Το δεύτερο εξάμηνο του 2017 θα πάρει τελικά «σάρκα και οστά» το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, από το Κέντρο Υγείας Σουφλίου, που επισκέφθηκε στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Θράκη, τόνισε ότι το 2017 «θα είναι η χρονιά που θα εστιάσουμε στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και σε επίπεδο αντιμετώπισης των προβλημάτων στις υπάρχουσες δομές, αλλά και σε επίπεδο σχεδιασμού ενός νέου μοντέλου ΠΦΥ».
Σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό του υπουργείου, από τον Ιούνιο και μετά θα ξεκινήσει η λειτουργία των μικρών ιατρείων της γειτονιάς (τοπικές μονάδες Υγείας) σε αστικά κέντρα της χώρας με την πρόσληψη 3.000 οικογενειακών γιατρών, παιδιάτρων και άλλων επαγγελματιών υγείας.
Το πρώτο εξάμηνο του έτους θα αναλωθεί στον σχεδιασμό του νέου συστήματος και εν συνεχεία θα ξεκινήσουν η σύσταση και η λειτουργία 240 τοπικών μονάδων Υγείας σε 60 αστικές περιοχές της χώρας –στόχος είναι τα πρώτα 50 να είναι έτοιμα τον Ιούνιο– με δυνατότητα κάλυψης περισσοτέρων από δύο εκατ. πολιτών. Κάθε μονάδα θα στελεχώνεται από διεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών υγείας, η οποία θα απαρτίζεται από οικογενειακό γιατρό, παιδίατρο, νοσηλευτή επισκέπτη υγείας και κοινωνικό λειτουργό. Παράλληλα, οι τοπικές μονάδες υγείας θα δικτυώνονται με μονάδες ψυχικής υγείας και μονάδες καταπολέμησης των εξαρτήσεων.
Για την υλοποίηση του νέου συστήματος θα προσληφθούν με συμβάσεις περίπου 1.000 γενικοί γιατροί και παθολόγοι που θα αναλάβουν τον ρόλο του οικογενειακού γιατρού, 300 παιδίατροι και 1.700 νοσηλευτές και επισκέπτες υγείας. Το νέο σύστημα θα χρηματοδοτηθεί στην αρχική του φάση από κοινοτικούς πόρους (ΕΣΠΑ). Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική ιδέα αφορούσε την πιλοτική εφαρμογή του νέου συστήματος σε τρεις περιοχές της χώρας, η οποία μάλιστα θα ξεκινούσε τέλος του 2016, αρχές του 2017. Ο σχεδιασμός άλλαξε και αξίζει να τονιστεί ότι ακόμη εκκρεμεί και η νομοθετική ρύθμιση για το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Πάντως, το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει τα τελευταία 24ωρα στη σύσταση μιας νέας επιτροπής και μιας ομάδας εργασίας ως προετοιμασία για το νέο σύστημα ΠΦΥ. Η επιτροπή αφορά τον συντονισμό «για την αποτελεσματική υλοποίηση της μεταρρύθμισης της ΠΦΥ» και συμμετέχουν, εκτός από τους αρμόδιους γενικούς γραμματείς των υπ. Υγείας και Οικονομικών, οι διευθυντές των γραφείων των αντίστοιχων υπουργών και μία σύμβουλος του Μαξίμου. Για την υποστήριξη της επιτροπής αυτής προβλέπεται η σύσταση τεχνικής ομάδας υποστήριξης. Σε κάθε περίπτωση, απουσιάζουν χαρακτηριστικά υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Υγείας. Η ομάδα εργασίας αφορά τον καθορισμό των καθηκόντων και την εκπαίδευση των γιατρών και των επαγγελματιών υγείας που θα στελεχώσουν τα ιατρεία γειτονιάς. ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ