Σε… αγώνα δρόμου εξελίσσεται η υποβολή και έγκριση των αιτημάτων των δήμων αλλά και των φορέων που έχουν υπό την εποπτεία τους εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου 2014.

Φορείς και υπουργείο θα πρέπει να κινηθούν άμεσα και αποτελεσματικά, προκειμένου κάθε αίτημα για εποχικό προσωπικό, τόσο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου όσο και με μίσθωση έργου, να έχει εγκριθεί έως τις 18 Μαρτίου.

«Ανοιξη» στις προσλήψεις λόγω εκλογών

Εξάλλου, σε πολλές περιπτώσεις, οι εγκρίσεις που θα εκδοθούν έχουν «άρωμα» καλοκαιριού, καθώς σε πολλούς δήμους παρατηρείται προβληματισμός σχετικά με τις καλοκαιρινές προσλήψεις για τομείς όπως η δασοπυρόσβεση, η ασφάλεια στις παραλίες (ναυαγοσώστες), αλλά και οι κατασκηνώσεις. Οι δήμοι αποδίδουν την ευθύνη για την έγκαιρη έκδοση των εγκρίσεων στο υπουργείο Εσωτερικών και μετέπειτα στο ΑΣΕΠ, ενώ διάχυτη είναι η ανησυχία για το πώς θα καλυφθούν οι θέσεις κατά τη διάρκεια του «παγώματος» κάθε υπηρεσιακής μεταβολής, η οποία θα ισχύσει για τους δύο μήνες που θα προηγηθούν των εκλογών και μέχρι την ανάληψη καθηκόντων των νέων δημοτικών αρχών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, λόγω των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, αναστέλλονται οι πάσης φύσεως προσλήψεις και υπηρεσιακές μεταβολές, καθώς και οι προπαρασκευαστικές γι’ αυτές ενέργειες, για τους δύο μήνες, Απρίλιο και Μάιο 2014, λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των νέων αιρετών οργάνων.

Ενας πρόσθετος παράγοντας προβληματισμού είναι και ο εξαιρετικά μειωμένος αριθμός -κατά 20% σε σχέση με το 2013- των θέσεων που θα καλυφθούν συνολικά μέσα στο 2014, γεγονός που κάνει τους δήμους ιδιαίτερα σχολαστικούς και συγκρατημένους στην αποτύπωση των αναγκών τους. Ας σημειωθεί ότι για ο τρέχον έτος το υπουργείο Εσωτερικών έθεσε πλαφόν στα αιτήματα που πρέπει να αποστείλουν σε αυτό οι δήμοι και οι φορείς αρμοδιότητάς τους, τα οποία αναμένεται να φθάσουν τις 17.500 προσλήψεις.

Παρά το γεγονός ότι η προθεσμία για την υποβολή των αιτημάτων είναι ιδιαίτερα πιεστική, παρατηρήθηκαν περιπτώσεις δήμων, μεταξύ των οποίων οι Δήμοι Αθηναίων, Κατερίνης και Κέρκυρας, οι οποίοι θα «περάσουν» τα αιτήματά τους από τα αντίστοιχα Δημοτικά Συμβούλια μέσα στην εβδομάδα με κίνδυνο να κριθούν εκπρόθεσμοι. Εκτιμάται ωστόσο ότι ακόμα και σε αυτή την περίπτωση το υπουργείο θα δεχθεί κατ’ εξαίρεση την υποβολή τους.

Δήμος Ρόδου
Φειδωλοί σχετικά με τις θέσεις που θα αιτηθούν δηλώνουν οι αρμόδιοι στο δήμο της Ρόδου. Εκτός από τις θέσεις για εργατοτεχνίτες, οδηγούς απορριμματοφόρων και χειριστές μηχανημάτων, στη «λίστα» θα προστεθεί και προσωπικό για τους παιδικούς σταθμούς του δήμου, μεταξύ των οποίων βρεφονηπιοκόμοι, βοηθοί βρεφονηπιοκόμων και μάγειρες.

Δήμος Λαρισαίων
Επιφυλακτικά ως προς τον αριθμό των θέσεων που θα ζητήσουν είναι τα στελέχη του Δήμου Λαρισαίων, καθώς το αίτημα του δήμου θα κατατεθεί εντός των ημερών στο υπουργείο Εσωτερικών. Επιφυλάξεις εκφράζονται επίσης και για την ταχύτητα με την οποία θα ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης και προκήρυξης των θέσεων εν όψει προεκλογικής περιόδου, ωστόσο παρατήρησαν πως, παρά τις όποιες δυσχέρειες, αρμόδιο για την εξασφάλιση της έγκαιρης ολοκλήρωσης των διαδικασιών καθίσταται το ίδιο το υπουργείο, αλλά και, στη συνέχεια, το ΑΣΕΠ.

Αιτήματα για γυμναστές

Ξεκινά ο προγραμματισμός των φετινών προσλήψεων Καθηγητών Φυσικής Αγωγής. Συγκεκριμένα με εγκύκλιο που απέστειλε στους δήμους και τις περιφέρειες όλης της χώρας ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός, ζητά να υποβάλουν τα αιτήματά τους για την πρόσληψη Γυμναστών στα Προγράμματα «Αθληση για Ολους» της περιόδου 2014-2015. Οι ΟΤΑ θα πρέπει να αποστείλουν τα αιτήματά τους το αργότερο έως τις 18 Μαρτίου, ώστε να αξιολογηθούν και να εγκριθούν, ενώ η δαπάνη που θα προκύψει θα καλυφθεί από τα έσοδα που συνεπάγεται η καταβολή αντιτίμου από τους ωφελούμενους.

Εξαίρεση ζητά η Αθήνα

Το «Εθνος – Εργασία» επικοινώνησε με ορισμένους από τους δήμους της χώρας, οι οποίοι αναφέρθηκαν τόσο στις ειδικότητες που θα επιλέξουν να αιτηθούν όσο και στα προβλήματα που δημιουργεί η προεκλογική περίοδος στη διαδικασία έγκρισης των θέσεων και επιλογής του προσωπικού.

Τις επιφυλάξεις του αναφορικά με τον αριθμό των θέσεων που θα ζητήσουν από το υπουργείο Εσωτερικών εξέφρασε ανώτατο στέλεχος του Δήμου Αθηναίων, που προβληματίζεται αναφορικά με τις προσλήψεις προσωπικού για τις Παιδικές Εξοχές του Αγίου Ανδρέα. Ας σημειωθεί ότι ο δήμος καλύπτει ετησίως ορισμένες θέσεις εποχικού προσωπικού και ορισμένες εθελοντών, ενώ πέρυσι οι θέσεις αυτές ανήλθαν σε 255.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι πιθανότατα στο αίτημα του δήμου θα περιλαμβάνονται θέσεις τόσο για τις Παιδικές Εξοχές όσο για τον τομέα καθαριότητας και τα δημοτικά ιατρεία, χωρίς ωστόσο να το επιβεβαιώνει. Οσο για το θέμα της έγκρισης των αιτημάτων, υπογράμμισε ότι, εάν οι διαδικα- σίες κινηθούν όπως κατά την προηγούμενη προεκλογική περίοδο του 2012, η έγκαιρη τοποθέτηση του προσωπικού κρίνεται σχεδόν αδύνατη, ενώ πιθανολογεί πως δυσκολίες θα αντιμετωπιστούν ακόμη και αν τα αιτήματα εγκριθούν νωρίτερα.

Οσο για τη λύση την οποία προτείνει είναι η κατ’ εξαίρεση έκδοση γνωμοδότησης από το ΣτΕ, προκειμένου να εκδοθούν εκτάκτως ορισμένες προκηρύξεις εν μέσω προεκλογικής περιόδου για τις έκτακτες ανάγκες των δήμων που επηρεάζονται.

Σε ετοιμότητα Ηράκλειο και Χανιά

Τριάντα οκτώ θέσεις σε ανταποδοτικές υπηρεσίες περιλαμβάνει μέχρι στιγμής το αίτημα του Δήμου Χανίων προς το υπουργείο Εσωτερικών. Υψηλόβαθμη πηγή του δήμου μας δήλωσε πως οι θέσεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου αφορούν 19 εργάτες καθαριότητας και δέκα οδηγούς απορριμματοφόρων, ενώ από μία θέση αντιστοιχεί στις ειδικότητες μηχανοτεχνίτη, χειριστή JCB, χειριστή καδοπλυντηρίου, υδραυλικού, τεχνίτη πλακών, ξυλουργού και σιδηρουργού.

Επίσης, θα ζητηθούν δύο ακόμα θέσεις με συμβάσεις μίσθωσης έργου, εκ των οποίων μία για ιατρό εργασίας και μία για κτηνίατρο, ενώ οι θέσεις μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ δεν έχουν ακόμα καθοριστεί. Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος χρησιμοποιεί ναυαγοσώστες μέσω συμβάσεων με εταιρείες του ιδιωτικού τομέα.

Ειδικότητες

Εκατόν έντεκα θέσεις σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα περιλαμβάνει το αίτημα του Δήμου Ηρακλείου για το 2014. Η κατανομή των θέσεων έχει ως εξής:

  • Εργάτες καθαριότητας, 70 θέσεις,
  • Εργάτες πρασίνου, δέκα θέσεις,
  • Τεχνίτες οικοδομικών εργασιών, δώδεκα θέσεις, και
  • Οδηγοί, έξι θέσεις.

Επίσης, θα ζητηθούν δύο διευθυντές χορωδίας και ένας ιατρός εργασίας με σύμβαση μίσθωσης έργου. Ανώτατο στέλεχος του φορέα παρατήρησε ότι ο δήμος δεν καλύπτει θέσεις ναυαγοσωστών και δασοπυρόσβεσης, εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι το υπουργείο θα κάνει ό,τι καλύτερο, προκειμένου να εγκριθούν εγκαίρως τα αιτήματα των φορέων, ώστε να αποφευχθούν τυχόν δυσχέρειες στην εύρυθμη λειτουργία των φορέων.

Πειραιάς: 241 προσλήψεις

Ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών θεωρεί ανώτατο στέλεχος του Δήμου Πειραιά την έγκαιρη έγκριση των αιτημάτων που θα υποβληθούν από τους δήμους της χώρας. Οσο για τον αριθμό των θέσεων, οι οποίες αναμένεται να «περάσουν» εντός των ημερών από το Δημοτικό Συμβούλιο ανέρχονται σε 241, ωστόσο εξέφρασε επιφυλάξεις για τυχόν μεταβολή τους κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Ειδικότερα, για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες η κατανομή των θέσεων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου έχει ως εξής:

  • Εργάτες καθαριότητας, 205 θέσεις,
  • Οδηγοί απορριμματοφόρων, 50 θέσεις, και
  • Χειριστές μηχανημάτων έργων, 15 θέσεις.

Οι θέσεις που θα ζητηθούν για τους Παιδικούς Σταθμούς ανέρχονται σε 36 και αφορούν 15 βρεφονηπιοκόμους, 13 βοηθούς βρεφονηπιοκόμους, έξι μάγειρες και δύο εργαζόμενους γενικών καθηκόντων.

Οσο για τους ναυαγοσώστες που θα χρειαστεί ο δήμος θα κυμανθούν από δύο έως τέσσερις, ενώ το αίτημα θα κατατεθεί από το ΝΠΔΔ Οργανισμό Παιδεία και Αθλησης Νεολαίας (ΟΠΑΝ) του δήμου.

17.591 θέσεις
Οι θέσεις που θα καλυφθούν συνολικά μέσα στο 2014 κατανέμονται ως εξής:

  • 2.842 θέσεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έργου στις κεντρικές υπηρεσίες των ΟΤΑ και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου των δήμων,
  • 6.600 θέσεις μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ και
  • 8.149 θέσεις σε ανταποδοτικές υπηρεσίες και δομές, όπου οι πολίτες πληρώνουν αντίτιμο.

Κατερίνη: Πρώτα η καθαριότητα

Με εργάτες καθαριότητας, οδηγούς απορριμματοφόρων και χειριστές μηχανημάτων έργων επιθυμεί να καλύψει πρόσκαιρες ανάγκες του ο Δήμος Κατερίνης, ο οποίος σκοπεύει να έχει καταθέσει το αίτημά του στο υπουργείο Εσωτερικών έως τη Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου.

Ανώτατο στέλεχος του δήμου τόνισε στην «Εργασία» ότι σκοπεύουν να είναι ιδιαίτερα συντηρητικοί στον αριθμό των θέσεων που θα ζητήσουν, λόγω της δραστικής μείωσής του για το 2014, ενώ δεν επιχείρησε κανένα σχόλιο αναφορικά με τις θέσεις που πρέπει να προκηρυχθούν με προοπτική τη θερινή περίοδο.

ΑΠΟ ΡΟΔΟ ΕΩΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ
Αιτήσεις για 146 οδηγούς, τεχνίτες και βρεφοκόμους

Στην πρόσληψη 146 εποχικών υπαλλήλων προχωρούν 28 δήμοι και Νομικά Πρόσωπα σε όλη τη χώρα. Οι ειδικότητες αφορούν τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό, προσωπικό καθαριότητας, αλλά και προσωπικό για τους Παιδικούς Σταθμούς, όπως Βρεφονηπιοκόμους, Βοηθούς Βρεφονηπιοκόμων, Μάγειρες και Καθαριστές. Διαγωνισμούς για μία έως τρεις θέσεις προκήρυξαν οι Δήμοι Καρπενησίου, Λήμνου, Δομοκού, Ικαρίας, Τοπείρου, Ορεστιάδας, Ελευσίνας, Λοκρών, Αμφίκλειας – Ελάτειας, Χίου, Παλαμά, Ζακύνθου, Ερμιονίδας, Πύλου, Ευρώτα, Ηρακλείου, Χανίων και Φαιστού. Οι δήμοι που προκήρυξαν τις περισσότερες θέσεις είναι οι εξής:

Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου
ΔΕ Οδηγών με κάρτα ψηφιακού ταχογράφου3
ΔΕ Οδηγών χωρίς κάρτα ψηφιακού ταχογράφου2
ΥΕ Εργατών καθαριότητας12
Αιτήσεις έως 13.02.2014 – Πληροφορίες: 213 2019604
Δήμος Πάρου
ΥΕ Εργατών καθαριότητας6
Πληροφορίες: 22843 60114
Δημοτ. Επιχείρηση Συγκοινωνιών «Ρόδα»
ΔΕ Εκδοτών εισιτηρίων5
ΔΕ Μηχανοτεχνιτών αυτοκινήτων2
ΔΕ Οδηγών λεωφορείου με κάρτα ψηφιακού ταχογράφου2
ΔΕ Οδηγών λεωφορείου χωρίς κάρτα ψηφιακού ταχογράφου15
Αιτήσεις έως 15.02.2014 Πληροφορίες: 22410 36370
ΔΕΥΑ Χανίων
ΔΕ Μηχανοτεχνίτη1
ΔΕ Ηλεκτρολόγων γ’ ειδικότητας3
ΔΕ Οικοδομών2
ΔΕ Υδραυλικών2
ΔΕ Χειριστών αποφρακτικού3
ΥΕ Εργατών ύδρευσης-αποχέτευσης8
Αιτήσεις έως 15.02.2014 Πληροφορίες: 28210 36287
Κοινωνική προστασία Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη
ΔΕ Μάγειρα1
ΥΕ Καθαριστών6
Πληροφορίες: 210 4817094
Ο.Κ.Α.Π. Δήμου Κεφαλονιάς
ΔΕ Οδηγού χωρίς κάρτα ψηφιακού ταχογράφου1
ΥΕ Βοηθητικού προσωπικού1
ΤΕ Βρεφονηπιοκόμων2
ΥΕ Προσωπικού καθαριότητας1
Πληροφορίες: 26710 22425
Παιδικοί σταθμοί Ζακυνθίων
ΤΕ Βρεφονηπιοκόμου1
ΔΕ Βοηθών βρεφονηπιοκόμου1
ΔΕ Μάγειρα1
Αιτήσεις έως 17.02.2014 Πληροφορίες: 26950 23551
Κοινωνική Προστασία Διόνυσου «Εστία»
ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού1
ΔΕ Βοηθών βρεφοκομίων παιδοκόμων10
ΔΕ Διοικητικού γραμματέα1
ΔΕ Μάγειρα1
ΥΕ Βοηθητικού προσωπικού4
Αιτήσεις έως 17.02.2014 Πληροφορίες: 210 8141700
Κοινωνική Προστασία Αμύνταιου
ΥΕ Εργατών καθαριότητας6
Πληροφορίες: 23863 50165
Μονομετοχική ΑΕ Καστοριάς «Μακέδνος»
ΔΕ Οδηγού φορτηγού1
ΔΕ Χειριστών Tumber2
ΔΕ Χειριστών φορτωτή2
ΥΕ Εργάτη σπαστήρων1
Αιτήσεις έως 17.02.2014 Πληροφορίες: 24670 85983
Δήμος Διδυμότειχου
ΠΕ Αρχιτέκτονα1
ΠΕ Πολιτικού μηχανικού1
ΔΕ Ξυλουργού1
ΔΕ Οδηγού1
ΔΕ Πλακά1
ΔΕ Σοβατζή1
ΔΕ Υδραυλικού εσωτ. Εγκαταστάσεων1
ΔΕ Χειριστή μηχανημάτων έργων1
ΥΕ Βοηθού πλακά1
ΥΕ Χειρώνακτα1
Αιτήσεις έως 17.02.2014 Πληροφορίες: 25533 50630

Ν. 2190/1994 ΚΑΙ Ν. 3870/2010
Τι απαγορεύεται και τι εξαιρείται

Ο Ν. 2190/1994 γνωστός, ως «Νόμος Πεπονή», καθορίζει τους περιορισμούς στις προσλήψεις και πάσης φύσεως υπηρεσιακές μεταβολές κατά τη διάρκεια προεκλογικών περιόδων για βουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές. Ειδικά για τις εκλογές στους δήμους και στις Περιφέρειες, ο Ν. 3870/2010 επί υπουργίας Ραγκούση επέφερε μία και μοναδική αλλαγή, κάνοντας δίμηνη από έναν μήνα την απαγορεύση του «Νόμου Πεπονή».

Συγκεκριμένα, το άρθρο 17 του Ν. 3870/2010 ορίζει:

«Οι διατάξεις του άρθρου 28 του Ν. 2190/1994 ισχύουν για το δίμηνο διάστημα που προηγείται της ημερομηνίας διεξαγωγής των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των αιρετών οργάνων».

Με βάση το άρθρο αυτό, με την εγκύκλιό του ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μιχελάκης όρισε τη 10η Φεβρουαρίου ως τελική ημερομηνία υποβολής των αιτημάτων στο υπουργείο Εσωτερικών για το προσωπικό ορισμένου χρόνου και τη 17-2-14 για αποστολή στο ΑΣΕΠ αιτημάτων για τις συμβάσεις μίσθωσης έργου.

Με βάση τη δίμηνη προθεσμία από τις αυτοδιοικητικές εκλογές που ορίστηκαν για τις 18 Μαΐου, οι προσλήψεις θα πρέπει να γίνουν έως 18 Μαρτίου.

Σύμφωνα τώρα με το άρθρο 28 του Ν. 2190/94, διαδικασίες σχετικές με τις απαγορευμένες μεταβολές (προσλήψεις κ.λπ.) διακόπτονται. Σημαντικές είναι και οι διατάξεις που ορίζουν ορισμένες εξαιρέσεις και συγκεκριμένα:

«Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η πρόσληψη προσωπικού προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτες ανάγκες που δημιουργούνται από σεισμούς, πλημμύρες και πυρκαγιές μεγάλης έκτασης.

Επίσης επιτρέπονται υπηρεσιακές μεταβολές σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ιδιαιτέρως επείγουσες και σοβαρές ανάγκες της υπηρεσίας. Για κάθε μεταβολή της παρούσας παραγράφου απαιτείται προηγούμενη σύμφωνη γνώμη τριμελούς επιτροπής που αποτελείται από τον αρχαιότερο Σύμβουλο της Επικρατείας και τους δύο αρχαιότερους παρέδρους του ίδιου δικαστηρίου».

Πηγή: ethnos.gr

Δείτε ΕΔΩ  ειδήσεις και θέσεις εργασίας  σε όλη την Ελλάδα

Γίνετε φίλοι μας στη σελίδα μας στο Facebook “Θέσεις Δημοσίου” για να είστε πάντα ενήμεροι για όλες τις νέες θέσεις εργασίας δημοσίου, επιδοτούμενα σεμινάρια για ανέργους και προκηρύξεις