Σε τροχιά ανάκαμψης, μετά από ένα πολυετή καθοδικό κύκλο που ξεκίνησε το 2006, έχει επανέλθει από το 2013 η εγχώρια αιγοτροφία, πιθανώς λόγω και του ενδιαφέροντος που έχει επιδειχθεί από γαλλικές εταιρείες για το ελληνικό κατσικίσιο γάλα.

???????????????????

H ελληνική αιγοτροφία, που αριθμεί 5 εκατ. ζώα, κατατάσσεται πρώτη δύναμη στην Ευρώπη, αλλά είναι και η λιγότερο εκσυγχρονισμένη.

Παρόλα αυτά, ο κλάδος παραμένει, εν πολλοίς, ένας αναξιοποίητος θησαυρός, στο επίπεδο των εγχώριων φυλών ζώων, όσο και των προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας που μπορούν να παραχθούν, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης στρατηγικού σχεδιασμού, αλλά και συνεργειών μεταξύ των επιμέρους κρίκων της αλυσίδας παραγωγής του τομέα.

Τα ανωτέρω, μεταξύ άλλων, επισημάνθηκαν στην εκδήλωση που οργάνωσε την Πέμπτη 10 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη, το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας του τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ, αναφορικά με το μέλλον της ελληνικής αιγοτροφίας, που αριθμεί 5 εκατ. ζώα και κατατάσσεται πρώτη δύναμη στην Ευρώπη, αλλά είναι και η λιγότερο εκσυγχρονισμένη.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής Γιώργος Αρσένος, από το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας του ΑΠΘ, τα λάθη που είχαν γίνει στο παρελθόν με την εισαγωγή αιγών από το εξωτερικό, αλλοιώνοντας το ντόπιο γενετικό δυναμικό, συνεχίζονται και σήμερα, με την αγορά γιδιών από τη Νορμανδία της Γαλλίας και τη Μούρθια της Ισπανίας, συνήθως πανάκριβα, με 400 – 500 ευρώ το ζώο, ενώ υπάρχουν ελληνικές ντόπιες φυλές που είναι πιο αποδοτικές. Ως τέτοιες ανέφερε τη φυλή Δαμασκού, την βλάχικη Κάπρα Πρίσκα, με μέση γαλακτοπαραγωγή 244 κιλά, σε 150 ημέρες άλμεξη, αλλά και τη φυλή Σκοπέλου που έχει 330 κιλά γάλα μέση απόδοση (με 50 κιλά την ελάχιστη και 630 τη μέγιστη) με μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος (πάνω από 5%) και πρωτεΐνες (3,5%).

«Το μόνο ελάττωμα είναι ότι αριθμεί μόλις 8.500 γίδια και θα πρέπει να τα δεκαπλασιάσουμε στα επόμενα χρόνια για να πουλάμε εμείς στην Ισπανία», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής κι εξήρε και την τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί στον κλάδο στην Ελλάδα. Ανέφερε ακόμη ότι οι τιμές του κατσικίσιου γάλακτος κυμαίνονται μεταξύ 0,40 έως 0,67 ευρώ το κιλό και ότι πρέπει να κλείσει προς τα πάνω η ψαλίδα για να είναι βιώσιμες οι εκμεταλλεύσεις, ενώ τόνισε και την αναγκαιότητα να παραχθούν καινοτόμα προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία και να δημιουργηθεί ζήτηση γύρω από αυτά για να τροφοδοτηθεί η ανάπτυξη.

Την ανάγκη συγκρότησης ενός προγράμματος γενετικής βελτίωσης των ντόπιων φυλών αιγών, αφού πρώτα προσδιοριστούν ποιες θα είναι αυτές και βρεθούν κι παραγωγοί που θα το «τρέξουν», προκειμένου να πάμε σε βιώσιμες εκμεταλλεύσεις τόνισε η ερευνήτρια κ. Σταματίνα Τριβιζάκη από το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ν. Μεσημβρίας, σημειώνοντας πως θα πρέπει να αποσυνδεθούν τα προγράμματα αυτά από τις κοινοτικές επιδοτήσεις, γιατί όταν τελειώνουν τα χρήματα, μένουν μετέωρα και όλη η δουλειά πάει πίσω. Βέβαια όσο τα περισσότερα κοπάδια εξακολουθούν να μην έχουν ενώτια σήμανσης, όπως γίνεται σήμερα, η όποια προσπάθεια δυσκολεύει ακόμη περισσότερο, τόνισε η ίδια.

Στην ίδια εκδήλωση παραγωγοί – αιγοτρόφοι παρουσίασαν την προσωπική εμπειρία τους και εξέφρασαν την πικρία ότι δεν υπάρχει στήριξη από την επίσημη πολιτεία, ενώ και από την πλευρά των μεταποιητών έγιναν τοποθετήσεις, με κοινή συνισταμένη να αποτελεί η έλλειψη κτηνοτροφικής παιδείας πολλών παραγωγών, όπως και η έλλειψη ρευστότητας.

sheepgoatbig

«Έχουμε γίνει τράπεζες να χρηματοδοτούμε τους παραγωγούς για να αγοράσουν ζώα και πολλοί δεν ξέρουν τι τους περιμένει, με συνέπεια να χάνουμε τα χρήματά μας, διότι μετά από ένα χρόνο εγκαταλείπουν το επάγγελμα», τόνισε ο Γιάννης Σταθώρης, με τυροκομείο στην Ιερισσό Χαλκιδικής, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ο Στράτος Γκλεζάκος, από τη ζώνη γάλακτος της Δέλτα Τροφίμων, αποκάλυψε πως στα τελευταία 20 έτη, με έμφαση όμως στη δεκαετία 2000-2010 οι επισφαλείς απαιτήσεις από χρηματοδοτήσεις της Δέλτα προς τέτοιου είδους ανίδεων, όπως αποδείχθηκε, κτηνοτρόφων ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος πάντως ανέφερε ότι η γαλακτοβιομηχανία πιστεύει το κατσικίσιο γάλα και για αυτό ήδη έχει μπει στη συγκεκριμένη αγορά με εμφιαλωμένο γάλα και τυρί, ενώ σχεδιάζει και την παραγωγή γιαουρτιού.

Στην εφαρμογή των τεχνολογιών αιχμής, όπως η αλληλούχιση του DNA, για την ανάπτυξη της αιγοτροφίας, πιστοποιώντας για παράδειγμα πως το τάδε ή το δείνα προϊόν είναι από ελληνικό γάλα ή κρέας, αναφέρθηκε ο κ. Αναγνώστης Αργυρίου από το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ, ενώ ο κ.Γιώργος Τσάγγαρης, από το Ινστιτούτο Ιατροβιολογικών Ερευνών του πανεπιστημίου Αθηνών έδωσε ερευνητικά αποτελέσματα, με βάση τη πρωτεωμική, που δείχνουν ότι το κατσικίσιο γάλα περιέχει συστατικά που κάνουν καλό στην υγεία (σ. σ. για καρδιαγγειακά νοσήματα, Αλτσχάιμερ κλπ).

 Νωρίτερα η κ. Δέσποινα Κομνηνού είχε αναφέρει ότι το συγκεκριμένο γάλα βοηθά στην ελάττωση των φλεγμονών και περιέχει 89% λιγότερη καζεϊνη, σε σχέση με το αγελαδινό γάλα, η οποία θεωρείται αλλεργιογόνος ουσία, ενώ βοηθά και στο οξειδωτικό στρες.

Τέλος ο κ. Θωμάς Παπαχρήστου από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών του ΕΛΓΟ– Δήμητρα έκανε τη σύνδεση μεταξύ της νέας ΚΑΠ, των βοσκοτόπων και της αιγοτροφίας, ενώ ο κ. Π. Χατζηνικολάου από τη γ. γ. της ΓΓΕΤ μίλησε για τη στρατηγική της έρευνας και της ανάπτυξης στον κλάδο της αιγοτροφίας, ως μέρος της πλατφόρμας για τον αγροβιοδιατροφικό τομέα, τον οποίο χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη αλυσίδα αξίας για τη χώρα.

Πηγή : www.agronews.gr