Οι εταιρείες που κατακλύζονται από βιογραφικά συχνά απορρίπτουν όσους δεν έχουν εμπειρία σε κάποιο συγκεκριμένο τομέα – Ιδού τρεις τρόποι για να το ξεπεράσετε.
Τι κάνετε στην περίπτωση που αποφασίζετε -είτε με δική σας πρωτοβουλία, είτε λόγω «ανωτέρας βίας»- να κάνετε στροφή στην καριέρα σας και να ασχοληθείτε με κάτι καινούριο; Εάν από την έρευνα αγοράς σάς δημιουργείται η αίσθηση ότι θα έχετε πρόβλημα να βρείτε δουλειά επειδή δεν έχετε σχετική επαγγελματική εμπειρία, δεν υπάρχει λόγος να αποθαρρύνεστε.
Ιδού μερικές συμβουλές για όσους επιχειρήσουν να εργαστούν σε ένα αντικείμενο στο οποίο δεν έχουν πρότερη εμπειρία από την Αμάντα Ογκουστίν, συνεργάτη της εταιρείας εύρεσης εργασίας TheLadders.
1. Χρησιμοποιείστε γνωριμίες
Φυσικά όλοι όσοι αναζητούν εργασία πρέπει να απλώσουν τα δίχτυα τους. «Επικοινωνήστε με όσους γνωρίζετε στο LinkedIn ή επαγγελματικούς ή φοιτητικούς γνωστούς, πρώην πελάτες, πωλητές και συνεργάτες», λέει η Ογκουστίν. Μην αγνοήσετε τους συγγενείς, τους γείτονες ή όποιον άλλον συναντήσετε στη νέα κατοικία σας. «Παρότι μπορεί να μην εργάζονται στο χώρο, ποτέ δε μπορεί να γνωρίζει κανείς τι γνωριμίες έχουν».
2. Έρευνα, έρευνα, έρευνα
«Συχνά μπορεί κανείς να εκμεταλλευτεί την εμπειρία του με βάση την ιδιαίτερη κατάσταση που επικρατεί σε μια εταιρεία», λέει η Ογκουστίν. «Για παράδειγμα, αν κάποιος δυνητικός εργοδότης κάνει μια γενική αναδιάρθρωση και έχετε εμπειρία από τέτοιου είδους διαδικασίες, μπορείτε να το αναφέρετε στο βιογραφικό σας και να δώσετε έμφαση. Το θέμα είναι να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των παλαιών επιτυχιών σας και των τωρινών αναγκών του εργοδότη».
Αυτό φυσικά απαιτεί πολύ έρευνα: στο διαδίκτυο, στις μικρές αγγελίες, στον ιστότοπο κάθε εταιρείας και σε δημόσια έγγραφα, όπως τα αποτελέσματα έτους που δημοσιεύουν οι εταιρείες.
Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη νοοτροπία του κάθε εργοδότη. «Συχνά οι ιστοσελίδες, τα μηνύματά στο Twitter ή ακόμα και η σελίδα στο Facebook δίνουν μια αίσθηση της εταιρικής κουλτούρας», επισημαίνει η Ογκουστίν. «Όλα αυτά έχουν σημασία. Στις περισσότερες συνεντεύξεις για εργασία, μόνο το 20% της συζήτησης αναλώνεται σε συγκεκριμένες δεξιότητες που απαιτούνται. Το υπόλοιπο 80% αφορά στο πως θα ενσωματωθεί ο νέος εργαζόμενος στην ομάδα».
3. Δείξτε ενθουσιασμό και διάθεση για μάθηση
«Η σωστή συμπεριφορά μπορεί να κινητοποιήσει έναν εργοδότη να ρισκάρει με έναν υποψήφιο, παρά την έλλειψη σχετικής εμπειρίας στο αντικείμενο», λέει η Ογκουστίν. «Θέλετε να τονίσετε ότι έχετε μελετήσει καλά το αντικείμενο παρότι προέρχεστε από διαφορετικό χώρο, και ότι έχετε διάθεση να συνεχίσετε να μαθαίνετε».
Όπως με όλες αυτές τις αντίστοιχες καταστάσεις, η αλλαγή αυτή γίνεται ευκολότερη όσες περισσότερες φορές την έχετε βιώσει. Η Ογκουστίν έχει δει υποψήφιους οι οποίοι αλλάζανε επαγγέλματα σε όλη τη διάρκεια του επαγγελματικού τους βίου και που πλασάρουν την προσαρμοστικότητα αυτή ως το ισχυρό χαρτί τους.
Πηγή : www.fortunegreece.com