α) εκπαιδευτές ενηλίκων, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Εισαγωγικό ή στο Πιστοποιημένο Μητρώο του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π (πρώην ΕΚΕΠΙΣ) ), β)από μη πιστοποιημένους εκπαιδευτές, μέχρι ποσοστού 20% των ωρών της θεωρητικής κατάρτισης, μετά από σύμφωνη γνώμη του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

Β. Οι εκπαιδευτές θα πρέπει να έχουν συνάφεια με τις αντίστοιχες θεματικές ενότητες που θα διδάξουν.

Γ. Επιτρέπεται η αντικατάσταση των εκπαιδευτών κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος κατάρτισης με εκπαιδευτές αντίστοιχων προσόντων.

4.4  Διάρκεια – Ώρες λειτουργίας Τμήματος/ Προγράμματος Κατάρτισης

Κάθε πρόγραμμα κατάρτισης περιλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση και έχει συνολική διάρκεια 1200 ώρες. Η θεωρητική κατάρτιση έχει διάρκεια 240 ώρες συνολικά και ημερησίως δεν μπορεί να υπερβαίνει τις έξι (6) ώρες. Η ημερήσια διάρκεια της πρακτικής άσκησης είναι επτά (7) ώρες και δεν μπορεί να υπερβαίνει τους επτά (7) μήνες. Σε όλα τα ανωτέρω αναφερόμενα χρονικά διαστήματα συμπεριλαμβάνονται και τα διαλείμματα.

Η ημερήσια εκπαίδευση (θεωρία και πρακτική) ολοκληρώνεται το αργότερο μέχρι την 22η ώρα. Δεν επιτρέπεται η θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση τις Κυριακές καθώς και τις επίσημες αργίες.

Το Τμήμα Κατάρτισης δεν πρέπει να παρουσιάζει ασυνέχειες. Μπορεί να διακόπτεται στις περιόδους Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιρινών διακοπών ή/και σε εξαιρετικές έκτακτες περιπτώσεις, κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης μέσω της ειδικής ιστοσελίδας http://www.voucher.gov.gr.

Σε περιπτώσεις που ο πάροχος κατάρτισης υποχρεούται να διακόψει τη λειτουργία του Τμήματος

για συνεχές διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερολογιακών ημερών υποχρεούται να υποβάλει αιτιολογημένο αίτημα προς την Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α, μέσω της ειδικής ιστοσελίδας.

4.5  Πρακτική άσκηση – Όροι υλοποίησης

Η πρακτική άσκηση των ωφελουμένων είναι υποχρεωτική και πραγματοποιείται σύμφωνα με τους όρους της παρούσας πρόσκλησης. Το σύνολο των ωρών της πρακτικής άσκησης θα υλοποιείται σε Δημόσια Νοσοκομεία ή άλλες υπηρεσίες υγείας, σε πραγματικές συνθήκες εργασίας.

Οι πάροχοι κατάρτισης υποχρεούνται να επιλέξουν ως φορείς υλοποίησης της πρακτικής άσκησης Δημόσια Νοσοκομεία ή άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας. Η κατάθεση Προσύμφωνου συνεργασίας μεταξύ του Παρόχου κατάρτισης  και της Υ.ΠΕ., όπου ανήκει το κάθε Δημόσιο Νοσοκομείο, είναι υποχρεωτική στο στάδιο της υποβολής Αίτησης Συμμετοχής στο «Μητρώο Παρόχων» ενώ η προτεινόμενη πρακτική άσκηση  θα έχει συνάφεια με το αντικείμενο του προγράμματος θεωρητικής κατάρτισης που παρακολούθησε ο ωφελούμενος.

Ο πάροχος κατάρτισης, σε συνεργασία με τον ωφελούμενο, θα πρέπει από κοινού με την Υ.ΠΕ.με την οποία συνεργάζεται, λαμβάνοντας υπόψη τις γνώσεις, τις δεξιότητες, το προφίλ, τις προτιμήσεις του ωφελούμενου και σε συνάρτηση με τα απαιτούμενα προσόντα της θέσης, να επιλέξουν τη θέση πρακτικής άσκησης στην οποία θα τοποθετηθεί ο καταρτιζόμενος μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θεωρητικής κατάρτισης.

Η πρακτική άσκηση στις επιχειρήσεις, σε ένα τμήμα κατάρτισης μπορεί να ξεκινά ταυτόχρονα ή σταδιακά μέσα σε χρονικό διάστημα δέκα (10) ημερών, από το πέρας της θεωρητικής κατάρτισης.

Οι πάροχοι κατάρτισης επιλέγουν να συνεργαστούν με τις Υ.ΠΕ., για την πραγματοποίηση της πρακτικής άσκησης των καταρτιζόμενων, λαμβάνοντας υπόψη ότι:

–  Ο χώρος (έδρα φορέα, παράρτημα  κλπ.) στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η πρακτική άσκηση θα πρέπει να βρίσκεται Περιφερειακή Ενότητα που υλοποιείται η θεωρητική κατάρτιση. Σε ειδικές περιπτώσεις και με τη σύμφωνη γνώμη του ωφελούμενου μπορεί να πραγματοποιηθεί εκτός της Περιφερειακής Ενότητας αλλά όμως εντός της Διοικητικής Περιφέρειας όπου υλοποιήθηκε το θεωρητικό μέρος του προγράμματος κατάρτισης.

–  Αντικατάσταση επιχείρησης πρακτικής άσκησης δεν επιτρέπεται καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος κατάρτισης, παρά μόνο στην περίπτωση που η επιχείρηση πρακτικής άσκησης για  απρόβλεπτους λόγους αδυνατεί να παρέχει τις υπηρεσίες της και συνακόλουθα τις θέσεις πρακτικής.

Σημειώνεται ότι:

Ο πάροχος κατάρτισης θα παρέχει στον ωφελούμενο υπηρεσίες υποστήριξης και καθοδήγησης, πριν και κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης, μέσω του Επόπτη Πρακτικής. Ο ρόλος του αφορά σε δυο διακριτά στάδια: α) στη διάγνωση και κατάλληλη σύζευξη των εκπαιδευτικών αναγκών / δεξιοτήτων των καταρτιζομένων με τις ανάγκες των φορέων υποδοχής , β) στην τοποθέτηση, παρακολούθηση καιεποπτεία του καταρτιζόμενου από τον πάροχο κατάρτισης στον φορέα υπηρεσιών υγείας. Ο ρόλος του Επόπτη είναι να βοηθήσει συμβουλευτικά τον καταρτιζόμενο, σε θέματα ομαλής ένταξής του, στο εργασιακό περιβάλλον και να εξασφαλίσει

όσο το δυνατόν καλύτερους όρους ενσωμάτωσης σε αυτό, προκειμένου να διασφαλίζεται η ισόρροπη και ομαλή σχέση του καταρτιζόμενου  με τον φορέα πρακτικής.

Ο ρόλος του επόπτη σε όλη τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης, θα πρέπει κατ΄ ελάχιστον, να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:

–  Τακτική επαφή του Επόπτη με την Υ.ΠΕ. και τον φορέα υποδοχής καθώς και με τον καταρτιζόμενο (τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα).

–  Κοινές συναντήσεις, εκπροσώπου φορέα πρακτικής, καταρτιζόμενου και Επόπτη, για τη διευθέτηση τυχόν ζητημάτων που ενδεχομένως έχουν ανακύψει κατά την διάρκεια της πρακτικής άσκησης.

–  Προσωπική επαφή του Επόπτη με τον καταρτιζόμενο, όπου προκύπτει ανάγκη για την ομαλή ένταξη του στο φορέα υλοποίησης της πρακτικής άσκησης π.χ. περαιτέρω υποστήριξη του καταρτιζόμενου μέσω συμβουλευτικής για την ομαλοποίηση της ενσωμάτωσής του στο εργασιακό περιβάλλον.

 

4.6  Υποχρεώσεις κατά την υλοποίηση της κατάρτισης

4.6.1  Υποχρεώσεις Ωφελουμένων

 

Α. Ο καταρτιζόμενος υποχρεούται να παρακολουθεί ανελλιπώς το πρόγραμμα κατάρτισης των 1200 ωρών, με την απαιτούμενη επιμέλεια. Επίσης, υποχρεούται να συμμετέχει ενεργά στις τεχνικές και μεθόδους εκπαίδευσης, που ακολουθούνται κατά τη διάρκεια της κατάρτισης.

Β. Ο καταρτιζόμενος μπορεί να απουσιάσει μέχρι το 10% της διάρκειας της θεωρητικής κατάρτισης (δηλ. 24 ώρες) και να μην ξεπεράσει το 10% επί της συνολικής διάρκειας των ωρών του προγράμματος κατάρτισης (δηλ. 120 ώρες).

Γ. Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται να απουσιάσει μέχρι το 20% διάρκειας της θεωρητικής κατάρτισης (δηλ. 48 ώρες) και να μην ξεπεράσει το 20% επί της συνολικής διάρκειας των ωρών του προγράμματος κατάρτισης (δηλ. 240 ώρες) αποκλειστικά εάν:

–   είναι άτομο με αναπηρία, μετά από αιτιολογία και σε συνεννόηση με τον πάροχο κατάρτισης,

–   έχει αποδεδειγμένη νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος. Στην περίπτωση αυτή ο ωφελούμενος υποχρεούται να προσκομίσει άμεσα στον πάροχο κατάρτισης σχετική βεβαίωση από το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύθηκε,

–  διανύει περίοδο εγκυμοσύνης ή λοχείας, κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος. Στην περίπτωση αυτή η ωφελούμενη υποχρεούται να προσκομίσει άμεσα στον πάροχο κατάρτισης σχετική βεβαίωση του νοσοκομείου ή του αρμόδιου ιατρού.

 

Στις ανωτέρω περιπτώσεις ο πάροχος κατάρτισης θα πρέπει να μεσολαβήσει και να βοηθήσει τον καταρτιζόμενο, ώστε να καλύψει την διδακτέα ύλη για να μπορέσει να παρακολουθήσει απρόσκοπτα τη συνέχεια του προγράμματος.

Ε. Σε περίπτωση που ο πάροχος κατάρτισης δηλώσει μέσω της ειδικής ιστοσελίδας σε ένα καταρτιζόμενο απουσία που ξεπερνά το όριο του 10% που ορίζεται στην παράγραφο Β παραπάνω, το σύστημα των επιταγών εισόδου στην αγορά εργασίας θα του ζητά επιβεβαίωση –

αιτιολογία ως προς το εάν ο καταρτιζόμενος εντάσσεται σε κάποια από τις περιπτώσεις των εξαιρέσεων της παρ. Γ παραπάνω.

ΣΤ. Σε περίπτωση που ο καταρτιζόμενος υπερβεί το ως άνω επιτρεπόμενο όριο απουσιών κατά τη διάρκεια της θεωρητικής κατάρτισης χάνει το δικαίωμα επιχορήγησης στο πλαίσιο της παρούσας και διαγράφεται από το Μητρώο Ωφελουμένων, ενώ ο πάροχος κατάρτισης δεν δικαιούται αμοιβής ή κάθε άλλης αποζημίωσης για τις υπηρεσίες που έχει παράσχει στον καταρτιζόμενο στο πλαίσιο της παρούσας.

Ζ. Σε περίπτωση που ο καταρτιζόμενος υπερβεί το ως άνω επιτρεπόμενο όριο απουσιών επί της συνολικής διάρκειας των ωρών του προγράμματος κατάρτισης, δεν δικαιούται να λάβει το επίδομα πρακτικής άσκησης, ενώ ο πάροχος κατάρτισης δεν δικαιούται να λάβει την Β΄ πληρωμή, κατά το ποσό που αντιστοιχεί στον καταρτιζόμενο που διέκοψε ή αποχώρησε, όπως προβλέπεται στο κεφάλαιο 7 της παρούσας.

4.6.2  Υποχρεώσεις Παρόχων Κατάρτισης

 

Α. Για κάθε πρόγραμμα κατάρτισης είναι υποχρεωτική η παροχή από τον πάροχο κατάρτισης στους καταρτιζόμενους, του απαιτούμενου εκπαιδευτικού υλικού, που καλύπτει τις εκπαιδευτικές ενότητες της κατάρτισης.

Β. Για κάθε πρόγραμμα κατάρτισης ο πάροχος κατάρτισης οφείλει να θέσει υποχρεωτικά υπόψη του καταρτιζόμενου: α) το εκπαιδευτικό περιεχόμενο του προγράμματος, β) το προσύμφωνο συνεργασίας με την Υ.ΠΕ. για την πρακτική άσκηση και τον τόπο υλοποίησης της πρακτικής άσκησης, γ) τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων πρακτικής άσκησης.

Γ. Κατά την υλοποίηση προγραμμάτων θεωρητικής κατάρτισης των οποίων η ημερήσια διάρκεια ξεπερνά τις τρεις (3) ώρες, χορηγούνται από τον πάροχο κατάρτισης προς τους καταρτιζόμενους εδέσματα και αναψυκτικά/ καφέδες.

Δ. Κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης ενός Τμήματος Κατάρτισης, ο πάροχος κατάρτισης οφείλει να ελέγχει, ότι ο αριθμός καταρτιζομένων που υλοποιούν ταυτόχρονα την πρακτική τους άσκηση στον κάθε φορέα υποδοχής, καλύπτεται από τον αριθμό των προσφερομένων θέσεων, ανεξάρτητα αν οι καταρτιζόμενοι προέρχονται από τον ίδιο ή άλλο πάροχο κατάρτισης.

 

5. ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΙΤΑΓΩΝ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΟΡΟΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

Το σύστημα των Επιταγών εισόδου στην αγορά εργασίας που ορίζεται στην παρούσα, θα υλοποιηθεί σύμφωνα με το σύστημα επιταγών κατάρτισης (training voucher) που καθιερώνεται στο άρθρο 2 της με αρ. 1.5188/οικ. 3.968/15.4.2011 (ΦΕΚ 915/Β/20.5.2011) ΚΥΑ για το ΕΣΔΕΚ και αφορά στην παροχή και διαχείριση υπηρεσιών εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης και προσφέρει τη δυνατότητα στους άμεσα ωφελούμενους να λαμβάνουν υπηρεσίες κατάρτισης από τους παρόχους κατάρτισης που είναι μέλη του Μητρώου Παρόχων της παρούσας, σύμφωνα

με τις  προκαθορισμένες μονάδες τιμολόγησης των εν λόγω υπηρεσιών.

Η χρήση του ανωτέρω μοντέλου παροχής υπηρεσιών δίνει τη δυνατότητα στους ωφελούμενους να επιλέγουν οι ίδιοι την υπηρεσία και το φορέα από τον οποίο θα λαμβάνουν τέτοιου είδους υπηρεσίες, σύμφωνα με τις προσωπικές τους ανάγκες.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις της εφαρμογής του συστήματος εισόδου στην αγορά εργασίας στο πλαίσιο της εν λόγω δράσης ορίζονται στα κεφάλαια της παρούσας πρόσκλησης και στα σημεία που δεν καλύπτονται από την παρούσα στην με αρ. 1.5188/οικ. 3.968/15.4.2011 (ΦΕΚ 915/Β/20.5.2011) ΚΥΑ

 

5.1  Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας

5.1.1  Χαρακτηριστικά και Οικονομική αξία της Επιταγής Εισόδου στην αγορά εργασίας

 

Η Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας ενσωματώνει συγκεκριμένη οικονομική αξία, με αποκλειστικό σκοπό την ανταλλαγή της με υπηρεσίες που θα παρασχεθούν στα μέλη του Μητρώου Ωφελουμένων από τα μέλη του Μητρώου Παρόχων, κατά τους όρους της παρούσας.

Ο πάροχος κατάρτισης δεν δικαιούται να επιδιώξει, να αναζητήσει ή να λάβει αμοιβή υπό άλλους όρους ούτε οποιαδήποτε άλλη αμοιβή ή αποζημίωση για την παροχή των υπηρεσιών αυτών.

5.1.2  Κόστη που καλύπτει η επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας

 

Η αξία της επιταγής εισόδου στην αγορά εργασίας αποτελεί το μοναδικό αντάλλαγμα, που θα καταβληθεί στον πάροχο κατάρτισης – μέλος του Μητρώου Παρόχων  για την παροχή προς τον ωφελούμενο υπηρεσιών κατάρτισης (θεωρία και πρακτική) και υπηρεσιών συμβουλευτικής υποστήριξης και καθοδήγησης.

Το αντάλλαγμα αυτό, περιλαμβάνει την αμοιβή του παρόχου κατάρτισης και όλες ανεξαιρέτως τις επιλέξιμες δαπάνες που βαρύνουν αυτόν για την παροχή των υπηρεσιών του και ιδίως το κόστος:

–  Των αμοιβών των εκπαιδευτών σύμφωνα με την ΥΑ 644/17.1.2013 (ΦΕΚ 171/Β/2013) και των τυχόν ασφαλιστικών εισφορών τους, με τους οποίους ο πάροχος κατάρτισης θα συμβληθεί για την παροχή της κατάρτισης κατά τους όρους της παρούσας.

–  Των αμοιβών των Εποπτών που υποστηρίζουν την Πρακτική Άσκηση και των τυχόν ασφαλιστικών εισφορών τους.

–   Του εκπαιδευτικού υλικού, το οποίο ο πάροχος κατάρτισης οφείλει να χορηγήσει στον ωφελούμενο κατά τους όρους της παρούσας

–   Της παροχής αναψυκτικών / εδεσμάτων / καφέ από τον πάροχο κατάρτισης προς τους ωφελούμενους κατά τους όρους της παρούσας

–  Τις τυχόν δαπάνες  μετακίνησης ή και  διαμονής  που θα  απαιτηθούν  κατά τη διάρκεια υλοποίησης της πρακτικής  άσκησης του προγράμματος κατάρτισης

–  Των ασφαλιστικών εισφορών, που αντιστοιχούν στο εκπαιδευτικό επίδομα το οποίο θα λάβει ο καταρτιζόμενος για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα κατάρτισης (θεωρία και πρακτική) και βαρύνουν τον πάροχο κατάρτισης σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 87 του ν. 3996/2011 ‘’Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ρυθμίσεις θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις’’. Το ποσό αυτό ανέρχεται σε ποσοστό ύψους 6,45% επί του εκπαιδευτικού επιδόματος ανά ωφελούμενο.

 

5.1.3 Ενεργοποίηση επιταγής εισόδου στην αγορά εργασίας – Ισχύς της Επιταγής

Οι ωφελούμενοι θα πρέπει μέχρι  την 31/05/2014 να μεριμνήσουν και να ενεργοποιήσουν την επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας.

Η ενεργοποίηση της επιταγής γίνεται μετά τη σύναψη σύμβασης μεταξύ του καταρτιζόμενου με τον  παρόχο κατάρτισης, με την ηλεκτρονική υποβολή στην ειδική ιστοσελίδα από τον πάροχο κατάρτισης της ημερομηνίας σύναψης της σύμβασης καθώς και του ΚΑΥΑΣ του ωφελούμενου σύμφωνα και με τα οριζόμενα στο κεφάλαιο 5.3.2.

Από την ενεργοποίηση της επιταγής και για διάστημα έως ενενήντα (90) ημερολογιακών ημερών, ο πάροχος κατάρτισης οφείλει να υποβάλει Δήλωση Έναρξης Τμήματος/Προγράμματος Κατάρτισης, με συμμετέχοντα τον ωφελούμενο.

Εάν παρέλθει το παραπάνω χρονικό διάστημα, λύεται αυτοδίκαια η σύμβαση μεταξύ ωφελούμενου, παρόχου κατάρτισης και επιχείρησης.

Οι προθεσμίες των προηγούμενων παραγράφων μπορεί να τροποποιούνται για αντικειμενικά δικαιολογημένους λόγους με απόφαση της Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α, που θα ανακοινώνεται στην ειδική ιστοσελίδα http://www.voucher.gov.gr.

5.1.4  Διαγραφή από το Μητρώο ωφελουμένων-Απώλεια δικαιώματος ενίσχυσης

Ο ωφελούμενος χάνει το δικαίωμα της ενίσχυσης και διαγράφεται από το Μητρώο Ωφελουμένων, στις παρακάτω περιπτώσεις:

Ι. Εάν ο ωφελούμενος δεν ενεργοποιήσει την επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας του κεφαλαίου 5.1.3.

ΙΙ.Εάν από τα δικαιολογητικά που θα υποβάλει ο ωφελούμενος στον πάροχο κατάρτισης, διαπιστωθεί ότι δεν αποδεικνύονται τα στοιχεία που έχει δηλώσει κατά την υποβολή της αίτησης συμμετοχής του στη δράση. Στην περίπτωση αυτή ο πάροχος κατάρτισης ενημερώνει την Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α. μέσω της ειδικής ιστοσελίδας και ο υποψήφιος διαγράφεται αυτόματα από το Μητρώο Ωφελουμένων.

ΙΙΙ. Εάν ο ωφελούμενος υπερβεί το επιτρεπόμενο όριο απουσιών κατά τη διάρκεια της θεωρητικής κατάρτισης του προγράμματος κατάρτισης.

 

5.2 Εκπαιδευτικό Επίδομα

Α. Κάθε καταρτιζόμενος που συμμετείχε σε πρόγραμμα κατάρτισης διάρκειας 1200 ωρών  (θεωρία και πρακτική άσκηση) δικαιούται να λάβει εκπαιδευτικό επίδομα, το οποίο περιλαμβάνει το επίδομα θεωρίας και το επίδομα πρακτικής άσκησης:

Το επίδομα θεωρητικής κατάρτισης για κάθε καταρτιζόμενο ανέρχεται συνολικά σε 1.500€ (συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων).

Το επίδομα πρακτικής άσκησης για κάθε καταρτιζόμενο ανέρχεται συνολικά σε 6.000€ (συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων).

Το συνολικό εκπαιδευτικό επίδομα (θεωρητικής και πρακτικής άσκησης) κάθε καταρτιζομένου, συνολικά ανέρχεται σε 7.500 € (συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων).

Οι ασφαλιστικές εισφορές, που αντιστοιχούν στο εκπαιδευτικό επίδομα του καταρτιζομένου, καλύπτονται από την επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας σύμφωνα με το κεφάλαιο 5.1.2 της παρούσας και βαρύνουν τον πάροχο κατάρτισης, ο οποίος υποχρεούται στην καταβολή τους.

Σημειώνεται ότι:

–   οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο επίδομα θεωρητικής κατάρτισης καταβάλλονται από τον πάροχο κατάρτισης μετά την ολοκλήρωση του θεωρητικού μέρους της κατάρτισης

–   οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο επίδομα πρακτικής άσκησης καταβάλλονται από τον πάροχο κατάρτισης μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης.

Β. Σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης της πρακτικής άσκησης του προγράμματος κατάρτισης με βάση τα προβλεπόμενα στην παρούσα, ο καταρτιζόμενος δεν δικαιούται να λάβει το επίδομα πρακτικής άσκησης.

Γ. Η καταβολή του εκπαιδευτικού επιδόματος στον καταρτιζόμενο θα γίνει σύμφωνα με τους όρους του κεφαλαίου 7.1 της παρούσας.

 

5.3 Επιλογή Παρόχου Κατάρτισης από Ωφελούμενους– Σύναψη σύμβασης

5.3.1  Επιλογή Παρόχου Κατάρτισης από ωφελούμενους – υποβολή δικαιολογητικών

 

Κάθε ωφελούμενος, δικαιούχος επιταγής εισόδου στην αγορά εργασίας, οφείλει εντός του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος για την ενεργοποίηση της επιταγής (βλ. κεφάλαιο 5.1.3) να επιλέξει με κριτήριο τις ανάγκες ή/και τις δυνατότητές του, σύμφωνα με τα προσωπικά του κριτήρια και μέσα στα όρια της Διοικητικής Περιφέρειας για την οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, τον πάροχο κατάρτισης που επιθυμεί, το πρόγραμμα κατάρτισης και  τον  συνεργαζόμενοφορέα πρακτικής σε συνδυασμό με τον αριθμό των προτεινόμενων από τον πάροχο κατάρτισης θέσεων πρακτικής άσκησης καθώς και με τα αποτελέσματα της σύζευξης των αναγκών – δεξιοτήτων των ωφελουμένων με τις ανάγκες των φορέων αυτών.

Ο ωφελούμενος για την εγγραφή του στον πάροχο κατάρτισης, εντός ημερών 10 ημερών οφείλει να προσκομίσει :

i. Την Αίτηση Συμμετοχής του.

ii. Ακριβή αντίγραφα δικαιολογητικών για την απόδειξη των στοιχείων που δήλωσε στην Αίτηση Συμμετοχής του,όπως αυτά ορίζονται παρακάτω.

–   Τίτλος σπουδών.

–   Δελτίο ανεργίας σε ισχύ.

–   Δελτίο Αστυνομικής ταυτότητας (και οι 2 όψεις)

–  Ακριβές αντίγραφο του Εκκαθαριστικού της Εφορίας ατομικό ή οικογενειακό του οικονομικού έτους 2013 (εισοδήματα 2012).

–   Πρόσθετα δικαιολογητικά που τεκμηριώνουν την μοριοδότηση του στο πλαίσιο κριτηρίου, που δεν καλύπτεται από τα προηγούμενα δικαιολογητικά (π.χ. μονογονέας κλπ)

 

5.3.2  Σύναψη σύμβασης – Όροι σύμβασης

Εφόσον ο ωφελούμενος και ο πάροχος κατάρτισης αποφασίσουν να συνεργαστούν σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα πρόσκληση, υπογράφουν σχετική σύμβαση στην οποία επισυνάπτεται ως Παράρτημα ο Κώδικας Δεοντολογίας. Η εν λόγω σύμβαση παράγεται μέσω της ειδικής ιστοσελίδας, υπογράφεται σε τέσσερα (4) πρωτότυπα και αναρτάται από τον πάροχο κατάρτισης σκαναρισμένη στην ειδική ιστοσελίδα.

Κάθε ωφελούμενος δεν επιτρέπεται να συνάψει συμβάσεις με περισσότερους του ενός παρόχου κατάρτισης συγχρόνως.

Η διμερής σύμβαση, μεταξύ ωφελούμενου και παρόχου κατάρτισης, περιλαμβάνει υποχρεωτικά τους όρους της παρούσας, και ιδίως όρους που αφορούν στα κάτωθι:

–   Ο ωφελούμενος αναλαμβάνει την υποχρέωση να συμμετάσχει σε πρόγραμμα κατάρτισης, σύμφωνα με τους όρους της παρούσας.

–   Ο πάροχος κατάρτισης αναλαμβάνει την υποχρέωση να παράσχει το πρόγραμμα αυτό, να ελεγχθεί και να πληρωθεί σύμφωνα με τους όρους της παρούσας.

–   Ο πάροχος κατάρτισης  αναλαμβάνει την υποχρέωση να τοποθετήσει τον ωφελούμενο σε συγκεκριμένη θέση πρακτικής άσκησης για χρονικό διάστημα, που δεν θα υπερβαίνει τους επτά (7) μήνες, με συνολική διάρκεια 960 ωρών, μετά την ολοκλήρωση του θεωρητικού τμήματος του προγράμματος κατάρτισης στο πλαίσιο συμφωνητικού συνεργασίας με την Υ.ΠΕ. . Η πρακτική άσκηση θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στο κεφάλαιο 4 της παρούσας.

–   Ο ωφελούμενος εξουσιοδοτεί τον πάροχο κατάρτισης να εισπράξει αντ’ αυτού κατά τους όρους της παρούσας, την επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας, που δικαιούται (4.500€) για τις υπηρεσίες του, στο πλαίσιο της παρούσας δράσης.

Ο πάροχος κατάρτισης  υποχρεούται   αμέσως μόλις συμπληρωθεί τμήμα κατάρτισης (σύναψη σύμβασης με αντίστοιχο αριθμό  ωφελούμενων) και όχι σε διάστημα μεγαλύτερο των 60 ημερολογιακών ημερών,  να αναρτήσει τις σχετικές πληροφορίες, καταχωρώντας και τον ΚΑΥΑΣ των ωφελούμενων στην ειδική ιστοσελίδα http://www.voucher.gov.gr, άλλως οι  σύμβασεις λύονται αυτοδικαίως και οι καταρτιζόμενοι έχουν δικαίωμα σύμφωνα με τα οριζόμενα στο κεφάλαιο 5.1.3 να συνάψουν  νέα σύμβαση με άλλον πάροχο κατάρτισης της επιλογής τους.

 

5.3.3  Έλεγχος πριν από τη σύναψη σύμβασης

Κάθε πάροχος κατάρτισης, πριν συνάψει τη σχετική σύμβαση με τον ωφελούμενο, υποχρεούται να έχει υπογράψει συμφωνητικό συνεργασίας με την Υ.ΠΕ. και να ελέγξει, εάν:

I. Ο ωφελούμενος έχει ήδη συνάψει σύμβαση με άλλον πάροχο κατάρτισης, οπότε δεν επιτρέπεται η σύναψη νέας και αυτή που θα συναφθεί κατά παράβαση της παρούσας είναι αυτοδικαίως άκυρη.

II. Η επιταγή του ωφελούμενου είναι σε ισχύ.

III. Την επιλεξιμότητα συμμετοχής του ωφελούμενου στη δράση.

Ο έλεγχος των παραπάνω όρων αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του παρόχου κατάρτισης και διενεργείται:

–   όσον αφορά στις  προϋποθέσεις (i) & (ii) με τον κωδικό ΚΑΥΑΣ, μέσω της ειδικής ιστοσελίδας,

–    για την προϋπόθεση (iii) διενεργείται μέσω των δικαιολογητικών που θα του υποβάλλει ο ωφελούμενος μαζί με την αίτηση συμμετοχής του για την τεκμηρίωση των στοιχείων που δήλωσε σε αυτήν (σύμφωνα με τα οριζόμενα στο κεφάλαιο 5.3.1 της παρούσας) σε συνδυασμό με τον κωδικό ΚΑΥΑΣ του, μέσω της ειδικής ιστοσελίδας, ώστε να ενημερωθεί για τα στοιχεία που δήλωσε ο ωφελούμενος στην αίτησή του.

 

5.4  Συγκρότηση Τμήματος/Προγράμματος Κατάρτισης – Δήλωση Έναρξης

5.4.1  Υποβολή από τον Πάροχο Κατάρτισης Δήλωσης Έναρξης Τμήματος/ Προγράμματος Κατάρτισης

Κάθε πάροχος κατάρτισης μόλις συγκροτήσει ένα Τμήμα Κατάρτισης σύμφωνα με τα οριζόμενα στο κεφ 5.3.2 και εφόσον έχει καταχωρήσει τις διμερείς συμβάσεις στην ειδική ιστοσελίδα σύμφωνα με τους όρους της παρούσας, προβαίνει σε Δήλωση Έναρξης Τμήματος/Προγράμματος Κατάρτισης, την οποία υποβάλλει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής ιστοσελίδας http://www.voucher.gov.gr . στην Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α. τουλάχιστον μία (1) ημέρα, πριν την έναρξή του.

Η Δήλωση Έναρξης Τμήματος/Προγράμματος Κατάρτισης περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

1. Στοιχεία Δήλωσης Έναρξης Τμήματος/Προγράμματος Κατάρτισης:

• Αύξων Αριθμός Τμήματος

• Τίτλος του προγράμματος κατάρτισης

• Στοιχεία του τόπου διεξαγωγής (Διοικητική Περιφέρεια, Περιφερειακή Ενότητα, Δήμος, Διεύθυνση τόπου διεξαγωγής)

• Στοιχεία Υπευθύνου Υλοποίησης Προγράμματος Κατάρτισης

• Ημερομηνία έναρξης & λήξης: α) του Τμήματος Κατάρτισης, β) της θεωρητικής κατάρτισης, γ) της πρακτικής άσκησης.

2. Αναλυτικό ωρολόγιο πρόγραμμα κατάρτισης, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται οι ημέρες και ώρες πραγματοποίησης των μαθημάτων της θεωρητικής κατάρτισης και της πρακτικής άσκησης.

3. Τους εκπαιδευτές της θεωρητικής εκπαίδευσης και τον/ τους Επόπτη/τες Πρακτικής.

4. Συγκεντρωτική κατάσταση των καταρτιζομένων στο Τμήμα/Πρόγραμμα Κατάρτισης, η οποία θα περιλαμβάνει τα ονοματεπώνυμα και τους αριθμούς ΚΑΥΑΣ τους.

5. Κατάσταση των φορέων και τις θέσεις  πρακτικής άσκησης, που προσφέρουν,για τις οποίες ο πάροχος κατάρτισης έχει συνάψει συμφωνητικό συνεργασίας με την αρμόδια Υ.ΠΕ., και τα στοιχεία του Υπευθύνου εκπροσώπου.

6. Κατάσταση κατανομής των καταρτιζόμενων του Τμήματος Κατάρτισης ανά φορέα πρακτικής άσκησης με αντιστοίχηση του/ των Επόπτη/των Πρακτικής. Η κατάσταση των ωφελούμενων θα πρέπει να είναι σε συμφωνία με τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί και έχουν αναρτηθεί στην ειδική ιστοσελίδα.

Μετά την ορθή συμπλήρωση των ανωτέρω στην ειδική ιστοσελίδα ο πάροχος κατάρτισης προβαίνει στην έναρξη του προγράμματος κατάρτισης.

 

5.5  Υλοποίηση των Προγραμμάτων Κατάρτισης

5.5.1  Υποβολή στοιχείων προόδου της υλοποίησης του προγράμματος θεωρητικής κατάρτισης και πρακτικής άσκησης

Ο πάροχος κατάρτισης υποχρεούται, κατά τη διάρκεια υλοποίησης της θεωρητικής κατάρτισης, και για κάθε Τμήμα Κατάρτισης, να υποβάλει ηλεκτρονικά στην ειδική ιστοσελίδα το ημερήσιο απουσιολόγιο και ειδικότερα, εντός τριάντα λεπτών (30′) από την έναρξη της πρώτης εκπαιδευτικής ώρας του προγράμματος. Σε περίπτωση αποχώρησης καταρτιζομένου ή προσέλευσης απόντος θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση του συστήματος εντός εικοσαλέπτου (20′) από αυτήν.

Ο πάροχος κατάρτισης υποχρεούται, κατά τη διάρκεια υλοποίησης της πρακτικής άσκησης και για κάθε Τμήμα Κατάρτισης, να υποβάλει ηλεκτρονικά στην ειδική ιστοσελίδα το ημερήσιο απουσιολόγιο εντός εξήντα λεπτών (60′) από την έναρξη της πρώτης ώρας πρακτικής άσκησης του προγράμματος.

Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο διαπιστωθούν απουσίες καταρτιζομένων που δεν έχουν δηλωθεί, θα επιβληθούν κυρώσεις για τον πάροχο κατάρτισης.

 

5.5.2  Τήρηση και υποβολή στοιχείων για το προφίλ των ωφελουμένων

Ο πάροχος κατάρτισης υποχρεούται να τηρεί και να υποβάλει, μέσω της ειδικής ιστοσελίδας και μέσα στις προθεσμίες που θα θέσει η Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α., στοιχεία σε σχέση με τα χαρακτηριστικά των ωφελούμενων με τους οποίους συνεργάζεται στο πλαίσιο της δράσης, όπως αυτά καθορίζονται στο Παράρτημα ΧΧΙΙΙ του Κανονισμού (ΕΚ) 1828/2006 της Επιτροπής.

Τα εν λόγω στοιχεία αφορούν στα κάτωθι δεδομένα:

–  Εργασιακό καθεστώς

–  Ηλικιακά δεδομένα

–   Μορφωτικό επίπεδο

–  Δεδομένα για ευάλωτες ομάδες

 

5.6  Ολοκλήρωση Συμμετοχής του ωφελούμενου στην κατάρτιση

Με την ολοκλήρωση της θεωρητικής κατάρτισης κάθε Τμήματος Κατάρτισης, ο πάροχος κατάρτισης εκδίδει σε κάθε καταρτιζόμενο «απόδειξη παροχής υπηρεσιών θεωρητικής κατάρτισης» αξίας 1.687,5 € σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις (νόμιμο παραστατικό).

Με την ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης κάθε Τμήματος Κατάρτισης, ο πάροχος κατάρτισης εκδίδει σε κάθε καταρτιζόμενο «απόδειξη παροχής υπηρεσιών πρακτικής άσκησης» αξίας 2.812.5 € σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις (νόμιμο παραστατικό).

Με την ολοκλήρωση κάθε Τμήματος Κατάρτισης (θεωρία και πρακτική), και με την επιφύλαξη των πορισμάτων τυχόν ελέγχων που θα διενεργηθούν, σύμφωνα με το κεφάλαιο 6 της παρούσας, ο πάροχος κατάρτισης χορηγεί σε κάθε καταρτιζόμενο «Βεβαίωση Ολοκλήρωσης του Προγράμματος Κατάρτισης».

 

5.7  Υποχρεώσεις μετά την ολοκλήρωση της Κατάρτισης

5.7.1  Υποβολή απολογιστικών στοιχείων της κατάρτισης από τον πάροχο κατάρτισης

Ο πάροχος κατάρτισης μετά την ολοκλήρωση της θεωρητικής κατάρτισης κάθε Τμήματος Κατάρτισης καθώς και μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης του Τμήματος Κατάρτισης και μέσα σε προθεσμία 30  ημερών, υποχρεούται να υποβάλει στην Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α., τα απολογιστικά στοιχεία και τα δικαιολογητικά που ορίζονται στο κεφάλαιο 6.2 της παρούσας.

 

5.7.2  Παρακολούθηση της ένταξης των ωφελουμένων στην αγορά εργασίας – Υποβολή σχετικών στοιχείων

Α. Υποχρεώσεις παρόχων κατάρτισης

Οι πάροχοι κατάρτισης υποχρεούνται για ένα εξάμηνο μετά την ολοκλήρωση του Τμήματος Κατάρτισης (θεωρία και πρακτική άσκηση), να παρακολουθούν την κατάσταση των ωφελουμένων που συμμετείχαν σε αυτό, όσον αφορά στην πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας.

Κάθε πάροχος κατάρτισης, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία επτά (7) εργασίμων ημερών από την εκπνοή του εξαμήνου που ακολουθεί την ολοκλήρωση του Τμήματος Κατάρτισης, υποβάλλει στην Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α., μέσω της ειδικής ιστοσελίδας, «Έκθεση Παρακολούθησης των Ωφελουμένων», στην οποία αναγράφονται για καθέναωφελούμενο, δικαιούχο της επιταγής εισόδου στην αγορά εργασίας τα εξής:

–   Ο Κωδικός ΚΑΥΑΣ

–   Η κατάστασή τους στην αγορά εργασίας (άνεργος /εργαζόμενος)

–   Η επιχείρηση ή ο φορέας, στην/ον οποία/ο εργάζονται με τα πλήρη στοιχεία της/του

–   Το αντικείμενο της εργασίας τους.

 

Β. Υποχρεώσεις ωφελουμένων

Οι ωφελούμενοι υποχρεούνται, για χρονικό διάστημα 6 μηνών μετά την ολοκλήρωση συμμετοχής τους στη δράση (θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση),

να ενημερώνουν τον πάροχο κατάρτισης με το οποίο συνεργάστηκαν για οποιαδήποτε τροποποίηση της κατάστασής τους, όσον αφορά την απασχόλησή τους και ειδικότερα να παρέχουν σε αυτόν τα στοιχεία του ως άνω κεφ. 5.7.2.Α.

Οι ωφελούμενοι αναγνωρίζουν και αποδέχονται ανεπιφύλακτα το δικαίωμα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και της  Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α., για χρήση και επεξεργασία των στοιχείων αυτών, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

 

5.8 Υποχρέωση συνεργασίας σε περίπτωση ελέγχου

Α. Υποχρεώσεις παρόχων κατάρτισης

Ο πάροχος κατάρτισης υποχρεούται, σε περίπτωση διενέργειας ελέγχων, σύμφωνα με το κεφάλαιο 6 της παρούσας, να συνεργαστεί με τα όργανα ελέγχου και να παράσχει τις απαραίτητες πληροφορίες και τα στοιχεία που τυχόν του ζητηθούν, σε σχέση με τη συμμετοχή του στην παρούσα δράση και να διαθέτει το φάκελο της δράσης με όλα τα αποδεικτικά στοιχεία και δικαιολογητικά για την υλοποίησή της, καθώς και για τις ενέργειες δημοσιότητας που αναλαμβάνει.

Τα στοιχεία του φακέλου τηρούνται στο αρχείο του υποχρεωτικά και τουλάχιστον για τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωση του ΕΠ ΑΝΑΔ, δηλαδή κατ’ ελάχιστον μέχρι το τέλος του 2020.

Ο φάκελος που πρέπει να τηρεί κάθε πάροχος κατάρτισης για κάθε Τμήμα Κατάρτισης που θα υλοποιήσει στο πλαίσιο της παρούσας, ενδεικτικά θα πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

Στοιχεία των καταρτιζομένων, όπως:

–   Τη συγκεντρωτική κατάσταση καταρτιζομένων

–   Τις πρωτότυπες συμβάσεις (ένα εκ των τριών πρωτότυπων αντιτύπων που υπογράφονται) μεταξύ ωφελούμενων και παρόχου κατάρτισης.

–   Τα αντίγραφα των Βεβαιώσεων Παρακολούθησης του Προγράμματος Κατάρτισης των ωφελούμενων του Τμήματος.

–   Τις βεβαιώσεις νοσοκομείου / ιατρού για τις περιπτώσεις του κεφαλαίου4.6.1 Γ της παρούσας.

–   Τα δικαιολογητικά που υπέβαλαν οι ωφελούμενοι στον πάροχο κατάρτισης για την τεκμηρίωση των στοιχείων που δήλωσαν στην Αίτηση Συμμετοχής τους.

 

Στοιχεία του προγράμματος κατάρτισης, όπως:

–   Αναλυτικό Ωρολόγιο Πρόγραμμα

–   Εκπαιδευτικό υλικό προγράμματος και αποδεικτικό παραλαβής του από τους ωφελούμενους

–   Παρουσιολόγια θεωρητικής κατάρτισης

–   Παρουσιολόγια πρακτικής άσκησης

–   Κατάσταση Εποπτών Πρακτικής

–   Συγκεντρωτική κατάσταση εκπαιδευτών

–   Στοιχεία από τα οποία προκύπτει η συνάφεια των εκπαιδευτών με το αντικείμενο κατάρτισης

 

Στοιχεία οικονομικού αντικειμένου προγράμματος κατάρτισης

Αυτά αφορούν στα εξής:

–   Τις αιτήσεις συμμετοχής.

–   Τα αντίγραφα των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών που εξέδωσε ο πάροχος κατάρτισης προς κάθε ωφελούμενο.

–   Τα παραστατικά απόδοσης ασφαλιστικών εισφορών

–   Δαπάνες Διατροφής Καταρτιζομένων

–   Τα δελτία αποστολής και τα τιμολόγια αγοράς σχετικά με τη διατροφή των καταρτιζομένων κατά τη διάρκεια της θεωρητικής κατάρτισης ή αντίστοιχα έγγραφα ισοδύναμης λογιστικής αξίας.

 

Β. Υποχρεώσεις ωφελουμένων

Ο ωφελούμενος υποχρεούται, σε περίπτωση διενέργειας ελέγχων σύμφωνα με το κεφάλαιο 6 της παρούσας να συνεργαστεί με τα όργανα ελέγχου και να παράσχειτις απαραίτητες πληροφορίες και τα στοιχεία που τυχόν του ζητηθούν, σε σχέση με τη συμμετοχή του στην παρούσα δράση.

5.9  Υποχρεώσεις Πληροφόρησης και Δημοσιότητας

Κάθε πάροχος κατάρτισης που συμμετέχει στην παρούσα δράση οφείλει να τηρεί τους κανόνες πληροφόρησης και δημοσιότητας, σύμφωνα με τα άρθρα 8-9 του Κανονισμού (ΕΚ) 1828/2006.

Ειδικότερα, κάθε πάροχος κατάρτισης οφείλει να:

–   Ενσωματώνει σε κάθε έγγραφο που εκδίδει σχετικό με τα προγράμματα κατάρτισης που υλοποιεί και εν γένει την παρούσα δράση την επικοινωνιακή ταυτότητα του ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», που χρηματοδοτεί τη δράση. Η επικοινωνιακή ταυτότητα είναι ίδια με αυτήν που έχει ενσωματωθεί στο υποσέλιδο (footer) της παρούσας πρόσκλησης.

–   Η παραπάνω σήμανση πρέπει να εμφανίζεται υποχρεωτικά στα έγγραφα υλοποίησης, προκειμένου να εκπληρούνται οι όροι επιλεξιμότητας των συγχρηματοδοτούμενων ενεργειών.

–   Μη δημοσιοποιεί το ονοματεπώνυμο των συμμετεχόντων στην παρούσα δράση, αλλά σε οποιαδήποτε δημοσίευση να χρησιμοποιεί αντί αυτών αποκλειστικά και μόνο τους αριθμούς ΚΑΥΑΣ.

–   Εξασφαλίσει ότι όσοι συμμετέχουν στη δράση είναι ενήμεροι ότι συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στο πλαίσιο του ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».

–   Προβαίνει στην ανάρτηση αφίσας στις αίθουσες κατάρτισης για την πληροφόρηση του κοινού για τη συγκεκριμένη δράση

–   Τηρεί αρχείο των δράσεων δημοσιότητας που υλοποιεί, ως προς το φυσικό αντικείμενο και να το διαθέτει στην Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α., την ΕΥΔ ΕΠΑΝΑΔ, ή/και σε οποιαδήποτε άλλη Αρχή του ΕΣΠΑ, εφόσον του ζητηθεί.

Σε περίπτωση διενέργειας εκδηλώσεων ενημέρωσης των πολιτών – δυνητικών ωφελουμένων (ημερίδες, σεμινάρια κ.λ.π) για τη σκοπιμότητα του έργου, θα πρέπει στο χώρο διεξαγωγής να υπάρχει αναρτημένη πινακίδα ή αφίσα πληροφόρησης, η οποία θα αναφέρει το έργο και τον φορέα χρηματοδότησής του και θα περιλαμβάνει όλα τα υποχρεωτικά στοιχεία και λογότυπους δημοσιότητας που περιγράφηκαν προηγουμένως). Το ίδιο ισχύει και για όλα τα έγγραφα που θα αφορούν στην εκδήλωση, όπως έντυπα πληροφόρησης, πιστοποιητικά συμμετοχής, κ.λ.π., τα οποία θα πρέπει να φέρουν όλα τα υποχρεωτικά στοιχεία δημοσιότητας προκειμένου να είναι επιλέξιμη η δαπάνη εκτύπωσής τους.

Επίσης, τα υποχρεωτικά στοιχεία και οι λογότυποι δημοσιότητας πρέπει να είναι εμφανή κατά τη διενέργεια δράσεων όπως: Εκδόσεις εντύπων, δημοσιεύσεις – καταχωρήσεις στον τύπο των παρόχων, όπως π.χ. αυτές που διενεργούνται με στόχο την πρόσκληση και προσέλκυση ωφελουμένων στα προγράμματα κατάρτισης, δημιουργία ιστοσελίδας για την προβολή των έργων, κ.λπ.

 

6.  ΕΛΕΓΧΟΙ – ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

6.1  Έλεγχοι για την Κατάρτιση (θεωρία και πρακτική άσκηση)

H παρακολούθηση και ο έλεγχος – επιβεβαίωση της υλοποίησης της κατάρτισης (θεωρία και πρακτική άσκηση) γίνεται από την Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α. , σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τους όρους που διέπουν την παρούσα.

Έλεγχοι, είναι δυνατόν να διενεργηθούν από τα υπόλοιπα αρμόδια προς τούτο εθνικά ή κοινοτικά όργανα, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (άρθρο 7 της με αρ.1.5188/οικ3.968/ 15.4.2011 (ΦΕΚ 915/Β/20.5.2011) ΚΥΑ για το ΕΣΔΕΚ.

Ο έλεγχος μπορεί να είναι επιτόπιος ή/και διοικητικός και να πραγματοποιηθεί είτε κατά τη διάρκεια υλοποίησης, είτε μετά την ολοκλήρωση κάθε προγράμματος κατάρτισης, για να επιβεβαιώσει:

–   την τήρηση των όρων παροχής της κατάρτισης, καθώς και των όρων & προϋποθέσεων εφαρμογής του συστήματος επιταγών εισόδου στην αγορά εργασίας σύμφωνα με την παρούσα,

–    την αξιοπιστία και την ακρίβεια των πληροφοριών που δηλώνονται από τους παρόχους κατάρτισης,

–   την τήρηση των κανόνων πληροφόρησης & δημοσιότητας, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

 

6.1.1  Επιτόπιος – Διοικητικός Έλεγχος υλοποίησης του Προγράμματος από την Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α.

Η Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α.,, προκειμένου να διασφαλίσει την αποτελεσματικότητα και την ορθή υλοποίηση του προγράμματος κατάρτισης, σύμφωνα με τις διατάξεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, που διέπουν τις συγκεκριμένες ενέργειες κατάρτισης, δύναται να ασκεί έλεγχο σε όλα τα στάδια, από την έναρξη μέχρι την ολοκλήρωση του. Ειδικότερα, η  Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α.,  μεριμνά για την πραγματοποίηση των ελέγχων με σκοπό την ορθή υλοποίηση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του προγράμματος κατάρτισης.

Ο έλεγχος συνίσταται στην εξέταση της ποιότητας του παρεχόμενου έργου, σύμφωνα με τις ισχύουσες κοινοτικές και εθνικές διατάξεις.

Τα στάδια ελέγχου είναι τα εξής:

α) Έλεγχος κατά την εκτέλεση του προγράμματος κατάρτισης: Διενεργείται κατά τη διάρκεια εκτέλεσής του και ελέγχεται η ορθή υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου.

β) Έλεγχος με την ολοκλήρωση του προγράμματος κατάρτισης: Διενεργείται μετά την ολοκλήρωση του θεωρητικού και πρακτικού μέρους του προγράμματος και αφορά στο συνολικό φυσικό και οικονομικό αντικείμενο.

Κατά τον επιτόπιο έλεγχο του φυσικού αντικειμένου του Προγράμματος εξετάζεται η τήρηση των όρων της παρούσας Πρόσκλησης και του ΕΣΔΕΚ. Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, συντάσσεται  έκθεση, προκειμένου η Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α., να εκδώσει τις σχετικές διοικητικές πράξεις.

Κατά τον έλεγχο του οικονομικού αντικειμένου του Προγράμματος εξετάζεται αν καταβλήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές που αναλογούν στις δαπάνες των εκπαιδευτικών επιδομάτων και επιβεβαιώνεται η παροχή διατροφής μέσω των αντίστοιχων παραστατικών αγοράς ή άλλων εγγράφων ισοδύναμης λογιστικής αξίας.

Όλα τα τιμολόγια, δελτία παροχής υπηρεσιών και κάθε άλλο έγγραφο ισοδύναμης λογιστικής αξίας, που τηρείται στην έδρα του παρόχου κατάρτισης, πρέπει να επιδεικνύονται σε πρωτότυπα, όποτε ζητηθεί από την Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α.,, και να υποβάλλονται, εφόσον ζητηθεί, σε αντίγραφα νομίμως επικυρωμένα από τον πάροχο κατάρτισης. Ο πάροχος κατάρτισης υποχρεούται κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του προγράμματος κατάρτισης να τηρεί τα πρωτότυπα παραστατικά στοιχεία προς έλεγχο μέχρι την 31/12/2020.

Οι έλεγχοι διενεργούνται είτε επί τόπου, είτε κατόπιν εγγράφου προσκλήσεως από την Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α.,, με την προσκόμιση από τον πάροχο κατάρτισης σε αυτή όλων των αναγκαίων στοιχείων, εντός των χρονικών ορίων που τίθενται από το αρμόδιο ελεγκτικό της όργανο. Σε περίπτωση που ο έλεγχος διενεργείται κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος κατάρτισης και διαπιστωθούν σοβαρές ελλείψεις, η Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α., δύναται να προβεί σε αναστολή της υλοποίησης του/των προγράμματος/ων εντός 15 εργάσιμων ημερών.

Για κάθε έλεγχο που πραγματοποιείται, συντάσσεται Έκθεση και Αποτέλεσμα Ελέγχου τα οποία κοινοποιούνται στον πάροχο κατάρτισης από την Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α.,, σύμφωνα με τις διατάξεις που

προβλέπονται στον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας (Ν. 2717/99 ΦΕΚ 97/Α/1999).

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί μη ορθή ή πλημμελής υλοποίηση των προγραμμάτων κατάρτισης με βάση τους όρους της πρόσκλησης, το αρμόδιο ελεγκτικό όργανο είναι δυνατό να επιβάλει κυρώσεις από σύσταση έως ακύρωση μέρους ή του συνόλου της χρηματοδότησης. Επίσης, δύναται να προβεί σε αναστολή υλοποίησης του προγράμματος κατάρτισης εντός 15 εργάσιμων ημερών.

Ο πάροχος κατάρτισης έχει δικαίωμα υποβολής εγγράφως τυχόν αντιρρήσεων επί του αποτελέσματος ελέγχου, εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από την κοινοποίηση του, σύμφωνα με το άρθρο 6 του Ν. 2690/99(ΦΕΚ 45/Α/9.3.99) και τις διατάξεις της με αρ. 9.8158/οικ.3.1491/12.06.2009 (ΦΕΚ 1206/19.06.2009) Κοινής Απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας για το «Σύστημα δημοσιονομικών διορθώσεων και διαδικασία ανάκτησης αχρεωστήτως ή παρανόμως καταβληθέντων ποσών από πόρους του κρατικού προϋπολογισμού για την υλοποίηση προγραμμάτων συγχρηματοδοτούμενων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2007-2013».

Όταν οι πλημμέλειες και οι παραλείψεις που διαπιστώθηκαν συνιστούν πειθαρχικό ή ποινικό αδίκημα, αντίγραφο του σχετικού φακέλου του παρόχου κατάρτισης αποστέλλεται στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα ή στις εισαγγελικές αρχές, σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία.

6.2 Υποβολή απολογιστικών στοιχείων και λοιπών δικαιολογητικών για την πιστοποίηση της Κατάρτισης

Η πιστοποίηση της υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου της κατάρτισης (θεωρία και πρακτική άσκηση) γίνεται από την Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α. και αποτελεί προϋπόθεση για την πληρωμή των παρόχων κατάρτισης.

i. Πιστοποίηση της υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου της θεωρητικής κατάρτισης 

Ο πάροχος κατάρτισης υποχρεούται εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την ολοκλήρωση της υλοποίησης της θεωρητικής κατάρτισης να υποβάλει στην Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α.σε έντυπη μορφή:

Α. Έκθεση υλοποίησης της θεωρητικής κατάρτισης του τμήματος. 

Η εν λόγω Έκθεση υποβάλλεται και ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής ιστοσελίδας της δράσης http://www.voucher.gov.gr, και περιλαμβάνει:

i. Στοιχεία του υλοποιηθέντος φυσικού αντικειμένου της θεωρητικής κατάρτισης (υλοποιηθέν ωρολόγιο πρόγραμμα, ωφελούμενοι που συμμετείχαν).

ii. Στοιχεία της αξιολόγησης της διαδικασίας θεωρητικής κατάρτισης.

iii. Περιγραφή του εκπαιδευτικού υλικού που διανεμήθηκε κατά την υλοποίηση του προγράμματος, με αποδεικτικά στοιχεία ότι αυτό παρελήφθη από τους ωφελούμενους καταρτισθέντες.

 

Β. Δήλωση καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών του εκπαιδευτικού επιδόματος (για την θεωρητική κατάρτιση) των ωφελουμένων του Τμήματος και τα αντίστοιχα

παραστατικά πληρωμής.

Σε περίπτωση μη ορθής ή πλημμελούς υποβολής των παραπάνω στοιχείων, η Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α. ενημερώνει τον πάροχο κατάρτισης, ώστε αυτός να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία που καθορίζει.

ii.  Πιστοποίηση της υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου της πρακτικής άσκησης

Ο πάροχος κατάρτισης υποχρεούται εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την ολοκλήρωση της υλοποίησης της πρακτικής άσκησης να υποβάλει στην Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α.σε έντυπη μορφή:

 

Α. Έκθεση υλοποίησης πρακτικής άσκησης τμήματος 

Η εν λόγω Έκθεση υποβάλλεται και ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής ιστοσελίδας της δράσης http://www.voucher.gov.gr, και περιλαμβάνει:

–   Στοιχεία του υλοποιηθέντος φυσικού αντικειμένου της πρακτικής άσκησης (υλοποιηθέν ωρολόγιο πρόγραμμα, ωφελούμενοι που συμμετείχαν).

–   Στοιχεία της αξιολόγησης της διαδικασίας πρακτικής άσκησης.

Β. Δήλωση καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών του εκπαιδευτικού επιδόματος (για την πρακτική άσκηση) των ωφελουμένων του Τμήματος και τα αντίστοιχα παραστατικά πληρωμής.

Σε περίπτωση μη ορθής ή πλημμελούς υποβολής των παραπάνω στοιχείων, η Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α. ενημερώνει τον πάροχο κατάρτισης, ώστε αυτός να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία που καθορίζει.

 

7.  ΠΛΗΡΩΜΕΣ

7.1  Όροι και Διαδικασία Πληρωμής Ωφελουμένων

Η καταβολή του εκπαιδευτικού επιδόματος στους ωφελούμενους γίνεται ως εξής:

i. Πληρωμή επιδόματος θεωρητικής κατάρτισης 

Το επίδομα της θεωρητικής κατάρτισης ανέρχεται στο ποσό των  1.500 € (240 ώρες Χ6,25 € ανά ώρα κατάρτισης, συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων) και καταβάλλεται με την ολοκλήρωση της θεωρητικής κατάρτισης και εφόσον οι ωφελούμενοι του τμήματος έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις πρακτικής άσκησης, σύμφωνα με την παρακάτω διαδικασία:

• Μετά την τοποθέτηση των ωφελουμένων σε θέσεις πρακτικής άσκησης, αφού έχει ολοκληρωθεί η θεωρητική κατάρτιση, ενός Τμήματος κατάρτισης, μέσω της ειδικής ιστοσελίδας, η Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α. λαμβάνει σχετική ενημέρωση.

• Η Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α. λαμβάνοντας υπόψη τις απουσίες που έχουν πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της θεωρητικής κατάρτισης και οι οποίες έχουν δηλωθεί στην ειδική ιστοσελίδα, εκδίδει «Εντολή καταβολής εκπαιδευτικού επιδόματος θεωρητικής κατάρτισης ωφελουμένων», η οποία παράγεται από την ειδική ιστοσελίδα.

• Η Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α. σύμφωνα με την «Εντολή καταβολής εκπαιδευτικού επιδόματος θεωρητικής κατάρτισης ωφελουμένων», εκτελεί την πληρωμή καταβάλλοντας το σχετικό ποσό στον τραπεζικό λογαριασμό των καταρτιζομένων.

 

ΙΙ. Πληρωμή επιδόματος πρακτικής άσκησης 

Το επίδομα της πρακτικής άσκησης ανέρχεται στο ποσό των  6.000 € (960 ώρες χ 6,25 € ανά ώρα κατάρτισης, συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων), καταβάλλεται δε με την ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης σύμφωνα με την παρακάτω διαδικασία:

• Με την ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης ενός Τμήματος κατάρτισης μέσω της ειδικής ιστοσελίδας η Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α. λαμβάνει σχετική ενημέρωση.

• Η Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α. λαμβάνοντας υπόψη τις απουσίες που έχουν δηλωθεί στην ειδική ιστοσελίδα, εκδίδει «Εντολή καταβολής εκπαιδευτικού επιδόματος πρακτικής άσκησης ωφελουμένων» η οποία παράγεται από την ειδική ιστοσελίδα.

• Η Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α. σύμφωνα με την «Εντολή καταβολής εκπαιδευτικού επιδόματος πρακτικής άσκησης ωφελουμένων», εκτελεί την πληρωμή καταβάλλοντας το σχετικό ποσό στον τραπεζικό λογαριασμό των καταρτιζομένων.

Επισημαίνεται ότι:

Στο επίδομα της θεωρητικής κατάρτισης, συμπεριλαμβάνεται το ποσό που αντιστοιχεί αποκλειστικά στο μέρος της θεωρητικής κατάρτισης.

Τόσο το επίδομα θεωρητικής, όσο και το επίδομα πρακτικής άσκησης θα καταβάλλονται στον τραπεζικό λογαριασμό που κάθε καταρτιζόμενος έχει δηλώσει κατά την υποβολή της «Αίτησης Συμμετοχής» του στη δράση και στον οποίο θα πρέπει να αναφέρεται ως πρώτος δικαιούχος.

Οι ωφελούμενοι ουδεμία άλλη απαίτηση έχουν από την Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α., πέραν του ποσού που θα πιστωθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Οι πληρωμές των ωφελουμένων θα αναστέλλονται, καθ’ όσον χρόνο δεν έχουν χορηγηθεί οι σχετικές πιστώσεις.

7.2  Όροι και Διαδικασία Πληρωμής Παρόχων Κατάρτισης

Η καταβολή στους παρόχους κατάρτισης του αντιτίμου των επιταγών εισόδου στην αγορά εργασίας γίνεται τμηματικά ως εξής:

i. Α’ πληρωμή 

Προκειμένου ο πάροχος κατάρτισης να εισπράξει το ποσό που αντιστοιχεί στην Α΄ πληρωμή κάθε επιταγής εισόδου στην αγορά εργασίας και η οποία ανέρχεται στο ποσό των 1.687,5 €, θα πρέπει να υποβάλλει στην Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α. εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την ολοκλήρωση της θεωρητικής κατάρτισης του Τμήματος Κατάρτισης:

Α. Τα απολογιστικά στοιχεία και δικαιολογητικά για την πιστοποίηση της υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου της θεωρητικής κατάρτισης όπως αυτά περιγράφηκαν στο κεφάλαιο 6.2.

Β. Φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα σε ισχύ για τουλάχιστον δύο (2) μήνες από την ημερομηνία υποβολής τους.

Η Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α. μετά τον έλεγχο των παραπάνω στοιχείων και δικαιολογητικών, εκδίδει μέσω της ειδικής ιστοσελίδας «Πιστοποίηση – Εντολή πληρωμής παρόχου κατάρτισης για την θεωρητική κατάρτιση».

Η Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α. σύμφωνα με την «Πιστοποίηση – Εντολή πληρωμής παρόχου κατάρτισης για την θεωρητική κατάρτιση» ωφελουμένων, εκτελεί την πληρωμή καταβάλλοντας το σχετικό ποσό στον τραπεζικό λογαριασμό του παρόχου κατάρτισης.

Οι πληρωμές των παρόχων κατάρτισης δύνανται να πραγματοποιούνται για ένα ή περισσότερα τμήμα κατάρτισης.

ii.  Β’ πληρωμή

Προκειμένου ο πάροχος κατάρτισης να εισπράξει το ποσό που αντιστοιχεί στην Β΄ πληρωμή κάθε επιταγής εισόδου στην αγορά εργασίας και η οποία ανέρχεται στο ποσό των  2.812,5 € θα πρέπει να υποβάλλει στην Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α. εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης του Τμήματος Κατάρτισης:

Α. Τα απολογιστικά στοιχεία και δικαιολογητικά για την πιστοποίηση της υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου της πρακτικής άσκησης όπως αυτά ορίζονται στο κεφάλαιο 6.2.

Β. Φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα σε ισχύ για τουλάχιστον δύο (2) μήνες από την ημερομηνία υποβολής τους.

Η Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α. μετά τον έλεγχο των παραπάνω στοιχείων και δικαιολογητικών, εκδίδει μέσω της ειδικής ιστοσελίδας «Πιστοποίηση – εντολή πληρωμής παρόχου κατάρτισης για την πρακτική άσκηση».

Η Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α. σύμφωνα με την «Πιστοποίηση – Εντολή πληρωμής παρόχου κατάρτισης για την πρακτική άσκηση» ωφελουμένων, εκτελεί την πληρωμή καταβάλλοντας το σχετικό ποσό στον τραπεζικό λογαριασμό του παρόχου κατάρτισης.

Οι πληρωμές των παρόχων κατάρτισης δύνανται να πραγματοποιούνται για ένα ή περισσότερα τμήμα κατάρτισης.

Επισημαίνεται ότι:

Η αμοιβή των παρόχων κατάρτισης θα καταβάλλεται στον τραπεζικό λογαριασμό που έχουν δηλώσει κατά την υποβολή της «Αίτησης Συμμετοχής» τους στη δράση.

Οι πάροχοι κατάρτισης ουδεμία άλλη απαίτηση έχουν από την Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α. πέραν του ποσού που θα πιστωθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Οι πληρωμές των παρόχων κατάρτισης θα αναστέλλονται, καθ’ όσον χρόνο δεν έχουν χορηγηθεί οι σχετικές πιστώσεις.

 

8  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΜΗΤΡΩΩΝ

8.1  Πληροφορίες για την πρόσκληση

Το πλήρες κείμενο της παρούσας πρόσκλησης διατίθεται μέσω του Διαδικτύου στην ειδική ιστοσελίδα της δράσης http://www.voucher.gov.gr, και δεν παρέχεται σε έντυπη μορφή.

Μετά την ανάρτησή του στην ως άνω ιστοσελίδα και μέσα στις προθεσμίες που τίθενται στην παρούσα, οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν «Αίτηση Συμμετοχής».

Για την προβολή της παρούσας δράσης, η Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α.θα αναρτήσει επίσης την παρούσα πρόσκληση στην ιστοσελίδα της,http://www.ygeia-pronoia.gr

8.2  Ενημέρωση από την ειδική ιστοσελίδα

H ενημέρωση των ενδιαφερομένων που θα συμμετέχουν στη Δράση, παρέχεται καθ’ όλη τη διάρκεια της, μέσω της ειδικής ιστοσελίδας http://www.voucher.gov.gr.

Επίσης, μέσω της ίδιας ιστοσελίδας υλοποιείται και η διαχείριση όλων των ενεργειών για την υλοποίηση της δράσης, όπως η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής από ωφελουμένους και παρόχους κατάρτισης, η παρακολούθηση της υλοποίησής της από την Ε.Υ.Ε.τ.Υ.Κ.Α., η καθορισμός προθεσμιών για τη δράση, η υποβολή δικαιολογητικών, κ.ά Οι υποψήφιοι και οι ωφελούμενοι με δική τους φροντίδα και επιμέλεια λαμβάνουν γνώση για κάθε θέμα σχετικό με τη δράση μέσω της ιστοσελίδας αυτής, την οποία χρησιμοποιούν για τη συμμετοχή τους σε κάθε στάδιο υλοποίησης της δράσης. Ειδικότερα, οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται μέσω αυτής για το Μητρώο Ωφελουμένων και το Μητρώο Παρόχων, καθώς και για τις τυχόν τροποποιήσεις τους.

Σε κάθε ανακοίνωση που αναρτάται στην ιστοσελίδα http://www.voucher.gov.gr, ή οπουδήποτε  αλλού και αφορά ωφελούμενο (πχ πίνακες κατάταξης του Μητρώου Ωφελουμένων) ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ο κωδικός αριθμός ΚΑΥΑΣ της αίτησης συμμετοχής.

Η συμμόρφωση με τις οδηγίες που θα καταχωρούνται στην ειδική ιστοσελίδα είναι υποχρεωτική.

Σημειώνεται ότι, για τις ανάγκες του Προγράμματος θα συγκροτηθεί και θα τηρείται Μητρώο Ωφελουμένων βάσει του Νόμου 2472/97. Κάθε υποκείμενο δεδομένο έχει δικαίωμα ενημέρωσης, πρόσβασης και αντίρρησης σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 11, 12 και 13 του Ν 2472/97.

[quote] Για τις αιτήσεις δείτε εδώ[/quote]

Δείτε περισσότερες ειδήσεις για στήριξη σε ανέργους εδώ

Δείτε περισσότερες ειδήσεις και θέσεις εργασίας για: Αττική  – Θεσσαλονίκη  – Πελοπόννησο –  Θεσσαλία – Κρήτη Κεντρική Μακεδονία – Δυτική Μακεδονία – Ανατολική Μακεδονία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρο

Γίνετε φίλοι μας στη σελίδα μας στο Facebook “Θέσεις Δημοσίου” για να είστε πάντα ενήμεροι για όλες τις νέες θέσεις εργασίας δημοσίου, επιδοτούμενα σεμινάρια για ανέργους και προκηρύξεις