Κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακύκλωση στη χώρα μας. Σύμφωνα με αυτό, οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν συλλογικά συστήματα ανακύκλωσης με στόχο τη μείωση των αποβλήτων που καταλήγουν για την υγειονομική ταφή. Το νομοσχέδιο φέρνει όμως και πρόστιμα σε όποιον ρίχνει τα σκουπίδια σε λάθος κάδο

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο αναβαθμίζεται ο ρόλος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης ο οποίος θα μπορεί να επιβάλει και πρόστιμα σε συστήματα ή φορείς που παραβιάζουν τη νομοθεσία. Στόχος του νομοσχεδίου είναι η ενίσχυση της ανακύκλωσης.

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

Μία σημαντική αλλαγή φέρνει το νομοσχέδιο και στα δημοτικά τέλη αφού αλλάζει η χρέωση στους δήμους για τα σκουπίδια που μεταφέρουν στις χωματερές. Οι δήμοι τώρα χρεώνονται με βάση τον πληθυσμό και όχι με την ποσότητα των σκουπιδιών κάτι που θα αλλάξει αφού η χρέωση θα γίνεται βάσει της ποσότητας που θα στέλνουν στη χωματερή γεγονός που θα σημάνει και μεγαλύτερες χρεώσεις για τους πολίτες οι οποίοι ως τώρα πληρώνουν με βάση τα τετραγωνικά του σπιτιού τους.

Στόχος είναι ο πολίτης που πετάει λιγότερο, αλλά και να πληρώνει λιγότερο, ενώ από το 2018 θα εφαρμοστεί η τιμολόγηση ανά ΟΤΑ ανάλογα με τα ζυγολόγια. Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Φάμελλος, «θα στηρίξουμε τους ΟΤΑ και τις τοπικές κοινωνίες σε επίπεδο υποδομών».

Παράλληλα θεσμοθετείται πρόστιμο για όσους με ευκολία ρίχνουν όπου βρουν τα σκουπίδια τους. Δηλαδή θα υπάρχουν πρόστιμα που θα ξεκινούν από 20 ευρώ και θα φτάνουν ως και τα 500 ευρώ για όσους ρίχνουν βιολογικά σκουπίδια στους κάδους ανακύκλωσης.

Επιπλέον, στο εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπονται τέλη και οικονομικά μέτρα για τη μείωση της πλαστικής σακούλας, ενώ ενισχύεται περαιτέρω ο ρόλος της ΤΑ σε σχέση με τους ελέγχους, αλλά και τις κυρωτικές διατάξεις.

Το νομοσχέδιο περιγραμματικά προβλέπει:

– Ρύθμιση και στήριξη της αγοράς και της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς, με στόχο την βελτιστοποίηση της λειτουργίας, τη διαφάνεια και τον έλεγχο των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης και καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής. Ισοτιμία στην αγορά, χωρίς εκμετάλλευση προνομιακής θέσης, χωρίς μεσάζοντες, χωρίς χρήση των ΣΕΔ για εμπορικούς σκοπούς : Κανονισμός προμηθειών, χαμηλό αποθεματικό, χαμηλό διοικητικό κόστος, ασυμβίβαστο ΣΕΔ -μετόχου και στελέχους- με επεξεργασία και διαχείριση ανακυκλωσίμων και σ.α.
– Καθοριστικός ρόλος των δήμων στο έργο της ανακύκλωσης, με ευαγγέλιο τα τοπικά σχέδια και τους στόχους του κάθε ΟΤΑ. Με κίνητρα και αντικίνητρα και σύγχρονους κανονισμούς καθαριότητας και με καθορισμένο πλαίσιο συνεργασίας με την κοινωνική οικονομία. Μεταξύ των κινήτρων που καθιερώνονται είναι η σύνδεση της τιμολογιακής πολιτικής των ΦΟΔΣΑ με τις επιδόσεις των δήμων στην ανακύκλωση. – – – Παράλληλα ενθαρρύνουμε την παροχή κινήτρων στους δημότες για μείωση αποβλήτων και ανακύκλωση.
– Αξιοποίηση όλων των πόρων στην πραγματική ανακύκλωση, στην πραγματική κοινωνία και οικονομία. Άλλωστε, ο πόρος της ανακύκλωσης είναι δημόσιος και κοινωνικός πόρος και πρέπει να αξιοποιείται ορθολογικά και με πλήρη διαφάνεια.
– Μείωση χρήσης πλαστικής σακούλας, που ήδη θεσπίστηκε με ΚΥΑ.
– Ενίσχυση του ελεγκτικού και επιχειρησιακού ρόλου του ΕΟΑΝ. Άμεση πρωτοβουλία από τον ΕΟΑΝ για την καταγραφή ποσοτήτων και σύνθεσης στερεών αποβλήτων (πηγή). ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ