Ψεύτικες ασθένειες και λιποθυμίες σκαρφίζονται κάθε χρόνο χιλιάδες υποψήφιοι που λαμβάνουν μέρος στις Πανελλαδικές, προκειμένου να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία και να δοκιμάσουν την τύχη τους στις επαναληπτικές εξετάσεις.

Το φαινόμενο αυτό, που χαρακτηρίστηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας «παθογένεια της κοινωνίας μας», δεν θα εμφανιστεί ξανά, αφού από φέτος οι επαναληπτικές εξετάσεις καταργούνται. Ετσι από τη μια κανείς δεν θα μπορέσει να επικαλεστεί ψεύτικη ασθένεια, αλλά και από την άλλη όσοι αρρωστήσουν πραγματικά ή αντιμετωπίσουν άλλο σοβαρό πρόβλημα (όπως θάνατο στενού προσώπου) θα χάσουν τη χρονιά τους και θα πάνε στις εξετάσεις του επόμενου έτους.

Οπως τόνισε χθες στο «Εθνος» στέλεχος του υπουργείου με πολυετή πείρα στα θέματα των εξετάσεων, όταν δεν υπήρχε ο θεσμός των επαναληπτικών εξετάσεων είχαμε 5-6 περιπτώσεις μαθητών που έχαναν τις εξετάσεις λόγω ασθένειας. Στη συνέχεια, όταν καθιερώθηκαν οι επαναληπτικές, ο αριθμός αυτός έφτασε ξαφνικά στα 2.000 άτομα τη χρονιά και αργότερα με κάποιες ενέργειες που αυστηροποιούσαν τα κριτήρια «κατέβηκαν» στα περίπου 1.000 άτομα τον χρόνο.

Κόστος
Αυτό δεν γίνεται πουθενά στον κόσμο και έτσι οι επαναληπτικές έπρεπε να καταργηθούν, με δεδομένο ότι κοστίζουν και πάρα πολύ, αφού ξαναστήνεται ένας τεράστιος μηχανισμός για τη διενέργειά τους.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, στη Βουλή λέγοντας ότι «οι επαναληπτικές εξετάσεις, που από φέτος καταργούνται, ήταν από τις παθογένειες της κοινωνίας μας». Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι «δεν θα ήθελα να προκληθώ να δημοσιοποιήσω στοιχεία μιας αυξημένης τάσης λιποθυμιών και αρρώστιας στη διάρκεια των εισαγωγικών εξετάσεων. Σημαίνει ότι όλα τα παιδιά είναι έτσι; Προφανέστατα και δεν σημαίνει αυτό. Και πάλι, όπως συνήθως γίνεται, καίγονται τα χλωρά μαζί με τα ξερά. Θέλουμε να βρούμε μια λύση για τα παιδιά, τα οποία ειλικρινώς αρρωσταίνουν εκείνες τις ημέρες, αλλά οι αριθμοί και οι μαρτυρίες γονιών και μαθητών που εν πάση περιπτώσει ”αρρωσταίνουν” δεν τιμά κανέναν μας και κυρίως αδικεί τα παιδιά που έχουν ένα πρόβλημα».

Από την άλλη πλευρά, όμως, υπάρχει και ο αντίλογος από ορισμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς που ζητούν να μην καταργηθούν οι επαναληπτικές ?σ.σ.: ισχύουν εδώ και 16 χρόνια?, γιατί αν κάποιος μαθητής πάθει κάτι εκείνη την περίοδο θα χάσει τη χρονιά του και θα πάνε χαμένος ο κόπος και το διάβασμά του.

Μάλιστα αντιπροσωπεία των μαθητών συναντήθηκε πριν από λίγες ημέρες με συμβούλους του υπουργού, οι οποίοι τους ενημέρωσαν ότι δεν γίνεται αυτό που ζητούν, αφού ο νόμος που καταργεί τις επαναληπτικές, ο οποίος ψηφίστηκε το 2013, θα ισχύσει κανονικά από φέτος, με δεδομένο ότι διαχωρίστηκαν οι απολυτήριες από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Οι μαθητές θα πρέπει επίσης να ξέρουν ότι από φέτος, εφόσον μείνουν μετεξεταστέοι σε κάποια μαθήματα, δεν θα δώσουν εξετάσεις τον Σεπτέμβριο, αλλά τον Ιούνιο, ώστε οι διαδικασίες αξιολόγησης και επομένως η προαγωγή ή η απόλυσή τους να ολοκληρώνονται στο πλαίσιο του διδακτικού έτους (ΠΗΓΉ)