hr106

Οι Προοπτικές Απασχόλησης στην Ελλάδα

Η Έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης στην Ελλάδα κατά το Α’ Τρίμηνο του 2014 πραγματοποιήθηκε μέσω συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 750 εργοδοτών. Όλοι οι συμμετέχοντες απάντησαν στην εξής ερώτηση: «Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η μεταβολή στο συνολικό αριθμό των ατόμων που απασχολούνται στον οργανισμό σας, στην περιοχή ευθύνης σας, κατά τους τρεις επόμενους μήνες, μέχρι το τέλος Μαρτίου 2014, σε σχέση με το τρέχον τρίμηνο;».

Οι Έλληνες εργοδότες αναφέρουν συγκρατημένες προθέσεις προσλήψεων για το Α’ Τρίμηνο του 2014. Καθώς το 14% των εργοδοτών αναμένει αύξηση των ατόμων που απασχολούν, το 13% μείωση και το 69% δεν εκτιμά ότι θα υπάρξει μεταβολή, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης διαμορφώνονται στο +1%.

Η συγκεκριμένη Έρευνα χρησιμοποιεί τον όρο «Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης». Ο δείκτης αυτός προκύπτει όταν από το ποσοστό των εργοδοτών που αναμένει αύξηση της απασχόλησης αφαιρεθεί το ποσοστό των εργοδοτών που αναμένει μείωση της απασχόλησης, στην περιοχή ευθύνης τους, κατά το ερχόμενο τρίμηνο. Το αποτέλεσμα που προκύπτει από αυτόν τον υπολογισμό ονομάζεται Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης.

Οι προοπτικές προσλήψεων βελτιώνονται κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ ενισχύονται κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Σε συνέχεια της εποχικής προσαρμογής των δεδομένων, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε +7%, μετά από έξι διαδοχικά τρίμηνα σταθερής βελτίωσης. Οι προθέσεις προσλήψεων ενισχύονται κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Εφεξής, όλα τα δεδομένα που σχολιάζονται είναι εποχικά προσαρμοσμένα, εκτός εάν σημειώνεται διαφορετικά.

Συγκρίσεις ανά Γεωγραφική Περιοχή

Οι εργοδότες και στις δύο γεωγραφικές περιοχές αναμένουν αύξηση των ατόμων που απασχολούν, κατά το Α’ Τρίμηνο του 2014. Οι εργοδότες στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής εμφανίζονται επιφυλακτικά αισιόδοξοι ως προς τα σχέδια προσλήψεων, με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +7%, ενώ οι Προοπτικές για την Βόρεια Ελλάδα διαμορφώνονται στο +1%.

Σε σύγκριση με το Δ’ Τρίμηνο του 2013, οι προοπτικές προσλήψεων εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα και κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής.

Οι εργοδότες και στις δύο γεωγραφικές περιοχές αναφέρουν σημαντικά ενισχυμένες προθέσεις προσλήψεων σε σύγκριση με το Α’ Τρίμηνο του 2013. Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης στη Βόρεια Ελλάδα ενισχύονται κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ αναφέρεται βελτίωση 16 ποσοστιαίων μονάδων για την Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής.

Με βάση τα μη προσαρμοσμένα στοιχεία της Έρευνας, οι εργοδότες στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής προβλέπουν αύξηση των ατόμων που θα απασχολήσουν κατά το προσεχές τρίμηνο, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα αναμένεται μικρή μείωση. Οι προοπτικές προσλήψεων εμφανίζονται ενισχυμένες και στις δυο περιοχές, τόσο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, όσο και σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Δείτε εδώ τα αναλυτικά αποτελέσματα της Έρευνας της Manpower