Τη συνέχιση λειτουργίας του Ξενώνα Φιλοξενίας για τη στήριξη γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους του Δήμου Θεσσαλονίκης ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο, στη διάρκεια της 28ης τακτικής του συνεδρίασης, χθες, Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015.

 

Η δομή λειτουργεί από το 2013 στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013» της εντεταγμένης Πράξης με τίτλο «Ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας». Η παράταση λειτουργίας προβλέπεται να ισχύσει έως τις 29 Φεβρουαρίου 2016, οπότε και αναμένεται η ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ 2014-20. Για τον Δεκέμβριο του 2015 οι δαπάνες λειτουργίας και μισθοδοσίας, που υπολογίζονται σε 12.500€, θα καλυφθούν από ίδιους πόρους του Δήμου Θεσσαλονίκης, ποσό το οποίο θα αναπληρωθεί όταν περιέλθει στο Δήμο η σχετική χρηματοδότηση.

Στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των γυναικών, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το επιστημονικό προσωπικό του Ξενώνα του Δήμου, παρουσίασε τον απολογισμό της έως τώρα λειτουργίας, δημοσιοποιώντας στατιστικά στοιχεία για τις φιλοξενούμενες γυναίκες αλλά και στοιχεία για την πορεία που είχαν οι ίδιες και τα παιδιά τους, μετά την αποχώρησή τους από τη δομή.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι από τον Αύγουστο του 2013 έως και σήμερα φιλοξενήθηκαν 48 άτομα, εκ των οποίων τα 22 ήταν παιδιά, από 6 μηνών έως 17 ετών. Οι ηλικίες των φιλοξενουμένων γυναικών κυμαίνονται από 19 έως 68 ετών, ενώ εννέα από αυτές ήταν αλλοδαπές. Να σημειωθεί ότι από τους θύτες, μόνο οι έξι ήταν αλλοδαποί, και όλοι οι υπόλοιποι ήταν ελληνικής καταγωγής.

Μετά την αποχώρηση τους από τον ξενώνα ή σε κάποιες περιπτώσεις και κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας τους:
• τρεις φιλοξενούμενες επέστρεψαν στο θύτη
• επτά πήραν διαζύγιο και οι περισσότερες σε διαδικασία διαζυγίου
• δέκα βρήκαν εργασία
• εννέα βρήκαν δικό τους σπίτι, εκ των οποίων η μία εντάχθηκε σε πρόγραμμα στέγασης και σίτισης
• δύο μετανάστευσαν σε άλλη χώρα σε συγγενικό περιβάλλον για εύρεση εργασίας
• δύο παραπέμφθηκαν σε άλλο ξενώνα λόγω κινδύνου από το θύτη και
• δύο παραπέμφθηκαν σε άλλο ξενώνα λόγω παραβίασης του κανονισμού

Όπως επίσης ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης, αυτή τη στιγμή ο Ξενώνας του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι σε ετοιμότητα και αναμονή να υποδεχτεί οποιαδήποτε γυναίκα με τα παιδιά της προκειμένου να δεχτεί τις υπηρεσίες, να σταθεί στα πόδια της και να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή της.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε, μεταξύ άλλων, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα, στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο που διοργάνωσε την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, στην Αθήνα, η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α) υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, με τίτλο «Η αντιμετώπιση της Βίας κατά των γυναικών στο επίκεντρο της Κεντρικής Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Στο πλαίσιο του συνεδρίου η Καλυψώ Γούλα αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Δήμου Θεσσαλονίκης προς την κατεύθυνση αρωγής των κακοποιημένων γυναικών, αλλά και στα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωπες οι αρμόδιες υπηρεσίες, με κυριότερα την ιατρική και νομική κάλυψη των γυναικών, τη γραφειοκρατία και την εξασφάλιση συνέχισης των δομών αυτών.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Αντιδήμαρχος, οι Δήμοι, εντοπίζοντας και αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, καλούνται όχι μόνον να σταθούν αλληλέγγυοι στην κακοποιημένη γυναίκα, αλλά κυρίως να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες κακοποίησης. «Η ενημέρωση θα συμβάλλει στο να μιλήσουν οι γυναίκες αυτές, να γνωρίσουν τις δομές που υπάρχουν αλλά και για να βρουν δουλειά ώστε να σταθούν στα πόδια τους» τόνισε η Καλυψώ Γούλα.